Hlavní obsah
Právo a státní správa

Jak si správně spočítat výživné pro dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M., advokátka/Služba AI

Pokud se chcete dozvědět něco více o částce, kterou by Vám měl druhý rodič platit na výživném pro dítě, pak čtěte dále.

Článek

Doporučující tabulky

Na internetu je k dispozici hned několik doporučujících tabulek, které vyjadřují procenta z příjmu povinného rodiče, tedy částku, kterou by měl na výživné pro dítě hradit.

Nicméně, pro správný výsledek výše výživného doporučující tabulka, kterou můžete vidět u tohoto textu, není dostačující.

Všechny příjmy rodiče

Předně je potřeba zjistit celkový čistý příjem povinného rodiče, tedy čistou mzdu či plat vč. všech příplatků, osobního ohodnocení, odměn a prémií. Pokud má povinný rodič také další příjmy, např. výsluhu, příjmy z nájmů, či sociální dávky, pak tyto se rovněž do celkového příjmu povinného rodiče zahrnují.

Poměrně velká diskuse se vede ohledně započítávání cestovních náhrad do výše příjmu, například u řidičů. Obecně lze říci, že i tyto cestovní náhrady, nebo minimálně jejich část, se zohledňují v rámci výpočtu výživného.

Co ovlivňuje výši výživného?

Výši výživného ovlivňuje tzv. životní etapa dítěte, tedy zda dítě navštěvuje MŠ, první či druhý stupeň ZŠ, SŠ nebo VŠ.

Dále se zohledňuje počet vyživovacích povinností rodiče vůči všem jeho dětem, nezávisle na tom, zda s rodičem žijí ve společné domácnosti či nikoli a nezávisle na tom, zda je vyživovací povinnost k nim určena soudem.

Zejména je však nutné přihlížet k míře péče povinného rodiče o dítě, tedy jak často v daném měsíci o dítě pečuje. Pokud tedy rodič pečuje o dítě v rozsahu nerovnoměrné, či rovnoměrné střídavé péče, je zřejmé, že jeho výživné bude nižší než v případě, že by o nezletilé dítě pečoval pouze například každý druhý víkend v měsíci. V případě střídavé péče je pak výživné stanovováno oběma rodičům. I pokud je dítě svěřováno do výlučné péče jednoho rodiče, ale druhému rodiči svědčí právo tzv. široké úpravy styku, je tato skutečnost u rodiče, který má upraven styk s dítětem v rámci výživného zohledněna.

Nezáleží tedy na tom, zda je jeho péče formálně označena jako výlučná se širokou úpravou styku druhého rodiče nebo střídavá, ale fakticky se pracuje s počtem dnů včetně nocí, které dítě u rodiče tráví.

Dále je nutné také zohlednit pravidelné úhrady obvyklých potřeb dítěte, např. zakoupení oblečení a obuvi, úhradu školních obědů, koníčků, apod.

Pokud má rodič dítě v péči, resp. na styku, méně než 3 dny v měsíci, pak se vychází z úvahy, že se tento styk do výše výživného vůbec neprojeví.

Čím více rodič o dítě pečuje, tím více se snižuje výše výživného, kterou by měl dle doporučující tabulky hradit.

Další vyživovací povinnost

Tabulka pro stanovení výše výživného je koncipována pro stanovení výše výživného maximálně pro 4 děti téhož rodiče. Čím více má rodič vyživovacích povinností, tím je nižší výše výživného u každého z jeho dětí.

Spočítejte si výši výživného

Pokud si budete přát své výživné spočítat dle všech shora uvedených kritérií, které stanovuje pro výpočet výživného Ministerstvo spravedlnosti, vč. kontrolní částky, která by povinnému rodiči měla vždy zůstat, na tomto odkazu najdete doporučující tabulku pro stanovení výše výživného.

Petra Langerová, advokátka v Olomouci a Šternberku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz