Hlavní obsah
Názory a úvahy

Andrej Babiš nebyl agentem StB, rozhodl slovenský ministr

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bazi/ Wikimedia commons/ CC BY-SA 4.0

Spory o tom, zda byl Andrej Babiš agentem StB s krycím jménem Bureš, jsou zdá se u konce. Nerozhodly však soudy, ale jejich práci suploval slovenský ministr vnitra, který se šéfem hnutí ANO uzavřel ve věci smír.

Článek

Téměř celý politický život Andreje Babiše provází několik kauz z jeho minulosti. Dlouhé roky jeho právní zástupci obcházeli slovenské soudy různých instancí a soudili se o to, že byl jejich klient neoprávněně veden v archivech spolupracovníků StB. Všechny soudy sice prohrál, ale slovenský právní systém mu stále dovoloval další odvolání a přezkoumání.

Sám předseda ANO prohlašoval, že se Státní bezpečností nikdy nespolupracoval a klidně se bude soudit celý život. Podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa byl Andrej Babiš agentem s krycím jménem Bureš a evidenčním číslem 25085. To samozřejmě v současnosti popírá.

Jenže v minulosti svou spolupráci nijak nezastíral. V roce 2011 byl hostem talkshow Jana Krause, kde mluvil o tom, že spolupracoval s ekonomickým oddělením StB, kde nahlašoval obchodní zájmy cizinců v Československu. Tvrdil tehdy, že šlo o tu „hodnou“ StB a on nebyl žádným hrdinou režimu.

Každopádně v roce 2023 během prezidentské debaty tyto své výroky popřel a ačkoli ho moderátor doslovně citoval, označil to za lež a manipulaci ze strany České televize. Andrej Babiš očividně pochopil, že spolupráce s minulým režimem je pro jeho politické ambice překážkou, a snaží se označení agenta StB zbavit.

O kauze rozhodl politik

Kauza údajné spolupráce Andreje Babiše se Státní bezpečností však došla ke svému závěru. Na žádost Babiše byl uzavřen smír mezi ním a slovenským ministerstvem vnitra, který uznal, že byl ve svazcích StB veden neoprávněně a nikdy s ní vědomě nespolupracoval.

Jako hlavní argument použil slovenský ministr to, že panuje obava, že slovenské soudy nemají dostatek důkazů k tomu, aby pokračující spor vyhrály, a proto to ušetří peníze daňových poplatníků za neustále se opakující soudní procesy, které směřují k prohře a nutnosti Andreje Babiše odškodnit.

Jenže se jedná o pouhou interpretaci kauzy politika, nikoli soudce. Zjevně je tu ohýbána spravedlnost ze strany politiků. O to více je to podezřelé, když je na Slovensku vláda, která má s předsedou našeho hlavního opozičního hnutí velmi přátelské vztahy. Dalo by se mluvit o zahraničním zásahu do naší politické situace.

Politici nemají v žádném případě právo suplovat soudce nebo dokonce ukončovat soudní spory kvůli vlastnímu subjektivnímu názoru. Navíc důkazy, které soudu předkládal Ústav paměti národa, krok ministra nijak nezpochybnil a svazky, ve kterých je Andrej Babiš veden, stále existují a historici se shodují, že jejich autenticita nebyla vyvrácena.

Nejdříve byl vedený jako důvěrník od roku 1980 a samotná spolupráce měla trvat od roku 1982 až do revoluce. Kromě svazku, který má dokládat evidenci Andreje Babiše jako spolupracovníka StB, bylo nalezeno ještě dalších 11 záznamů o konkrétních schůzkách, kterých se měl agent Bureš aktivně účastnit.

Samozřejmě existuje mnoho příkladů lidí, a to i politiků, kteří měli s StB spolupracovat, ale následně jejich jméno soudy očistily. Jenže to se v tomto případě nestalo. Padlo pouze politické rozhodnutí o tom, že další soudy nemají smysl. Navíc i samotný slovenský Ústav paměti národa si za svým zjištěním stojí.

Podivná skartace

Soudy s Andrejem Babišem ohledně jeho spolupráce s StB ztížila i podivná událost z roku 1989. Tehdy nařídil šéf slovenské Státní bezpečnosti skartaci mnoha svazků evidujících spolupracovníky. Bylo tak zničeno mnoho důkazů a dává se to do souvislosti s tím, že nebyl nikdy nalezen Babišův podpis.

Zničeny byly však pouze vnitřky svazků, což znemožňuje přesně určit, co daný agent pro StB vykonával, ale samotná torza svazků zaznamenávající základní informace zůstala. O to více je pravděpodobné, že agent Bureš musel být aktivní, když informace o něm existují i mimo jeho samotný svazek.

Dokonce skartaci unikla statistická karta agenta, kterým měl údajně být Andrej Babiš, kde jsou uvedeny údaje jako zaměstnavatel a pozice. Náhodou byl Bureš zaměstnancem firmy PZO Petrimex Bratislava, stejně jako Babiš. Zároveň se zabýval zahraničním obchodem, stejně jako Babiš. A to vše Bureš vykonával ve stejné době jako Babiš, takže pokud se nejedná o jednu osobu, tak minimálně museli být kolegové.

Rozhodnout by měly soudy

Je zcela jedno, zda patříme do skupiny, která si je jistá, že byl Andrej Babiš agentem Státní bezpečnosti, nebo patříme mezi ty, kteří jsou přesvědčeni o opaku. To i v případě, že jsem politik s mocí do celého procesu zasáhnout, protože by v celé věci měly rozhodnout soudy, místo aby jednoznačné verdikty prováděli ministři nebo veřejnost.

Jelikož první soud proběhl v roce 2012 a celkem jich již k věci zasedalo devět, celý soudní spis nabobtnal do obrovského množství dokumentů a důkazů z obou stran. Proto by bylo správné, aby vše rozhodly soudy a politici se do toho nemíchali. Jednak je to zpochybňování práce soudů a také ohýbání spravedlnosti pro politické účely.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz