Hlavní obsah
Aktuální dění

Na nechvalně proslulém sídlišti prosili lidé premiéra Fialu o pomoc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ben Skála/ wikimedia commons/ Attribution-ShareAlike 4.0 International

Petr Fiala se před volbami vydal i do sociálně vyloučené lokality sídliště Mojžíř, kde ho lidé prosili, aby politici řešili zdejší špatnou situaci. On jim nastínil, co jeho vláda plánuje s vysokou kriminalitou a dalšími zdejšími problémy.

Článek

Málokterá lokalita u nás spadá do kategorie těch vyloučených jako nechvalně proslulé sídliště Mojžíř, které se nachází na levém břehu řeky Labe a spadá pod Ústí nad Labem. A právě sem vyrazil premiér Fiala zahájit kampaň do krajských voleb pro Ústecký kraj. Od občanů se doslechl nejenom výtky o tom, jak mohli politici nechat situaci dojít až do tohoto bodu, ale slyšel i prosby o nalezení řešení.

Toto sídliště se nachází 7 kilometrů od centra krajského města. Tvoří ho 221 domů, které jsou převážně panelové, a ve kterých žije téměř 4 a půl tisíce lidí. Dříve se jednalo o malou vesnici s převážně německým obyvatelstvem, ale po odsunu po druhé světové válce se oblast téměř vylidnila.

Oblast následně zažila velký rozvoj v 80. letech minulého století, kdy zde začala výstavba panelových domů a vesnice se tak změnila v sídliště pro pracující v Ústí nad Labem. Podle sčítání lidu se zdejší populace mezi lety 1980 a 2001 znásobila pětkrát. Od té doby ji však obyvatelé postupně opouštějí.

Místní problémy

V místě žije početná populace Romů. Je zde neustále rušno, ať už brzy dopoledne, nebo pozdě v noci, a mnoho místních si stěžuje na hluk. Časté jsou i potyčky a agresivní chování některých obyvatel. Drogy a jejich uživatelé jsou naprosto běžní. Vše podporuje obchod s chudobou, který zde bují.

Místo je často označováno jako ghetto nebo první česká no-go zóna. To znamená, že zde není bezpečno na ulici a jistě by nám mnoho obyvatel z přilehlých čtvrtí nedoporučilo sem zavítat. Tato špatná pověst v kombinaci s absolutním nezájmem politiků je ideální půdou pro rozvoj sociálních problémů.

Je zde i rozsáhlý problém s úklidem. Dle místních není ničím výjimečným, že v bytech zůstávají věci včetně nábytku a spotřebičů, které noví nájemci následně vyhodí z okna, kde tyto věci zůstávají na ulici řadu měsíců i let. Za vším stojí již zmiňovaný obchod s chudobou, který zde probíhá naprosto učebnicově.

Obchod s chudobou

Když se zdejší situace začala zhoršovat, starousedlíci se snažili své byty prodat. Jenže problém byl v tom, že v problémové lokalitě nikdo takový byt nechtěl koupit. Prodávající museli tedy s cenou výrazně dolů, a to byla příležitost pro spekulanty, kteří tyto levné byty nakoupili.

Tato obydlí byla následně nabízena za vysoké nájmy nepřizpůsobivým, kteří zde měli dovoleno zřídit trvalý pobyt, a proto měli nárok na sociální pomoc s bydlením v plné výši. To znamená, že vysoké nájmy zaplatí spekulantům stát, a je jim potom jedno, v jakém stavu byty jsou a co se v domech děje.

Nejezdí sem ani hromadná doprava

Mnoho potyček a napadení se však neodehrává pouze v ulicích, ale probíhají i v městské hromadné dopravě. To vedlo k tomu, že sem řidiči autobusů odmítali jezdit kvůli ohrožení jejich zdraví, když se snažili problémové cestující vysadit. Město se pokusilo situaci řešit tím, že v každém spoji mířícím sem jezdil policista.

Ani to však situaci nezlepšilo. Proto sem byla hromadná městská doprava úplně zrušena a nyní autobus zajíždí pouze na jednu zastávku a do centra města je nutné přestupovat. Dokonce sem byl přerušen i rozvoz jídla z místní restaurace. Absence dopravních prostředků však pouze zhoršuje situaci, protože se lidé nemohou dostat do práce nebo děti do škol.

Premiér slibuje změnu

Premiér sem nepřijel pouze ověřit, zda fotografie v médiích nelžou. Dokonce slíbil, že vyslyší volání místních po změně. Je pouze škoda, že se k řešení zdejší situace nerozhodl bez toho, aniž by si na tom chtěl získat politické body pro nadcházející volby, které brzy proběhnou.

Předseda vlády však nepřijel pouze s planými řečmi o tom, že situace je vážná a potřebuje řešení. Petr Fiala totiž nastínil konkrétní kroky vlády, které by dle jeho názoru měly zastavit zhoršování situace a mohly by mít i potenciál pro nápravu sociálních problémů, které zdejší oblast sužují.

Jako hlavní krok premiér avizuje přetvoření sociálního systému, kdy plánuje sloučit čtyři různé dávky do jedné, která by měla být v konkrétní výši adresována pouze těm, kteří na ni mají nárok. Podmíněno by to mělo být tím, že ti, co mohou pracovat, si práci najdou a jejich děti budou chodit do škol.

Jenže zde je první problém. Ústecký kraj dlouhodobě upadá a práce se zde shání pouze těžce. Navíc, když místní lidé nemají dostatečné vzdělání. Samotná změna sociálních dávek bohužel stačit nebude. Je nutné, aby zde vláda investovala do průmyslu, kdy už během výstavby vznikne mnoho pracovních míst.

Pokud stát řekne lidem, kteří jsou v současné situaci v podstatě nezaměstnatelní, že jim bude pomáhat pouze pokud si najdou práci, je to pouze smutná ukázka nepochopení nebo arogance. Omezení sociálních dávek postihne nejvíce ty, kteří je opravdu potřebují, a u těch, kteří je zneužívají, dojde pouze k navýšení kriminality.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz