Hlavní obsah
Názory a úvahy

Křehké krajské koalice: Strany mohou doplatit na kumulaci funkcí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ben Skála/ wikimedia commons/ Attribution-ShareAlike 4.0 International

Noví krajští zastupitelé jsou většinou známá jména. Občané této země se s nimi pravidelně setkávají díky jejich dalším funkcím. Krajská zastupitelstva ovládli starostové, poslanci, senátoři a europoslanci.

Článek

Minulý víkend v České republice proběhly volby do krajských rad a do třetiny Senátu. Výsledky jsou již jasné a v každém kraji známe jména svých nových zastupitelů v tomto politickém mezistupni. To, co je však na většině míst zatím nejasné, je to, jaké koalice vzniknou. I přes vítězství opozičního hnutí ANO v 9 krajích je pravděpodobné, že se vládní strany pokusí na řadě míst vytvořit většinu.

Nejspíše i možnost obejít stranu s největším počtem hlasů je důvodem pro mírný optimismus premiéra Petra Fialy. Ten po sečtení hlasů prohlásil, že se nejedná o fatální neúspěch. Vede ho k tomu pravděpodobně právě to, že vládní strany budou mít nejspíše více hejtmanů, než v kolika krajích zvítězily.Jedná se o legitimní povolební postup.

Jelikož nemáme většinový systém jako například ve Velké Británii nebo v USA, tak vítězství ve volbách neznamená automaticky podíl na moci. Je totiž nutné, aby byla sestavena koalice s většinou. Jenže pokud má někdo těsnou většinu, tak vše stojí a padá na tom, jak disciplinovaně chodí zvolení zastupitelé do práce.

Politik jako nedostatkové zboží

Právě účast na jednáních je to, na co mohou vládní i opoziční strany doplatit. Může za to personální vyprázdněnost naší politické scény. Mezi vládními i opozičními politiky totiž nalezneme takové, kteří kandidují v každých volbách a kumulují pod sebou řadu funkcí, které potom však nemohou plnohodnotně vykonávat.

Jednak za to může snaha politických stran a hnutí stavět na kandidátky známé politiky, které veřejnost již dobře zná a mají své příznivce, kteří jim přinesou hlasy navíc, protože donutí voliče jít volit. Je to mnohem jednodušší a levnější než investovat do budování nových, neokoukaných politiků, o kterých před volbami nikdo neslyšel.

Druhý důvod, proč stavět stále stejné politiky na kandidátky různých stran, je mnohem prostší. Za vším stojí peníze. Je známo, že politici mají velmi vysoké platy kvůli vysoké zodpovědnosti a snaze eliminovat ochotu přijímat úplatky. Pokud sečtete plat poslance, krajského zastupitele a zastupitele na obecní úrovni, tak máte velmi uspokojivou částku.

V letošních krajských volbách kandidovalo hned 103 poslanců. Zároveň o posty usilovalo 33 senátorů a 5 europoslanců zvolených v letošním roce. Tito politici možná chtějí naznačit obyvatelům, že je možné zvládat více než jeden plný úvazek, ale jedná se o obyčejný výsměch těm, kteří musí mít opravdu více prací, aby vyšli. Politici totiž pobírají plat, i když se v práci neukážou.

Přitom většina z kandidujících politiků si v případě zvolení plánuje ponechat obě funkce. Někteří jsou v čele kandidátky a usilují o post hejtmana nebo hejtmanky. Jiní jsou na posledních místech, aby zvýšili šanci ve volbách díky známému jménu. Jenže jak chtějí stíhat jednání v kraji, Praze a v Bruselu?

Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji zvítězilo hnutí ANO a získalo 25 zastupitelů z celkových 65. Dosud vedla kraj hejtmanka Pecková za STAN, která tentokrát skončila druhá s 20 zastupiteli. Již avizovala, že si hejtmanské křeslo hodlá udržet bez jednání s vítězem. Většinu 33 zastupitelů se jí podaří sestavit s 13 zastupiteli za SPOLU.

Jenže pokud se jediný z těch 33 zastupitelů nedostaví na jednání, tak riskují, že jejich návrhy budou zamítnuty. Z nich je všech hned 27 zvolených do vedení svých měst nebo obcí a většina je dokonce starosty. Dokonce byl zvolen Jan Skopeček, který je místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Jednání sice lze synchronizovat tak, aby se v klíčových momentech nepřekrývala, ale i tato možnost je velmi omezená. Například při nedávných povodních bylo nutné, aby probíhala současně jednání na krajských i obecních úrovních. Jaké funkci se potom budou věnovat v krizových chvílích?

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji sice nebude možné vítězné ANO obejít, protože z 45 členů zastupitelstva bylo za hnutí Andreje Babiše zvoleno 28 zastupitelů a mají tak pohodlnou většinu, nepotřebují žádného koaličního partnera a mohou vést tento kraj podle sebe. Jenže je otázkou, zda toho vůbec budou schopni.

Z těchto 28 zastupitelů je totiž pouze 6, kteří nemají jinou politickou funkci. Byli zde zvoleny 2 poslankyně, 1 senátorka, 1 poslanec Evropského parlamentu a 16 členů obecních zastupitelstev, kteří jsou ve většině starosty, místostarosty nebo radními. Pokud by v některém důležitém momentě došlo k tomu, že tito krajští zastupitelé budou potřeba na jiných místech, tak najednou většinu nemají.

Riziko pro vládu

Výsledek je sice pro vládní strany debaklem, ale nemusel by být rizikem pro její existenci. Vláda Petra Fialy má pohodlnou většinu 108 poslanců, která je však nyní ohrožena. 12 poslanců z této většiny totiž bylo do krajů zvoleno. Kdyby byli všichni z nich zaneprázdnění jinou politickou činností a nemohli se dostavit na jednání Poslanecké sněmovny, opozice může zamítat jeden vládní návrh za druhým.

Politologové dokonce varují, že kumulace funkcí poslanců naráží na jejich slib, který skládají po uvedení do své funkce. Přísahají totiž, že budou konat ve prospěch celé republiky. Jenže to, co je v zájmu jednoho kraje, může být v rozporu se zájmy celého státu.

Anketa

Je správné, aby měl politik více než jednu volenou funkci?
Ano
0,3 %
Záleží na jeho schopnostech
3,1 %
Nevím
0,3 %
Ne
96,3 %
Celkem hlasovalo 293 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz