Hlavní obsah
Názory a úvahy

Macron nasadil boxerské rukavice a chystá se Putinovi zasadit KO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution 4.0 International

Macron se rozhodl ukázat, že jeho země je velmoc a je připravená. Dokázal, že on je připravený. Jasně dal najevo, že Francie nemá žádné limity v podpoře Ukrajiny. Síla je totiž to jediné, čemu ruské vedení rozumí.

Článek

Francouzský prezident Emanuel Macron se rozhodl, že musí nynější vývoj války na Ukrajině ovlivnit. A to za jakoukoliv cenu. Dal jasně najevo, že je ochotný poslat své vojáky do válkou zmítané země. Začal budovat alianci zemí, které by byly ochotné se této iniciativy zúčastnit. A není v tom vůbec osamocený, i když mnoho zemí NATO včetně té naší to odmítá.

Dříve něco nemyslitelného se nyní začíná rýsovat jako reálný scénář. Putin nejspíš naprosto neočekával, že jeho původně krátké dobrodružství s cílem podrobit si Ukrajinu přeroste v konfrontaci s vojáky NATO. Když se ukázalo, že jsou ukrajinští vojáci ochotní a schopní útok zastavit a bleskovou válku změnit v poziční boje, tak bylo zapojení západních států něco, čeho se Rusové velmi obávali.

Po začátku invaze neprojevoval Macron o nic víc ochoty podpořit Ukrajinu než jiní západní vůdci. Jenže nesmíme zapomínat, že právě on vyvíjel největší úsilí, aby válce zabránil. S nadsázkou se dá polemizovat, že si v době před začátkem ruské agrese Macron telefonoval s Putinem více než s vlastní manželkou.

Dá se tedy chápat, že po svém selhání se Macron stáhl a působil až apaticky. Jenže to teď končí a francouzský prezident nasadil boxerské rukavice, a to doslova. Nechal se nafotit při tréninku boxu v jasné narážce na Putinovy propagandistické snímky, kterého ho mají vykreslit jako silného neohroženého muže.

Macron mu tím dává jasně najevo, že je připravený a mnohem silnější než Putin. Ukazuje se, že již delší dobu s ostatními západními lídry naprosto vážně diskutuje možnosti zapojení vojáků aliance do konfliktu.

Co by tato Putinova noční můra znamenala pro svět? To by záleželo, jaké by bylo jejich zapojení. To totiž může mít několik podob, ale žádná se Rusům líbit nebude. Mohlo by to způsobit zvrat ve válce a dát Ukrajině rozhodující výhodu.

Nebojové zapojení

Když mluvíme o vstupu jednotek Francie nebo jiné země na Ukrajinu, tak to nemusí ihned znamenat přímou konfrontaci na bitevním poli. Co by tedy vyslaní vojáci dělali? Mohli by pomáhat v týlu s logistikou a výcvikem, avšak tato varianta je podle mě méně pravděpodobná.

Vyslání vojenských instruktorů přímo na Ukrajinu by bylo zbytečné. Francouzští vojáci již mnoho měsíců připravují ukrajinskou armádu na boje. Tento trénink probíhá v Polsku a pokud by se výcvikové tábory měly přesunout na Ukrajinu, tak by nejspíš stejně zůstaly na západě a nijak by to neovlivnilo rychlost přepravy připravených vojáků na jejich pozice.

Možnost, že by se Francouzští vojáci zabývali odminováním, by zase byla extrémně nebezpečná. Pohyb mezi bojovými zákopy je nejspíš tím naprosto nejnebezpečnějším, co lze ve válce dělat. A Macron se bude muset svému lidu zodpovídat za každého zraněného nebo padlého Francouze.

Možná by se dalo spíše uvažovat o možnosti, že se Macronem vyslaní vojáci budou věnovat likvidaci škod po raketových útocích a zbavovat se nevybuchlých raket. To by Ukrajině jistě pomohlo a bylo by to pro francouzské vojáky relativně bezpečné. Tato varianta by mohla dle mého názoru být reálná.

Ochrana hranic

Ukrajinci se nyní ani tak nebojí překotných změn na bojovém poli. Linie jsou na obou stranách zakopané a opevněné a změny sice probíhají, ale jsou velmi pomalé. Toho, čeho se na Ukrajině bojí nejvíce, je možnost otevření nové fronty.

Není totiž nereálné, aby Rusko zaútočilo ze severu nebo z Běloruska. Musí tedy držet velké množství vojáků na tisících kilometrech hranice místo toho, aby bojovali na frontě. A jelikož ukrajinský prezident Zelenskyj plánuje další mobilizaci, u které bylo oznámeno, že nebude muset být tak rozsáhlá, jak se dříve plánovalo, tak zde vidím možnost, že jejich hranice ochrání právě vojáci ze západních zemí.

Pravděpodobně totiž nedojde k dalšímu útoku ze severu. Bělorusko do války nechce a Rusové se soustřeďují na rozšiřování okupovaného území na východě. Navíc, kdyby zde byli rozmístěni vojáci západu, tak by Putinova chuť na otevření nové fronty jistě zhořkla. Francouzské střežení hranice by zde působilo jako dostatečné odstrašení. Ukrajincům by to uvolnilo minimálně desetitisíce vojáků, které by mohli využít v oblasti bojů.

Jenže by to s sebou neslo i negativa. Situaci by to velmi vyostřilo, protože již nyní Lukašenko i Putin vykládají nesmysly o možném útoku na Bělorusko z Polska. Pro tuto jejich propagandu by bylo rozmístění západních vojáku na jejich hranici vodou na mlýn, kterou by jistě využili.

Také je možnost, že Francouzi na Ukrajině rozmístí své pokročilé zbraně a poskytnou k nim obsluhu. Jenže zařízení protivzdušné obrany nemají příliš a vzhledem k nadcházející Olympiádě ji budou jistě potřebovat doma. Existuje však možnost, že tato varianta již probíhá. Německý kancléř totiž naznačil, že na Ukrajině již nějakou dobu operují francouzští specialisté obsluhující dodané zbraně.

Zapojení do pozemních operací

Zdá se mi to nepravděpodobné a doufám, že k tomu nedojde, ale existuje reálná možnost, že by se francouzští vojáci přesunuli přímo na frontovou linii. Mohli by zde vytvořit oddíly rychlé reakce nebo chránit konkrétní klíčová místa. V každém případě by to však znamenalo jediné, a to válku s Ruskem. Ta by sice byla z počátku izolovaná na Ukrajině, ale možnost konfliktu s dalšími zeměmi západu by rapidně vzrostla, a to je již teď vysoká.

Nasazení západních vojáků by bylo velmi komplikované hned z několika důvodů. Je tu problém s jazykovou bariérou, kterou by mezi sebou měli západní a ukrajinští vojáci. To by komplikovalo společné bojové operace a mohlo by to způsobovat nedorozumění a zbytečné ztráty na životech.

Také by si s sebou Francouzi museli dovést kompletní vlastní vybavení. Jsou totiž trénovaní na používání jednotných zbraní, stejně jako všichni členové aliance. Jenže na Ukrajině je momentálně snad vše, co se kde našlo ve skladech. Od zastaralých sovětských zbraní po nemodernější techniku. Prostě od všeho trochu a nic není jednotné tak, jak jsou vojáci v NATO zvyklí.

Macron by také takovým rozhodnutím riskoval svůj politický život. Dává jasně najevo, že v politice nekončí ani po konci ve funkci prezidenta. Jenže každý zraněný nebo mrtvý Francouz bude vyvolávat nespokojenost mezi běžnými občany. Každou tragédii bude muset veřejně vysvětlit lidem, proč konkrétní člověk musel zemřít a co z toho Francouzi vlastně mají.

Psychologická válka

Možná ani tak o samotné vyslání vojáků nejde. Možná jde pouze o symbol, který říká, že pro západ není žádná červená linie v podpoře Ukrajiny. Mohli jsme to vidět na situaci, kdy se poprvé začalo mluvit o vyslání Francouzů na Ukrajinu. Tehdy na to samotný Putin reagoval tím, že by to vedlo k jaderné válce. A ihned potom se náhodou německý kancléř prořekne, že tam již Francouzi jsou. To pouze ukazuje, že Putin není ochotný jít do jaderné války.

Také to byl dobrý psychologický tah směrem ke spojencům v alianci. V přímém přenosu jsme viděli, který evropský premiér šel ihned po získání této informace na veřejnost, aby vladaře v Kremlu varoval. Těžko říct, jestli byl Fico, tak naivní, že si myslel, že by to Putin bez něj nezjistil. Ovšem tím, že veřejně Rusy informoval, tak pouze dokázal, že mu v Evropě nemůžeme věřit.

Ať už k zapojení západních vojáků dojde, nebo jde pouze o informační hru, tak je situace opravdu vyhrocená a pokud nebude agrese zastavena, tak hrozí, že konflikt přeroste dále do Evropy. Prosím, nevěřme sluhům nepřítele, kteří tvrdí, že bez západní podpory Ukrajiny válka skončí. Pouze by to Rusům umožnilo zabít nebo zotročit více nevinných lidí. Západ nesmí zopakovat chybu, kterou udělal před druhou světovou válkou tím, že umožnil Hitlerovi rozpínat se. Jsem přesvědčen, že v případě Putinova vítězství na Ukrajině bude Evropa ve velkém nebezpečí.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz