Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kokain u politiků není nic nového. Bral ho už Jan Masaryk

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unknow author/ Wikimedia commons/ Public domain

Českou republikou se momentálně ozývá aféra ohledně nalezení zbytků kokainu na pánských toaletách v poslanecké sněmovně. Jenže to, že politici užívají návykové látky, by nás nemělo překvapovat. Šňupal už Jan Masaryk za první republiky.

Článek

Jsme svědky naprosto zbytečné mediální přestřelky mezi politiky. Navzájem se obviňují z toho, čí byl zbytek kokainu na záchodech poslanecké sněmovny. Osobnosti dolní komory parlamentu se navzájem označují za „symboly šňupání“ nebo „drogové dealery.“ Někteří tvrdí, že vyrazí na testy na návykové látky a žádají své kolegy, aby je podstoupili také.

Jenže fakt, že poslanci berou drogy, není ničím překvapivým. Díky jejich velkému platu a společenskému statusu spadají přesně do té skupiny lidí, u kterých se kokain užívá častěji. Přezdívá se mu dokonce drogou bohatých. Konzumace návykových látek u politiků je spíše veřejným tajemstvím.

Navíc na internetu koluje mnoho videí, na kterých politici přímo v práci konzumují alkohol. Někdy dokonce do takové míry, že mají problém s vyjadřováním. Příkladem může být Jan Hamáček a jeho popíjení, když řídil schůzi poslanecké sněmovny. Takže to, že někteří politici užívají drogy i v průběhu jednání parlamentu, není opravdu ničím překvapivým.

Pokrytectví, které tímto prokazují, je enormní. Nejenom, že pití alkoholu nebo konzumace drog v poslanecké sněmovně je výsměchem obyčejným pracujícím, kteří by za podobné jednání byli okamžitě propuštěni. Navíc je u nás protidrogová politika velmi přísná a například za několik rostlin marihuany může obyčejný člověk skončit na několik let ve vězení. Politici sami drogy berou, ale nechávají v platnosti vysoké trestní sazby pro všechny ostatní i za lehké drogy.

Navíc užívání drog u našich politiků není trendem moderní společnosti. Po vzniku Československa jsme byli evropskou velmocí v užívání kokainu. Za první republiky šňupali téměř všichni, co něco znamenali. Herci, osobnosti i politici a v Praze bylo údajně ve 20. letech 20 tisíc uživatelů kokainu.

Přivýdělek číšníků

Za první republiky vznikala řada nových podniků, které nabízely pití i jídlo a k tomu luxus, aby se návštěvníci mohli dostatečně uvolnit. V této době se obsluha takových podniků nemusela spoléhat pouze na dýška. Většina vrchních si přivydělávala i prodejem kokainu svým zákazníkům.

Nebylo to totiž vůbec riskantní. Až do roku 1928 na našem území neexistovala žádná policejní složka, která by se zaměřovala na kriminalitu spojenou s drogami. I po roce 1928 však byli na boj s návykovými látkami vyhrazeni pouze 4 policisté.

Navíc byl v této době kokain částečně legální. Respektive existovaly dva kokainy. První byl lékařský, který se dal celkem snadno a levně koupit v lékárně na recept. Ten druhý byl prodávanější ve drogovém podsvětí a byl k nám pašován z Německa, kde se legálně vyráběl.

Droga pro slavné

Kokain byl nedílnou součástí společenského života celebrit za první republiky. Jednalo se v podstatě o trend doby. Propadlo mu mnoho hvězd československého filmu. Příkladem může být Lída Baarová nebo Ljuba Hermanová. Nejslavnější postavou stříbrného plátna byl Hugo Hass.

K Hassovi patří neodmyslitelně bílá šála a podle jeho kolegů i bílá šmouha pod nosem. Pořádal bujaré večírky, na které zval své kolegy a mladé herečky. Zde se oddávali drogám a alkoholu. Slavný herec údajně k sobě domů vozil pod vlivem mladé dívky přímo ze salónků a barů.

Byl kokainem natolik posedlý, že si ho dokonce obstarával osobně v jedné své oblíbené restauraci v Praze. Navzdory tomu měl Haas podle svých kolegů závislost pod kontrolou a nikdy mu nezasahovala do jeho pracovních povinností. I když drogy bral, tak narkomana z něj udělala až komunistická propaganda, která se mu mstila za jeho emigraci.

Divoký Masaryk

Třetím dítětem našeho prvního prezidenta byl Jan Masaryk. Jenže se příliš nepotatil a v intelektuální rodině působil jako rušivý element. Během dospívání byl divoký až nezvladatelný, a tak byl poslán do Spojených států k rodině své matky.

Zde objevil svoji schopnost svými slovy strhnout dav. Snadno navazoval kontakty s vlivnými lidmi a postupně se dostával mezi místní smetánku. Spolu s velkým charismatem v kombinaci s ostrým humorem a hraním na piáno se stal hvězdou večírků, na které ho všichni rádi zvali.

Přezdívalo se mu tehdy „Playboy západního světa“ a na večírcích přičichl nejen k alkoholu a ženám, ale i ke kokainu. Tato záliba ho neopustila ani potom, co naplno rozjel svoji politickou kariéru. Měl však štěstí a stránky bulváru tehdy příliš neplnil. Obecně se Jan Masaryk snažil držet své soukromí pod pokličkou.

To je z mého pohledu hlavní. Jan Masaryk zvládal vykonávat svoji funkci a nezáleží na tom, zda šňupal, nebo ne. Stejně to vnímám i u dnešních politiků. Pokud jejich soukromí nezasahuje do výkonu jejich práce, tak je mi zcela jedno, jak si ničí své zdraví. V případě, že se některý z politiků chová nevhodně nebo jakkoliv nebezpečně v důsledku užití omamných látek, tak by ho jeho strana měla potrestat. Popřípadě by mu to měli spočítat voliči u dalších voleb.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz