Hlavní obsah
Finance

Jak vydělat 199 milionů za pár dnů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej K.

Fronta na potištěné papírky

Potiskněte 200 000 papírků. A prodávejte každý z nich za 1000 korun. Šeptandou vytvořte poptávku, že cena těch papírků časem hodně vzroste. Že to už někoho napadlo před vámi?

Článek

Ano, máte pravdu. Českou národní banku.

Všichni jsme zaznamenali akci tohoto týdne, kdy Česká národní banka prodávala tisícikoruny s přítiskem za 1000 korun. Jak ale vypadala ekonomika této akce z pohledu ČNB? Na první pohled nula od nuly pošla. Ale to je velký omyl. Ve skutečnosti to byla vysoce zisková operace, před jejíž efektivitou blednou závistí i organizátoři pyramidových her a jiných „letadel“. Jak to?

Tisícikoruny s přítiskem se pravděpodobně nikdy nedostanou do řádného oběhu a nerozšíří tak peněžní zásobu v České republice. Zůstanou lidem doma v šuplíku. Občas si je lidé mezi sebou prodají, ale k běžnému placení je skoro nikdy nepoužijí.

Vytištění těch nových papírků (tisícikorun s přítiskem) mnoho nestálo - jen cenu papíru a tisku. K tomu drobné náklady na distribuci. Odhaduji to celkem na milion korun. A tržby? No přece těch 200 milionů. Čistý zisk: 199 milionů. To je slušné, ne?

Anketa

Také jste vystáli frontu na tisícikoruny s přítiskem? :-)
Jooo!
5,7 %
Ne.
85,8 %
Ne, ale chtěl bych je také.
8,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 176 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz