Hlavní obsah
Finance

Kalousek, Babiš a Fiala: Máslo nám ukáže, za koho se měli senioři nejlépe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

V současné době nejsou více kontroverzní politici než premiér Fiala, předseda opozičního hnutí ANO Babiš a bývalý ministr financí Kalousek. Někteří je obviňují, že zapříčinili bídu občanů a jiní jsou jejich skalní voliči.

Článek

Jak už to tak bývá, opozice nenechává na vládních představitelích niť suchou. Možnost kritiky se nejde vždy. Někdy oprávněně, jindy zase méně a někdy se setkáme s prostým populismem, který má za cíl pouze zdiskreditovat oponenty. Tak tomu bylo vždy a do budoucna se jistě nic nezmění. Abychom mohli hodnotit politiky, musíme odhlédnout od jejich slov, našich osobních sympatií a zaměřit se na konkrétní výsledky.

V naší polistopadové éře demokracie jsme měli několik kontroverzních politiků. Těmi, kteří budí největší vášně, jsou v současnosti premiér Petr Fiala a jeho předchůdce Andrej Babiš. Ti dva se navzájem osočují, kdo je původcem vysoké inflace a zdražování.

Dalším kontroverzním politikem, byť v současnosti již neaktivním, byl Miroslav Kalousek. Tito tři muži se často dostávali a mnohdy ještě dostávají do osobních sporů, které si vyřizují přes média. Jenže na čí straně je pravda?

Často z úst Andreje Babiše slýcháme fráze o tom, že přidal nejvíce peněz našim seniorům. Dá se dohledat, že se jedná o pravdu. Jenže je nárůst peněz tím nejdůležitějším ukazatelem životní úrovně seniorů? Není, a to hned z několika důvodů. Jde totiž o to, co si za tyto peníze mohou důchodci koupit, neboli kupní sílu obyvatel.

Rozhodl jsem se tedy podívat na vývoj reálné situace našich seniorů tou nejjednodušší optikou, která nám pomůže se zorientovat v tom, za koho se naši nejstarší spoluobčané měli nejlépe. Jako pomůcku jsem zvolil tu nejvíce základní potravinu, kterou můžeme nalézt ve většině lednic v České republice.

Tou je bezesporu máslo. Po porovnání si vezmu průměrný důchod a průměrnou cenu másla a díky tomu zjistíme, za čí vlády si mohli senioři dovolit koupit nejvíce másla. Aby bylo porovnávání co nejpřesnější, budu počítat s průměry z poloviny jejich vlád.

Byť uznávám, že je v tomto článku Miroslav Kalousek v nevýhodě, protože nezastával post premiéra, ale ministra financí. Ovšem jsem názoru, že jeho kontroverze a vliv jeho postu jsou dostatečné pro to, aby byl v článku pohled i na jeho působení ve vládě relevantní. Jelikož byl ministrem dvakrát, tak budu porovnávat jeho zatím poslední mandát mezi roky 2010 až 2013.

Za koho měli senioři nejvíce peněz?

Záludná otázka, která nám řekne mnohé, ale zároveň nám neřekne vůbec nic. Opravdu jde totiž o to, kolik si toho za určitý obnos můžeme dovolit. Navíc s tím, jak kontinuálně roste inflace a ekonomika, se zvyšují platy a lidé tedy mají více peněz, byť jim nemusejí stačit na to, na co jim dříve stačilo méně peněz.

První, koho si rozebereme, je Miroslav Kalousek. Stěžejní rok pro nás bude přelom let 2011 a 2012. Tehdy byl průměrný důchod 11 948 korun. Průměrná cena másla ve stejné době byla 145 korun a 50 haléřů za kilogram. Tehdejší průměrný důchodci si tedy za svůj příjem mohli dovolit něco málo přes 82 kilogramů másla.

U Andreje Babiše bude stěžejním přelom let 2019 a 2020. Tehdy byl průměrný důchod o poznání vyšší než za Kalouska, což nemusí nic znamenat. Průměrný senior si měsíčně přišel na 15 868 korun. Ve stejné době byla průměrná cena másla za kilogram 170 korun. Bylo tedy možné si koupit něco málo přes 93 kilogramů másla.

U současného premiéra Petra Fialy budeme počítat s přelomem let 2023 a 2024, což je opět polovina jeho vlády. Tehdy byl průměrný důchod opět o ještě vyšší a činil 21 545 korun. Ve stejné době mělo kilo másla cenu podobnou jako za Andreje Babiše, tedy 175 korun. Za průměrný důchod si bylo možné pořídit lehce přes 123 kilogramů másla.

Mezi všemi třemi politiky je rozdíl zvýšení důchodů podobný, tedy mezi 4 až 6 tisíci, takže je potřeba si uvědomit zásadní věc. Jednak kontext tehdejší doby, protože nejrůznější krize se s různou intenzitou projevují neustále. Mnohem zásadnější je ale to, jaká doba uplynula mezi jednotlivými sledovanými obdobími.

Z výpočtů nám vyšlo, že během toho, co vládl Miroslav Kalosek si senioři mohli dovolit másla nejméně. Ovšem není o tolik pozadu za Andrejem Babišem. Dělí je od sebe pouze 11 kg másla. Na procenta se dá říci, že za Babiše se měli senioři o 13 % lépe po příjmové stránce, což není o tolik, ale zaslouží se říci, že senioři se měli lépe za hnutí ANO než za Kalouska. To samozřejmě nemuselo platit pro všechny skupiny obyvatel stejně jako u lidí důchodového věku.

Jasným vítězem se však stává současný premiér Petr Fiala. Se 123 kg másla za jeden průměrný důchod strčil do kapsy oba dva sledované politiky. Babišovu vládu překonal o 30 kilogramů másla, což znamená, že za současné vlády se mají senioři o 32 % lépe po finanční stránce.

Když se od čísel vrátíme k rétorice jednotlivých politiků, tak vyjadřování šéfa opozice Andreje Babiše je až zarážející. Jak je možné, že tvrdí o Fialovi, že nic neudělal pro lidi a hlavně pro semiory, mezi kterými se těší oblibě právě Babiš. Finančně by na tom totiž dnes měli být výrazně lépe než dříve. Politici mohou lidem lhát, ale v číslech můžeme najít pravdu bez jakýchkoliv lží, populismu a nebo výmluv.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz