Hlavní obsah
Zdraví

Praktické rady na podporu léčby černého kašle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Syn začal trochu kašlat, proto jsem pod dojmem zpráv o šíření černého kašle trochu zpozorněla a začala hledat informace. Všude ale bylo totéž - málo, proto jsem zapátrala i v cizojazyčných článcích.

Článek

V českých textech jsou základní fakta o nemoci – inkubační doba, příznaky, že léčba antibiotiky je možná pouze na začátku, a že bez antibiotik pak můžete kašlat i tři měsíce. Nakonec se zdůrazňuje očkování. Toto všechno se píše i v zahraničí, ale narazila jsem i na praktické rady, které můžeme využít jako doplněk k léčbě antibiotiky. A pokud už je na antibiotika pozdě, mohou nám tyto tipy v průběhu nemoci alespoň trochu ulevit.

1. Záchvaty kašle brání spánku a nemocný je pak ještě více vyčerpaný. Je tedy dobré předcházet spaní na zádech nebo na boku, protože v těchto polohách se může hromadit hlen, který pak vyvolává kašel. Podložte si hlavu a horní část zad několika polštáři, abyste se mírně nadzvedli do jakéhosi polosedu.

2. Imunita se posiluje, když je tělo odpočaté a bez stresu. Tomu kromě spánku pomůžeme i relaxací – pokud neholdujete přímo meditaci, pomůže si pouštět nějakou uklidňující hudbu, pomalu vědomě dýchat, a třeba zavřít oči a představovat si nějaké krásné místo, kde byste v tuto chvíli nejraději byli, a vychutnávat si tu představu všemi smysly. Když to uděláte, mozek bude reagovat podobně, jako kdybyste na tom místě opravdu byli.

3.  Nesmírně důležitý je dostatečný příjem tekutin. Vyhýbejte se studeným nebo perlivým nápojům, pijte teplou vodu nebo čaj. Proti kašli se osvědčuje bylinkový čaj např. z lípy, jitrocele, černého bezu nebo tymiánu. Zelený čaj má antioxidační vlastnosti, které posilují imunitní systém.

4. Med uklidňuje krk, takže je vhodný při léčbě suchého kašle. Můžete ho pít rozpuštěný v čaji, nebo ho kombinovat s dalšími antibakteriálními potravinami:

  • kurkuma – nejlépe večer před spaním smíchejte polévkovou lžíci medu a půl lžičky prášku z kurkumy, můžete užívat dvakrát denně
  • cibule – nakrájejte středně velkou cibuli nadrobno a přidejte 3 polévkové lžíce medu, nechte na několik hodin v misce uležet, aby cibule pustila šťávu; užívejte lžíci šťávy třikrát denně
  • zázvor – polévkovou lžíci zázvorové šťávy smíchejte s medem, užívejte dvakrát denně po dobu několika dní; můžete také uvařit semena pískavice řecké seno a přidat několik kapek čerstvě vylisované zázvorové šťávy, dobře promíchat a pít po několik dnů.

5. Česnek je známé přírodní antibiotikum. Můžete užívat čajovou lžičku čerstvé česnekové šťávy dvakrát denně po dobu asi jednoho týdne. Výpary je možné i inhalovat: uvařte trochu česneku ve vodě, přikryjte si hlavu dekou nebo ručníkem a inhalujte jeho výpary.

6. Mandle, stejně jako zelený čaj, obsahují sloučeninu zvanou polyfenoly – silný antioxidant, který působí povzbudivě na imunitu. Denně můžete sníst 6-7 namočených mandlí.

Na tomto místě bych ráda upozornila, abyste u všech těchto prostředků, které by měly být čerstvé a bez příměsí, nepřekračovali doporučené množství a užívali je samozřejmě jen pokud na ně nemáte alergii. Také si vyberte jen ten z prostředků, který vám nejvíce vyhovuje, neužívejte jich více současně. Pokud by se vám kašel zhoršil nebo jste pozorovali nějaké jiné nežádoucí účinky, přestaňte s konzumací a případně se poraďte s lékařem.

7. Slaná voda pomáhá ničit bakterie, rozpouští hlen a napomáhá zklidnění kašle a úlevě od bolesti. Smíchejte malou lžičku soli ve sklenici teplé vody a kloktejte tímto roztokem každé tři hodiny.

Máte ještě nějaký jiný osvědčený trik, který vám od kašle ulevil? Budu ráda, když se o něj podělíte v diskuzi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz