Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak jedna chvíle dokáže obrátit život vzhůru nohama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Donio sbírka

Fotka umístěna se svolením maminky.

Když život plyne normálně, ale jedna vteřina vše změní k nepoznání. Příběh jedné kamarádky, kterou dopravní nehoda připravila o veselou, milou dceru.

Článek

Něco o Markétce

Markéta byla milá, obětavá slečna, která zasvětila život péčí o druhé. Právě z tohoto důvodu vystudovala obor zdravotní sestry, aby tak mohla naplnit své přání a cíle. Pečovala nejen o svou babičku, která prodělala mrtvici, ale pečovala i o svého vážně nemocného bratra. Když potřebovala dobíjet energii, dělala to u zvláštního koníčků. Věnovala se totiž opravě aut. Už jednou se jí ale přihodilo neštěstí, kdy ji na přechodě srazilo auto. Po nějaké době léčení a rekonvalescence, se naštěstí vše vrátilo do normálních kolejí a Markétka se tak mohla vrátit opět do své práce. Až do letošního dubna.

Co se stalo

Bylo to v dubnu letošního roku, kdy se stala účastnicí dopravní nehody. Bohužel, téměř všichni účastnici zemřeli. Markétka měla štěstí a nehodu přežila. Byla transportována letecky do nemocnice a umístěna na jednotku intenzivní péče. Prognózy byly velmi špatné, a lékaři připravovali rodinu na nejhorší. Markétka ale zabojovala a dostala se z nejhoršího. Zůstala ale ve vigilním kómatu, ve kterém je dodnes. Rodina se nyní chystá si ji převzít domů do domácí péče.

Foto: Donio sbírka

Fotka umístěna se souhlasem maminky

Jak se vlastně tohle mohlo stát? Z vyšetřování se zjistilo, že viník nehody si toho dne po osmé hodině ráno vyzvedl svůj řidičský průkaz, který mu byl odebrán, a bylo mu uděleno 12 zákazů řízení. Ještě ten den, po 10. hodině dopolední ale už operátor tísňové linky přijal hlášku o dopravní nehodě. O této nehodě se psalo i na portálu Blesk.cz

Vyhlídky do budoucna

Bohužel, i přes aktuální stav, prognózy nejsou dobré a stále čeká na Markétu velmi dlouhá cesta, kterou nemusí zvládnout. Rodina se ale nevzdává, a všichni se jí snaží co nejvíc pomoci. Ve spolupráci s poradnou, zaměřenou na pomoc obětem nezaviněných dopravních nehod, založili veřejnou sbírku, aby získali prostředky, které chtějí použít pro zaplacení pobytu ve specializovaném centru, zaměřeném na léčení pacientů s těmito diagnózami. Tato klinika poskytuje nadstandardní péči pacientům, díky které dramaticky rostou šance na zotavení se a zapojení se zpět do běžného života. Tato péče je ale velmi nákladná, a rodina tak doufá v pomoc veřejnosti.

Dále, rodinu čeká mnoho administrativy a práce doma. Musí upravit místnost, zajistit nemálo pomůcek. Aktuálně, zažádali o příspěvek na péči, kde zatím čekají na vyřízení.

Tento, stejně jako jistě mnoho dalších případů, dává podnět k zamyšlení nad mnoha věcmi. Ať už je to funkčnost systému péče o pacienta, nebo samotná spravedlnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz