Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Levandule: Pramáti dnešních parfémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: No-Longer-Here/pixabay.com

Levandulové pole

Staří Římané věšeli svazečky levandule na své oděvy pro její neodolatelnou vůni a také proto, že odháněla hmyz.

Článek

Levandula Angustifolia

Původem ze západní středomořské oblasti, pěstuje se jako léčivá a vonná bylina ve střední a jižní Evropě, v Malé Asii a Jižní Americe.

Působí na:

  • nervovou soustavu
  • trávicí soustavu
  • kožní problémy
  • dýchací soustavu

Levandule je polokeř dorůstající do výšky 30 - 60cm. S drobnými modrofialovými květy, tvořené válcovitým kalichem, shlukující se do dlouze stopkatých klasů.

Léčivé účinky:

Užívá se jako sedativum, proti nadýmání, proti křečím, na trávení, pro podporu tvorby žluči, je močopudná, antiseptická a má hojivé vlastnosti. Doporučuje se pro zklidnění nervů, proti nespavosti, při bušení srdce, migrénách, na poruchy trávení, plynatost, záněty kůže, na bodnutí hmyzem, vyvrtnutí a revma.

Užití:

Vnitřně - nálev uklidňuje nervy, příznivě působí při nevolnosti a bolestech v krku.

1 - 2 KL levandule na jeden šálek nálevu. Zalijeme vařící vodou a 15 minut necháme odstát. Scedíme a pijeme 3× denně. Pro zvýšení účinku na pocuchané nervy můžeme přimíchat další zklidňující byliny: lípu, meduňku, mučenku, třezalku… Pokud jej chceme použít na poruchy zažívání nebo proti plynatosti přidáme: heřmánek, polej, mátu, lékořici, nebo anýz. Proti migrénám kombinujeme s verbenou.

Vnější užití - esenciální olej se aplikuje na hmyzí bodnutí, při inhalaci ulevuje od nachlazení a zánětu dutin, vtírání do kůže v oblasti spánků zmírňuje migrénu. Sušené květy provoní obydlí.

Levandule také působí proti vším!

Rozprašovač s levandulovou silicí smíchanou s alkoholem a vodou zahání komáry a potřeme-li kůži za ušima v rámci prevence proti vším.

Pro aplikaci obkladů a vyplachování úst si nachystáme odvar - 30 - 50g květenství, které uvaříme v 1 L vody po dobu 10 minut. Chceme-li použít pro masáž nebo pro léčbu kožních ekzémů, dáme přednost louhování v oleji.

Levandulový alkohol

Provádějí se s ním masáže pro prokrvení svalů při únavě nebo bolestech revmatického původu. Do litru 90% alkoholu nasypeme 30g levandule, 48 hodin necháme macerovat. Pokud se vytvořila sedlina, přefiltrujeme a uchováváme v neprodyšně uzavíratelných nádobách.

Sběr

Květy by se měly sbírat z minimálně dvou ročních rostlinek. Pokud ji chceme použít jako lék, sbíráme ze začátku kvetení. Na kosmetické účely dáváme přednost plně rozkvetlým klasům. Sušíme zavěšené dolů květenstvím, na stinném a dobře větratelném místě.

Při vyvrtnutí nebo vymknutí kápneme na kapesníček namočený ve studené vodě 4 kapky esenciálního oleje z levandule a dvě kapky z řebříčku. Několikrát opakujeme.

Olejový výluh

Do jednoho litru olivového oleje přidáme 30g levandule. Několik hodin mírně zahříváme ve vodní lázni a pak nechám den louhovat.

Upozornění

LEVADULOVÝ ESENCIÁLNÍ OLEJ BY VŮBEC NEMĚLY UŽÍVAT TĚHOTNÉ A KOJÍCÍ ŽENY, ANI MALÉ DĚTI!

Emulze na popáleniny

Smícháme 25 ml levandulové esence se 75 ml olivového nebo mandlového oleje a dobře promícháme. Popáleniny potíráme 3× denně.

Aromaterapie

Tření spánků pomáhá zmírnit migrénu. Vložíme-li levanduli na noc do difuzéru pomůže nám usnout. Pro zlepšení nálady a spánku přidáme levanduli do koupele.

Foto: pixabay.com

Difuzér

Vaše J.D.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz