Hlavní obsah
Lidé a společnost

Manželství pro všechny: Devět procent Čechů ovládá svobodu pětiny republiky, to není fér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Spolu s tím, že zákon o manželství pro páry stejného pohlaví jde do druhého čtení v poslanecké sněmovně, byl zpracován průzkum, co si o tom myslí občané. 9 % populace uvedlo, že to negativně ovlivní jejich život.

Článek

Opět se vracíme ke klasickému evergreenu našeho parlamentu. Tím je narovnání svobod ve společnosti v podobě manželství pro všechny. I když není důvod komukoliv bránit v plnohodnotných svazcích, tak se to stále děje. A je to nepochopitelné, protože drtivá většina občanů je pro, nebo jim na tom v podstatě nesejde. Politici se k tomuto kroku přesto stále nemohou rozhoupat.

Možná to změní skutečnost, že výrazné množství voličů našich dvou největších stran ANO a ODS by podle průzkumu od těchto stran odešli, pokud by hlasovali proti. Průzkum prováděly společnosti Nielsen a Publicis groupe. Byl zpracován s cílem zjistit, jak se běžní občané staví k možnosti, že by měly páry stejného pohlaví možnost uzavřít manželství.

Z průzkumu vyšlo, že 91 % populace si myslí, že je to nijak neovlivní a někteří z nich dokonce uvedli, že jejich život bude následně kvalitnější. Naopak 9 % našich spoluobčanů se obává, že jejich život bude změněn k horšímu. Jenže tento strach absolutně nedává smysl.

Pokud se totiž bojíte, že vám partner uteče s někým stejného pohlaví jak on, tak je pravděpodobné, že by vám utekl i s někým opačného pohlaví. Navíc je často používán argument, že homosexuální projevy náklonnosti nepatří do společnosti. Jenže to je také nesmysl. Proč má být v pořádku, že se muž a žena vodí za ruce a líbají se a u dvou dívek by to měl být problém, i když se jedná o stejnou věc. Podle Flegrova průzkumu se tato problematika týká kolem 20 % občanů. Homosexuální styk si dokonce vyzkoušel každý třetí z nás. To je obrovská část populace, která je aktuálně utlačována.

Smutná realita

Mám kamarádku, které se líbí ženy. Jednou mi popisovala, co vše ji potká v centru města, když se s přítelkyní chytí za ruce. Lidé na ně hulvátsky pokřikují. Někteří se jim vysmívají. Jiní jim zase nabízejí společný sex. To se mně, ani jinému heterosexuálnímu páru určitě neděje.

Jak je možné, že tyto projevy buranství někomu přijdou v pořádku. Není přece v možné, že je někdo sexualizován jen kvůli tomu, že se odlišuje. U mužů stejné orientace zas může docházet k výhružkám a násilí, které není nijak vyprovokováno.

Toto chování by rozhodně nemělo patřit do civilizované společnosti 21. století. Nerozumím, proč někoho tolik štve, že má potřebu cizí lidi, kteří mu nic neudělali, urážet nebo napadat. Někdo by mohl říct, že stejnopohlavní páry nejsou „normální“. Jenže ono spíš není normální kohokoliv odsuzovat na základě orientace nebo vzhledu. Mentalita některých lidí opravdu zůstala někde ve středověku.

Politická realita z pohledu voličů

Již zmiňovaný průzkum hodnotil i to, jak se k této problematice staví voliči různých volebních stran a hnutí. Konkrétně rozebírali, jestli manželství pro všechny ovlivní jejich život.

U hlavní vládní koalice SPOLU je 80,2 % voličů přesvědčeno, že to jejich život nijak neovlivní. 12,4 % jejich podporovatelů si myslí, že by byl jejich život kvalitnější, 7,3 % se obává z negativní změny, kterou by jim to přineslo. Zároveň pro hlavní stranu koalice ODS by znamenalo hlasování proti to, že by se stali nevolitelní pro 19 % jejich potencionálních voličů.

U nejvýraznějšího opozičního hnutí ANO si 82,7 % voličů myslí, že to nebude žádný zásah do jejich dosavadního života. 7,8 % by tento krok zlepšil život. A 9,5 % by se obávalo zhoršení kvality jejich života. Pokud by hnutí pod vedením Andreje Babiše hlasovalo proti, tak by je nevolilo až 10 % z těch, co jejich volbu zvažují.

Voliči tedy dávají jasně najevo, že proti zavedení rovnosti ve společnosti nic nemají. Proč se tedy politici neustále vytáčí a jednoduše to neprosadí. Není to krok, který by komukoliv ublížil. Naopak by to řadě lidem zlepšilo kvalitu jejich soukromého života. Neustálé řeči a proslovy, které lidi uráží kvůli jejich orientaci by si měli politici odpustit, protože na svoji stranu tím nikoho nezískají. Spíše budou k pláči nebo k smíchu, jako třeba porovnání „hovězí je hovězí a manželství je svazek muže a ženy“. To je výrok lidoveckého poslance Šimona Hellera, který by byl k smíchu, pokud by to nebylo tak citlivé téma pro některé z nás.

Kompromis snad projde bez problému

Momentálně nejspíš už konečně dojde k zrovnoprávnění párů mužů a žen. Je to díky kompromisnímu návrhu, který jim sice dává stejná práva jako manželům, ale rozdíl je v tom, že název nebude manželství. To je jediný kompromis, na který je ochotná TOP 09 kývnout. Právě jejich předsedkyně Markéta Adamová Pekarová je předkladatelka této změny.

Právě slovo manželství je totiž problém u konzervativních odpůrců. Dostáváme se tedy do situace, kdy pouhé slovíčkaření přímo komplikuje životy desetitisíců Čechů. Chápu, že i těch vystrašených 9 % lidí má z jakékoliv změny zažitých zvyklostí strach a má právo, aby jejich obavy zazněly ve sněmovně nebo ve veřejném prostoru. Jenže tato menšina, necelá desetina populace, dostává neúměrně moc prostoru pro své exhibice plné netolerance a nesnášenlivosti.

Podle člena strany Starostů by v etických otázkách měli mít poslanci volné hlasování bez ohlížení na své stranické barvy. A to je správný přístup! Jen ať každý poslanec ukáže, na jaké straně stojí a nemůže se vymlouvat na stranickou příslušnost. Koneckonců každý složil slib, že bude národu sloužit podle nejlepšího svědomí a vědomí. Tak ať ukáží své morální hodnoty.

Je to totiž právě to, o co jde. Pokud máme svobodnou zemi, tak by měl mít každý stejná práva jako ostatní. A my toto nemáme. Žijeme tedy ve společnosti, kde pouze část populace má svobodu a ostatním, byť menšině, je upírána. A to není správné. Narovnání společenských podmínek by bylo ve prospěch celé naší společnosti.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz