Hlavní obsah
Názory a úvahy

Americký sen končí: USA žaluje Apple

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Když mluvíme o americkém snu, tak tím myslíme, že se každý může stát díky své chytrosti, odvaze a tvrdé práci bohatým a úspěšným. Jenže když se začne firmě vzniklé v garáži až příliš dařit, tak je žalována státními orgány.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států amerických se vydalo na bezprecedentní křížovou výpravu, která má za cíl srovnat podmínky na trhu s chytrými zařízeními. Obětí státní správy USA se stal technologický gigant Apple. Ten se údajně dopouští vytváření monopolu na celosvětovém trhu s mobilními telefony a jinými zařízeními.

Největší problém pro vládu USA představují uzavřené ekosystémy, které jsou jednou z věcí, kvůli které mnozí sáhnou právě po zařízení s nakousnutým jablkem. Samozřejmě pro firmu velikosti Applu nejsou žaloby nic nového. Mají vlastní oddělení právníků, které mají nejspíš neustále velmi na pilno.

Jenže dosud nečelili právnímu sporu s americkou vládou. Donedávna se museli soustředit hlavně na patentové spory, které pravidelně vedli například se společností Samsung. Nebo spor s herní firmou Epic Games, které se rovněž jako USA nelíbí dominantní postavení Applu.

Spor s herní společností byl kvůli tomu, že Apple neumožňuje používat platební metody třetích stran. A za platby provedené přes jejich platební bránu museli hráči platit 30 % navíc, jako provizi pro samotnou společnost. Což je i jedním z bodů žaloby Spojených států. Jelikož se soudy ve sporu s Epic Games postavili na stranu Applu, tak by Spojené státy musely přijít s novými skutečnostmi, aby měl tento bod šanci na úspěch.

A je samozřejmě hezké, že se americká vláda snaží chránit své občany před zlovůlí technologického gigantu. Jenže potřebují lidé chránit před něčím, co jim vyhovuje? Apple je velmi populární a v USA má od této značky telefon odhadem 124 milionů lidí.

A teď záleží na tom, co vlastně vládě USA vadí. Hlavním problémem, který vyplývá ze žaloby, je to, že zařízení Applu není dostatečně kompatibilní s ostatními značkami. To znamená, že například s iPhonem nebudete mít veškeré funkce chytrých hodinek jiné značky. To je ale běžná praxe i u značek jako Samsung nebo Xiaomi. Vždy je lepší kompatibilita mezi zařízeními jedné značky.

Jenže zrovna telefony jsou něčím, co lidé často mění a nebyl by tedy objektivní důvod si kvůli zařízení na pár let nakoupit i další kompatibilní zařízení, kdyby nám jejich funkce nevyhovovaly. Navíc v době, kdy po zjištění, že nám chytré zařízení nevyhovuje, není problém ho zase prodat.

Kam se poděl americký sen

Americký sen je vidina, kterou mají lidé o tom, že se v Americe díky své tvrdé práci, chytrosti a píli může z obyčejného člověka stát někdo opravdu úspěšný. Pro lidi v 17. století v Evropě to jistě muselo být lákavé. Tehdy byla většina lidí v nejnižší sociální skupině poddaných a mezi šlechtu na výsluní bylo nemožné se dostat. Jenže dnes všem americká vláda ukazuje, že i úspěch může mít své limity, které je trestné překročit.

A určitě si říkáte, co má společného technologický gigant se sny prostých lidí? Právě to, že tuto firmu zakládal syn imigranta ze Sýrie. Ke všemu tuto firmu budoval u svých rodičů v garáži a tvrdou prací, chytrostí a pílí se z tohoto garážového prodeje stal technologický gigant. Co víc si představit pod americkým snem.

Co vadí vládě USA

Jak již bylo zmíněno, tak hlavním problémem je uzavřenost ekosystému, který využívají zařízení firmy Apple. Ministerstvo spravedlnosti obviňuje technologickou firmu z toho, že vytváří monopol na trhu. Mezi hlavní body obžaloby jsou blokování inovativních aplikací, potlačování cloudových streamovacích platforem, omezení elektronických peněženek a nebo snížení funkcí chytrých hodinek jiných firem.

Tiskové oddělení společnosti se však proti tomuto ohradilo. Podle jejich názoru to není pravda ani po právní, ani po faktické stránce věci. Prý svá zařízení navrhují uživatelsky přívětivá a vzájemně kompatibilní s maximální mírou soukromí pro vlastníka. Firma už dala najevo, že v tomto soudním sporu chtějí bojovat.

Jenže na druhou stranu je pravdou, že Apple často na konkurenci reaguje tím, že upravuje své smluvní podmínky a zavádí nejrůznější omezení. Takto má podle žaloby docházet k umělému navyšování ceny jak pro spotřebitele, tak i pro vývojáře aplikací. Celá žaloba má 88 stran a rozsudek se nedá očekávat dříve než za několik měsíců.

Co na to uživatelé zařízení od Applu

Sám jsem zaujatý, protože vlastním hned několik zařízení s nakousnutým jablkem vzadu. Ale nebylo tomu tak vždy. Dříve jsem měl pouze iPhone a vždy, když můj telefon dosloužil, tak jsem si koupil nový stejné značky, akorát lepší. Měl jsem na výběr z plných regálů se stovkou druhů telefonů. Právě díky kvalitě operačního systému jsem vždy opět sáhl po značce Apple. Následně, když jsem si vybíral školní tablet, tak mi vyšel ve srovnání funkčnosti a kvalitou nejlíp ten od stejné značky. Navíc vím, že tato zařízení vydrží funkční déle než od jiných značek a práce s nimi je intuitivní.

A nejspíše jsem byl do tohoto rozhodnutí tlačen tím, jak snadné je využívání obou zařízení naráz. Nahrát text, obrázky nebo jakékoliv soubory z jednoho zařízení do druhého se dá udělat během pár kliknutí a nezabere to víc než několik vteřin. Pokud by mi i jiné značky chytrých zařízení nabízely takto snadné a intuitivní řešení běžných problémů, možná bych zvažoval i je.

Chytré hodinky sice vlastním, ale ty od Applu nemám. A je to z prostého důvodu, protože jsem si vybral značku, která mi více vyhovuje svými funkcemi. Kdybych si nezjišťoval, co tím ministerstvo spravedlnosti myslí, tak bych byl opravdu zmatený. Na mých hodinkách funguje vše, co od nich očekávám přesně tak, jak to očekávám. Jediný mnou pozorovatelný problém je v přepisování dat z hodinek do telefonní aplikace Zdraví. Což mi ovšem nevadí, protože mé hodinky mají vlastní aplikaci pro sledování statistik z hodinek.

Ať už žaloba dopadne jakkoliv, tak nepředpokládám, že by to ovlivnilo mé užívání chytrých zařízení od značky Apple. Jedině snad, kdyby firma musela snížit možnosti propojení svých produktů. Což by nedávalo smysl, nemůže být možné jednu firmu nutit opustit své inovace, protože se jim konkurence není schopná vyrovnat. Naopak by konkurenční firmy měly být schopné držet krok, a pokud toho schopné nejsou, tak je jejich místo v propadlišti dějin.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz