Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vřesovec na močový měchýř a zánět ledvin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kateřina Vulcova/pixabay.com

Vřesovec červený

Malý keřík, který pomáhá nejen při zánětu ledvin, ale je nepřítelem pro dnu a revmatická onemocnění. Tmavofialové květy se používají na očistu močových cest a krotí kyselinu močovou už po staletí.

Článek

Erica Cinerea

Pěstuje se v kyselých půdách po celé Evropě, severu Afriky a Severní Ameriky. Keř nízkého vzrůstu dosahujícího 1 m, se hojně větví, dřevnaté stonky jsou porostlé malými jehličkovitými lístky. Ty jsou rozmístěné do čtyř řad a překrývají se jako tašky na střechách. Na vrchní části stonků vyrůstají hustá květenství složená z četných tmavofialových kvítků, okvětí tvoří čtyři srostlé okvětní plátky. Kvete v průběhu jara.

Oblasti kde působí:

  • urogenitální trakt
  • nervová soustava

Léčivé účinky:

Stahující, protizánětlivý, močopudný a antiseptický s mírnými tišícími účinky. Doporučuje se na poruchy močového měchýře a ledvin, zánět ledvin a pánevního dna, zánět močového měchýře, zánět močové trubice, zadržování tekutin, dnu, omrzliny a ekzémy.

Způsoby užití:

Vnitřně - nálev, odvar, tinktura - proti infekci močového ústrojí, zvláště močového měchýře

Zevně - ve formě koupelí na artritidu a revma, jako zábal na omrzliny

Diuretický odvar

Hrst kvetoucích větviček vaříme v 1 L vody. 10 minut necháme vřít, scedíme a pijeme po šálku před každým jídlem.

Vřesovcový med

Má oranžovočervenou barvu či temně jantarovou a je lehce nahořklý. Má vysoký obsah minerálů a močopudné vlastnosti.

Nálev:

1 KL květů zalijeme hrnkem vroucí vody a necháme 5 - 10 minut odstát, přecedíme a vypijeme.

Koupel na revmatismus:

Ve 2L vody vaříme po hrsti Vřesu, Lopuchu, Heřmánku, Vlaštovičníku, kořene Pýru, květu Janovce a Levandule po dobu 5 minut a pak k tomu přidáme nakrájenou cibuli. Vlažným odvarem omýváme ruce a nohy, nebo přidáme do koupele.

Mýdlo

Mýdlo z květů Vřesovce a nastrouhané citrónové kůry je ideální na mastnou a smíšenou pleť a na omývání částí těla poštípané od hmyzu a na škrábance/drobná poranění.

Foto: Didier/pixabay.com

Mýdlo

Vřesovec obsahuje arbutin, který hydrolýzou uvolňuje hydrochinon s antiseptickými účinky, především na močové cesty. Též obsahuje kyselinu citrónovou, fumaricin, olej ericinol, alkaloid ericolin, flavonoidní glykosidy, kvercetin a miricitrin a taniny, které vřesovci propůjčují svíravé účinky.

Vaše J.D.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz