Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bezpečnost nezajistí pouze nejmodernější stíhačky a tanky, jde o víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Bezpečnost je základním pilířem každého státu. Pokud se obyvatelé u sebe doma necítí bezpečně, tak vláda selhala. Nezáleží však pouze na velikosti a vyzbrojení armády. Tím hlavním, co nám dává pocit bezpečí, jsou služby státu.

Článek

O problematice bezpečnosti se často diskutuje. Momentálně je to zaleženo na mnoha konfliktech v našem okolí, které mají potenciál přerůst v globální problémy. Plno lidí vnímá bezpečnost hlavně ve smyslu policejní, vojenské nebo kybernetické. Jen hrstka lidí si však uvědomuje, že jde o mnohem víc než jenom to. Záleží i na tom, jestli stát dokáže zajistit základní potřeby svých občanů.

Mnoho z nás řeší existenční problémy spojené se zdražováním základních potravin nebo nedostupné a velmi drahé bydlení. Lidé v mém věku například nevnímají jako bezpečné zakládat rodinu, protože by z jednoho platu neutáhli nájem a stravu zároveň. Máme štěstí, že naše zdravotnictví zatím funguje, ale v kombinaci s podfinancováním a stárnutím populace máme zaděláno na vážný problém.

Proto si potřebujeme uvědomit, co tvoří pocit bezpečí. Ten vychází od naplnění těch nejzákladnějších potřeb a postupuje vzestupně směrem ke globálním tématům. Ono je sice skvělé, když vláda domluvila nákup nejmodernějších stíhaček od roku 2030, ale měla by před tím vyřešit každodenní strasti lidí.

Zdravotní a sociální péče

Zdravotnictví je základ bezpečnosti obyvatel. Bereme jako samozřejmost, že když se zraníme, nebo nás něco bude bolet, tak nás ošetří kvalifikovaný personál. Tvrdí se, že naše zdravotnictví je na velmi vysoké úrovni. A je to určitě pravda, ale pouze pokud to bereme celosvětově. Ano, oproti Somálsku nebo Etiopii máme zdravotnictví opravdu bezchybné.

Ovšem v tom, co bereme jako samozřejmost, zažíváme klesající úroveň. Nemyslím tím, že by se málo investovalo do vybavení nemocnic. V oblasti nových technologií jsme na tom velmi dobře. K čemu nám ovšem jsou nejmodernější pomůcky k vyšetření a operacím, když možná nebude nikdo, kdo by je obsluhoval. Lékařů je nedostatek a studium nových je velmi náročné a kvůli nejistotě v pracovních podmínkách se mnoho studentů na konec studia nedostane. Ten samý problém je s ostatním personálem jako sestry a sanitáři.

Zároveň zažíváme bezprecedentní výpadek základních léků, jako jsou antibiotika a jiné. Pokud nějaké léky opravdu potřebujeme, například pro nemocné dítě, často musíme obejít více lékáren a doufat. Problém s výpadkem léků je fatální pro poskytování péče v nemocnicích a domovech se sociální službou.

Energetická síť

Další z pilířů bezpečnosti státu je energetická síť. Když je tma, zapneme světlo, když je nám zima, zapneme topení a kdykoliv se můžeme umýt teplou vodou. Jenže začátkem války, kterou rozpoutalo Rusko proti Ukrajině, se ukázala naše nepřipravenost v zajištění dodávek energií.

Nikoho ve vedení našeho státu za poslední desítky let nejspíš nenapadlo, že spoléhat se hlavně na ruský plyn není ideální. Energetický mix by měl být vyvážený, aby přerušeni dodávek neznamenalo nejistotu a skokové zdražení. Tady je na místě pochválit naši současnou vládu, protože v době největší krize nebylo vůbec jisté, jestli nějaké energie mít budeme. Hlavně vinou vlád předchozích, které neměly potřebu přemýšlet nad budoucností energetické bezpečnosti.

Momentálně jsou ve veřejném prostoru zprávy o dalším zdražování energií. To by nebylo zdaleka poprvé v poslední době. První výrazné zdražení přišlo v roce 2021 krachem Bohemia Energy, které postihlo 900 tisíc odběratelů. Následně zdražování pokračovalo začátkem války a momentálně se spekuluje o dalším zvyšování cen. Stát by měl rychle reagovat a nenechat své občany na holičkách.

Dostupné bydlení

Cena bydlení roste raketovým tempem a mnoho lidí kvůli tomu neví, co si počne. Tento problém se týká téměř všech. Vlastní bydlení je dnes již absolutní sci-fi, protože dosáhnout na mnoha milionovou hypotéku je stále obtížnější. Nájemní bydlení ve velkých městech dnes již naprosto běžně přesahuje plat jednoho člověka.

Problém s bydlením mají hlavně mladé rodiny a senioři. Mladí lidé jsou nuceni žít u rodičů déle, než bylo dříve obvyklé. Samozřejmě není to pouze z důvodu většího pohodlí, ale protože nemohou sehnat bydlení, které by zaplatili. Mnoho párů, které by mohly mít děti, si je nepořídí, protože kvůli mateřské dovolené jednoho z partnerů by nebylo možné zaplatit nájem. U seniorů jsou problémem nízké důchody a nedostatečné kapacity v domovech pro seniory. Navíc, i když si manželé seniorského věku zvládnou zaplatit bydlení, tak stále hrozí, že jeden zemře a ten druhý to již nezvládne ani s vdovským důchodem.

Stát by měl spustit masivní výstavbu bytů, které by ovšem neprodával firmám spekulujícím s nemovitostmi. Muselo by být zajištěno, že přednost by měli běžní lidé. Navíc, kdyby se na trhu objevilo desetitisíce nových bytu, jejich cena i cena nájmu by byla tlačena dolů. Bohužel taková masivní výstavba by znamenala řadu příprav, které neprobíhají. Stát proto riskuje, že mladí lidé radši odejdou do zahraničí, kde by měli lepší vyhlídky na život.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz