Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ministr vydělá 196 300 Kč měsíčně. Takový plat si zaslouží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Platy politiků jsou astronomické a vždy, když někde v rozpočtu škrtají finance, hned se dočkají kritiky a výzev, ať začnou u sebe. Jejich vysoké částky ale mají opodstatnění.

Článek

Vysoké platy politiků jsou často předmětem bouřlivých diskusí ve společnosti, přičemž se názory na jejich přiměřenost a oprávněnost značně liší. Zastánci vysokých platů argumentují, že odpovídající finanční ohodnocení je nezbytné pro zajištění kvalitních a kompetentních vůdců.

Tvrdí, že vyšší platy mohou přilákat do politiky talentované odborníky, kteří by jinak zvolili kariéru v soukromém sektoru. Kromě toho se předpokládá, že adekvátní mzdy mohou politikům pomoci odolat korupčním tlakům a motivovat je k tomu, aby pracovali v zájmu veřejnosti, nikoliv v zájmu vlastních finančních zisků.

Odpůrci vysokých platů naopak poukazují na to, že výrazné finanční odměny politiků mohou být vnímány jako nespravedlivé, zvláště v kontextu platových nerovností ve společnosti. Kritici často argumentují, že vysoké platy mohou přispívat k odtržení politiků od reality běžných občanů a zvyšovat nedůvěru vůči politické elitě.

V době, kdy se mnozí občané potýkají s ekonomickými obtížemi, mohou být nadměrné platy politiků vnímány jako další příklad nerovností a privilegovaného postavení.

Korupce

Korupce ve společnosti je obecně velkým problémem, protože mnoho zájmových skupin může vyvíjet úsilí k nastolení změn, které pro ně budou výhodné. Například zmírňování podmínek v nově přijatých zákonech. Tímto způsobem se mohou nejrůznější lobbisté snažit získat výhodu.

Čím menší by měli politici plat, tím jednodušší by bylo jim nabídnout částku, za kterou by mohli chtít přijmout rizika vyplývající z korupce. Úplatní politici se totiž vystavují mnoha rizikům. Mohou přijít o svůj společenský status a často by jim hrozilo i vězení na dlouhé roky.

S vysokými platy nemusí řešit existenční problémy každodenního života běžných lidí. Díky tomu mají menší motivaci přijmout úplatek. Kdyby byli například nuceni žít takzvaně od výplaty k výplatě, tak by nejspíše byla jejich chuť obohatit se větší.

Přitom poslanci často rozhodují o miliardách korun a bohaté firmy i lobbisté jsou schopní a ochotní nabídnout nesmyslně vysoké částky. Mnozí se diví politikům nachytaným při korupci a ptají se, zda to mají zapotřebí. Ale sáhněme si všichni do svědomí a zamysleme se, jak by každého z nás lákal kufřík plný milionů za „pouhé“ zvednutí či nezvednutí ruky.

Samozřejmě vysoký plat nezamezí korupci úplně, protože i tak se mnoho jednotlivců chce obohatit ještě více. Ale míra korupce by zajisté byla mnohonásobně větší, kdyby se politikům výrazně snížil plat.

Rozpočet by nezachránilo, kdyby se politici platu vzdali

Hlavně v době škrtů, v jaké se dnes nacházíme, se řada lidí rozčiluje, proč politici nezačnou šetřit nejdříve u sebe. Dokonce jsem četl v různých internetových diskusích, že by se politici měli vzdát platu úplně a funkci vykonávat pouze kvůli prestiži.

Jenže kdo by potom tu politiku dělal? Úspěšní podnikatelé a osobnosti by si nejspíše vstup do politiky na úkor svého příjmu několikrát rozmysleli. Běžným občanům by byl vstup do politiky v podstatě znemožněn a nejspíše bychom se vrátili do dob, kdy o politicích rozhodovali šlechtici z bohatých a mocných rodin.

Pokud bychom počítali, kolik si vydělají politici a kolik bychom mohli ušetřit, tak zjistíme, že je to naprosto zanedbatelná částka. Poslanci a senátoři mají základní plat 102 400 korun. Pro zjednodušení nebudeme počítat s žádnými příplatky za další funkce.

Jelikož náš parlament tvoří 281 zástupců, tak to znamená, že měsíčně nás na výplatách stojí 28 794 400 korun. Kdyby se tohoto platu vzdali například ve prospěch seniorů, kterých je u nás 2,2 milionu, tak by si každý senior měsíčně přišel na 13 korun a 10 haléřů, tedy 157 korun ročně.

U ministrů je plat bez dalších funkcí 196 300 korun. Máme 17 ministrů a měsíční výdaje na jejich plat jsou tedy 3 337 100 korun. Kdyby se každý z nich rozhodl věnovat svůj plat například na stavbu nemocnice v Liberci, tak by trvalo 62 a půl roku, než by byl dostatek peněz.

Babišovy matky živitelky

Absurdnost plošného rozdávání platů však mnoha politikům nebrání si takto budovat lacinou reklamu. Příkladem může být bývalý ministr financí a premiér Andrej Babiš. Ten často opakuje, že jako jediný dával celý plat matkám živitelkám.

I když je to jistě záslužné, tak zcela jistě jde o marketingový tah než dobrotu srdce vedoucí postavy dnešní opozice. Jeden z nejbohatších Čechů by jistě měl i více peněz, se kterými by mohl přispět. Babiš si měsíčně jako premiér přišel na 243 800 korun. U nás je okolo 200 tisíc neúplných rodin. Každá matka samoživitelka tedy od Andreje Babiše dostala zhruba 1 korunu a 50 haléřů.

Anketa

Je plat politiků adekvátní?
Ano
37,5 %
Měl by se snížit
50 %
Měli by pracovat zdarma
12,5 %
Nevím
0 %
Celkem hlasovalo 24 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz