Hlavní obsah
Zdraví

Na uvolnění dýchacích cest - eukalyptus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vijayanarasimha/pixabay.com

Stromy Eukalyptu

Blahovičník neboli Eukalyptus otevírá svým aroma dýchací cesty a působí jako balsám na naše plíce. Navíc chutná Koalám.

Článek

EUCALYPTUS GLOBULUS

Foto: FotoshopTofs/pixabay.com

Koaly

Jak už Koaly napovídají pochází tento strom z Austrálie, ale dnes se pěstuje ve Středomoří, tropických oblastech Asie a v Africe.

Patří do čeledi myrtovitých a může dorůstat 70ti metrů. Listy jsou kopinaté, podlouhlé, úzké a mírně prohnuté a zašpičatělé, s hladkými okraji. Jsou kožovité a podélně jimi probíhá silná žilka. Na rubu jsou modrozelené, na líci tmavozelené. Květy se skládají z mnoha tyčinek červené a bílé barvy, plody mají zvonovitý tvar a jsou pokryty světlezelenou voskovou vrstvou.

Působí:

  • dýchací soustava
  • celé tělo

Léčivé účinky:

Používá se na bronchitidu, zánět dutin a zánět hltanu. Díky tišícím účinkům zmírňuje bolest hlavy a nervové poruchy.

Ucpané dutiny:

Čaj z eukalyptu připravíme zalitím 3 lžiček listů 250 ml vroucí vody. Necháme 15 minut odstát, pak slijeme a popíjíme v průběhu celého dne.

Z kůry se získává pryskyřice s vysokým obsahem taninů, které mají silné stahující účinky, proto působí proti průjmu.

Eukalyptus je antiseptický, hojivý, utišující, podporuje vykašlávání, sráží horečku a povzbuzuje pocení.

Pro léčbu dýchacích cest jsou také důležité inhalace. Přidáme hrst eukalyptových listů do hrnce s vroucí vodou. Pak nám stačí přehodit přes hlavu ručník a vdechovat výpary.

Snadněji dostupné jsou oleje z eukalyptu. Dají se koupit v lékárnách a obchodech s bylinkami. Oleje se získávají z listů destilací s vodní parou. Olej používáme zředěný na kašel, bronchitidu a astma.

!!!UPOZORNĚNÍ:

ESENCIÁLNÍ OLEJ NENÍ BEZPEČNÝ PRO DĚTI A ŽENY V OBDOBÍ TĚHOTENSTVÍ A KOJENÍ!!! I ostatní osoby by měli s ním zacházet velmi opatrně. Konzumace 3,5ml může být smrtelná, proto by se měl vždy užívat zředěný!!!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz