Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dotace přihrává sám sobě: Střet zájmů na brněnské radnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sandro Halank/ Wikimedia commonst/CC BY-SA 4.0 DEED

Střet zájmů je situace, o které v mediích čteme často. Většinou je však spojena s vrcholnými politiky. To ovšem neznamená, že se vyhýbá městským radním. V Brně o sportovních dotacích rozhoduje vlastník největších sportovních klubů.

Článek

Mé rodné město Brno je učiněnou studnicí bizarních politických excesů. Ty ovšem v celostátních zprávách nejsou tolik viditelné, nebo se do nich vůbec nedostanou. Momentálně na brněnské radnici rozhoduje o sportovních dotacích politik, u kterého je střet zájmů nepopiratelný. Má však zastání stran, za které byl zvolen. Těmi jsou ODS a TOP 09.

Libor Zábranský není pouze radní. On je i většinový vlastník hokejového klubu Kometa, který sídlí v Brně. Nyní do svého sportovního impéria přidal další významný brněnský klub, a tím je fotbalová Zbrojovka. Tyto dva kluby získávají každoročně zhruba třetinu městského rozpočtu na sport.

Zábranský tedy sám hlasuje o tom, kolik peněz z městské pokladny vlastně dostane. A to je střet zájmů, jaký by se dal vepsat do učebnic politologie. I přes to vládnoucí koalice tuto skutečnost popírá. Prý je vše v pořádku a situace, která je dnes, by neměla občany znepokojovat.

Na druhou stranu ona to není nějaká novinka. Zábranský totiž už několik let vlastní zmíněný hokejový klub a o penězích pro něj samotného rozhoduje již dlouhou dobu. Skutečnost, že k tomu přikoupil ještě další sportovní klub, sice celou situaci zhoršuje, ale lidé ho na radnici zvolili právě s tímto střetem zájmů, ačkoliv tehdy byl trošku menší.

Proto nechápu nynější povyk opozice, která se snaží vytvořit aféru. Tato kauza probíhá již od zvolení Zábranského v roce 2022. Dle mého by měla být opozice více aktivní v upozorňování na problematické okolnosti vládnoucích politiků. Tenhle přístup, kdy upozorňují pouze na prohloubení problému než na jejich samotnou existenci, je špatný.

Jak to má potom volič chápat? Opozici tedy vadí střet zájmů až od určitého poměru rozpočtu, který si daný politik může strčit do své kapsy? Nedá se předpokládat, že by nevěděli o tom, že s nimi na radnici sedí i majitel sportovního klubu.

Navíc Libor Zábranský dostával sportovní dotace na fungování Komety již před tím, než vstoupil do politiky. Od jeho zvolení na radnici se výše dotací výrazně nezvýšila, pokud do ní nebudeme počítat výstavbu nové hokejové haly. Ta je dostatečně sporná sama o sobě.

Městské dotace nejsou jediným ani nejvyšším příjmem sportovních klubů. Ty kromě nich totiž dostávají ještě krajské i národní dotace. Navíc i podnikají a mají výrazný příjem z reklamy, která je naprosto všudypřítomná. Všude, kde je to možné, jsou na sportovištích i dresech umístěny reklamy.

Kšeftování s kamarády

Brněnská ODS v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou je dlouhodobě obviňována z toho, že pomáhá hlavně těm, kteří jsou jim loajální. Jako příklad je uváděn třeba Bolek Polívka, kterému byla dána velmi štědrá dotace. Navíc mu město velmi pomohlo během probíhající rekonstrukce jeho divadla.

Na tom by samozřejmě nebylo nic špatného. Tedy pokud by před tím Polívka nebyl jednou z tváří kampaně brněnské ODS. Účastnil se předvolebních akcí s primátorkou a pomáhal vytvářet propagační materiály.

Samozřejmě není nic špatného, když herec nebo sportovec říká veřejně své politické preference. Je ovšem podivné, když následně od města pobírá štědrou pomoc. Ta totiž působí, jako „odměna“ za spolupráci v průběhu kampaně.

A i když tomu takto být zcela jistě nemusí, vypadá to minimálně podivně. Politická rozhodnutí by neměla být závislá na předešlé podpoře. Držet se u moci pomocí podpory loajálních lidí, kteří jim dotace oplácejí svojí ochotou, nepatří do demokracie. Spíše to působí jako prorůstání oligarchie do politiky.

Střet zájmů nemusí byl vždy špatný

I když je vnímání střetu zájmů spíše negativní, vždy jde o to, jak je nakonec s penězi naloženo. Pokud nejsou zneužívány ve prospěch konkrétního člověka, tak nejsou žádným ohrožením. Bohužel s tím daný politik musí počítat, že když rozděluje dotace i pro sebe, vypadá to velmi podezřele.

Jenže to by potom do politiky nemohl nikdo, kdo nějakým způsob uspěl a pochází ze struktur, které pobírají dotace. Koneckonců předpokládám a doufám, že voliči věděli, kdo je ten, koho zvolili. Dá se tedy říct, že voliči ODS tento střet zájmů neřeší. Nebo jim nepřišel nebezpečný a pevně věřili, že Zábranský upřednostní zájmy města a jeho obyvatel nad svými vlastními.

Zábranský má s oběma kluby velké plány. Pro oba chce nové stadiony a mluví o tom, že v budoucnu by mohlo vzniknout společné sportovní centrum, které by přispělo k rozvoji mladých potencionálních lidí v jejich sportovních aktivitách. Pokud bychom z politiky vyškrtli všechny, kteří by mohli být ve střetu zájmů, tak by nám zde jistě zbyli lidé, kteří o problematice financování sportu vědí výrazně méně než například Zábranský. Ovšem i tak je nutné možné střety zájmů vždy hlídat, aby se následně volič mohl rozhodnout, jestli je s fungováním spokojen, nebo ho láká změna.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz