Hlavní obsah
Internet a technologie

eDoklady jsem si stáhl, ale nefungují mi. Naštěstí jsou zatím zbytečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Od soboty 20. 1. vstoupila Česká republika do nového digitálního věku. Rozhodl jsem se tuto revoluční novinku vyzkoušet. Jenže mi nefunguje. Naštěstí momentálně nemá praktické využití.

Článek

Ovoce toho, že se Pirátská strana dostala do vlády, je tady. V polovině volebního mandátu představili zatím nejzásadnější novinku v oblasti digitalizace. Tou je možnost mít občanský průkaz v mobilním telefonu.

Jelikož náš zkostnatělý státní aparát potřebuje svěží vítr, tak jsem rád, že tato novinka přichází. Jenže spolu s řadou výhod přichází i různě racionální obavy lidí. Jedni mají strach z ukradení citlivých dat. Druzí v tom vidí paralelu na Orwellův román 1984.

Sám jsem se rozhodl si aplikaci eDoklady stáhnout a vyzkoušet. Ze zkušeností se státem vytvářenými aplikacemi jsem do toho šel velmi skepticky. Například u Portálu občana nebo datové schránky mám chuť své chytré zařízení hodit z okna s pocitem, že jsem digitálně negramotný. Vždy je potřeba zadávat náhodné kódy a různě se ověřovat. Bezpečnost je samozřejmě na místě, ale spíše to vypadá, že stát vzal všechny dostupné možnosti ověření a dal je do jedné aplikace.

Tady jsem ale byl mile překvapený. Nová aplikace byla rychle stažená a její prostředí je velmi příjemné, jednoduché a intuitivní. Vybral jsem si přihlášení pomocí bankovní identity, což mi osobně přijde nejjednodušší a nejrychlejší. Jenže po ověření v bankovní aplikaci nastal problém. Nekonečné načítání jsem zrušil a zkusil to znovu. Tentokrát mi to po krátké chvíli nahlásilo chybu. Zkusil jsem změnit zařízení i připojení k internetu, ale stále se stejným výsledkem. Proto předpokládám, že problém není na mé straně.

Naštěstí mi nemožnost zprovoznit si občanský průkaz v telefonu nijak nebrání žít stejně jako doteď. Je totiž momentálně naprosto zbytečný. Jediným místem, kde ho lze uplatnit je pouze na ústředních správních úřadech. Můžete se tedy takto prokázat například při návštěvě na ministerstvu. To není místo, kam by běžní lidé pravidelně chodili. Samozřejmě možnosti uplatnění se budou postupně rozšiřovat, ale momentálně to nemá praktické využití, což je škoda.

Servery nezvládají

Hned po spuštění aplikace se začaly objevovat první problémy, které očividně přetrvávají i v době mého pokusu o registraci. Je to způsobeno tím, že servery Národní identifikační autority nezvládají nápor občanů. Problémy ještě více umocňují výpadky cloudových technologií od společnosti Microsoft, kterou stát využívá.

Nicméně zájem lidí je poměrné velký. Hned první den si aplikaci stáhlo přes 70 tisíc lidí. Proto se problémy daly očekávat a spolu s velmi malým využitím má stát čas vše dotáhnout do finální podoby.

Problémy jsou vítány

Mnohé to překvapí, ale jak vědí ti, kteří hrají počítačové hry, tak problémy po vydání nejsou nic neobvyklého. Mnoho nově vydaných her je v prvních hodinách a mnohdy i dnech prakticky nehratelných. Je to dáno tím, že vývojáři nemají kapacity simulovat miliony možných scénářů, co lidé budou dělat, nebo u online aplikací nápor desetitisíců lidí.

Stejně je to u eDokladů. Není možné úspěšně testovat, tak masivní připojení uživatelů. A jelikož zatím nemají využití, tak to dává čas optimalizovat servery na masivní využití. Dá se totiž očekávat, že do budoucna je nejspíše cílem, aby aplikaci využívalo všech více než 10 miliónů občanů. Zároveň je zbytečné dimenzovat servery na takové nápory, které nebudou běžné. Stálo by to zbytečné finance a kapacity by byly dlouhodobě nevyužívané.

K čemu nám do budoucna budou eDoklady?

Výčet toho, kde je momentálně možné tuto aplikaci využít, není krátký. Jenže pro obyčejného člověka opravdu nevyužitelný. Je skvělé vědět, že na České statistickém úřadě se mohu prokázat telefonem. Jenže nemám tušení, co bych tam následně po prokázání své totožnosti dělal.

Využití v budoucnu ovšem vypadá velmi slibně. Od 1. 7. by mělo dojít k rozšíření o další subjekty, které toto prokázání budou akceptovat. Nově bude eDoklad stačit policistům a soudcům, což pro lidi bude asi nejběžnější způsob využití. Dalšími budou například živnostenské a katastrální úřady.

Poslední vlna bude spuštěna 1. 1. 2025 a bude obsahovat všechny úřady státní moci i soukromé subjekty, které jsou oprávněny kontrolovat něčí totožnost. Takže například vysoké školy, pojišťovny, notáři, obchody, hospody, pošta nebo banky.

Do budoucna Ivan Bartoš chce, aby zde byly i další doklady, například řidičský průkaz nebo potvrzení o studiu a další. To by lidem umožnilo kompletně nahradit peněženku telefonem. Přes něj se dá dnes již běžně platit a osobně peněženku využívám hlavně proto, abych u sebe měl doklady.

Zaspali jsme dobu

Žádná předchozí vláda si dosud s digitalizací nevěděla rady a ani jí nijak usilovně neprosazovala. Současná vláda nás naštěstí posouvá mírně dopředu. Ovšem pořád to není dostatečné. Desítky hodin aktuálně politici žvaní o korespondenční volbě, namísto aby raději řešili volby online. To krásně ukazuje, jak většina vlády i opozice žije stále v minulém století.

Buďme proto rádi, že se konečně do vlády dostal někdo, kdo rozumí současnému světu. Dlouho jsme jako stát přešlapovali na místě a nikam jsme se neposunuli. Proto bychom měli změny využívat a třeba se jednou dočkáme toho, že veškeré úřady budou pouze online a konečně ubyde zbytečných úředníků, které v 21. století absolutně nepotřebujeme. Neznám nikoho, kdo by úřady navštěvoval rád.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz