Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nedostatek pracovníků v sociálních službách vyřeší robotizace a AI

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Ačkoli to může znít jako špatný vtip, nedostatek personálu v domovech pro seniory by mohla vyřešit robotizace, automatizace a umělá inteligence. Tento paradox je způsoben tím, že mnoho lidí přijde o práci.

Článek

V souvislosti s rozmachem automatizace, robotizace, digitalizace a umělé inteligence se neustále mluví o tom, že některá povolání nelze nahradit. Jedná se především o zdravotníky a personál sociálních zařízení. A je to pravda. I přesto, že stroje nikdy pacientům nenahradí lidský kontakt, mohly by vyřešit problém s nedostatkem personálu.

Dalším diskutovaným aspektem nových trendů je to, že řada lidí přijde o práci. To se obecně vnímá jako negativní, ale je tomu přesně naopak. To, že lidé v těžkých profesích budou nahrazeni stroji, totiž otevírá obrovský potenciál pro trh práce.

Práce v sociálních službách nevyžaduje nic kromě maturity a rekvalifikačního kurzu. Množství lidí, které stroje nahradí a kteří budou ochotní vstoupit do zdravotnictví, by mohlo vyřešit dlouhodobý nedostatek lidí vykonávajících tuto práci.

70 tisíc lidí přijde o práci

Analýza Ministerstva práce a sociálních věcí očekává, že v důsledku robotizace zanikne až 70 tisíc pracovních míst do příštího roku. A to jsme pouze na začátku, v dalších deseti letech se počet lidí, kterým stroje vezmou práci, bude pouze zvyšovat.

Tato studie se navíc nezabývala lidmi, kteří přijdou o práci vlivem umělé inteligence. Těch bude také mnoho. Momentálně máme dvě varianty, jak se k tomuto problému postavit. První je nedělat nic a čekat, až se v důsledku sociálních problémů zhroutí civilizace, jak ji známe. Druhá je postavit se k tomu jako k příležitosti a vyřešit léta zanedbávané problémy.

Lidé pracují pro lidi a stroje pro ekonomiku

Stroje a umělá inteligence jsou lepší než lidé. Bohužel to je fakt, se kterým se musíme smířit. Nepotřebují přestávky ani osobní život. Stroje vyrábíme tak, aby zefektivnily pracovní výkon na maximum. Ani nejlepší zaměstnanec nemůže svůj výkon porovnávat s novými automatickými zařízeními.

Pro ekonomiku to bude vítaná vzpruha, která zvýší ekonomiku státu, a proto bychom v této oblasti neměli zaspat. Navíc těžká povolání, která jsou stroje schopné nahradit, akorát zhoršují zdraví lidem, kteří je dnes vykonávají. Například povolání horníků je těžké, nebezpečné a často spojené s doživotními následky.

Lidé by se spíše měli věnovat službám, které využívají lidé ke svému pohodlnému životu. Nemluvím zde jenom o zdravotnictví, ale i o dalších oborech jako je gastronomie a podobně. Rozvíjet tyto profese na úkor těžkých prací je cestou budoucnosti.

Lidé musí přijmout změnu

Mnoho lidí se tomu brání. Nechtějí přijít o práci, kterou mají rádi, i přesto, že jim ničí zdraví. Je to však pouze přirozený strach ze ztráty dlouho zajetých jistot, které tito lidé mají. Navíc nahrazení dělníků stroji neznamená úplný konec technických oborů.

Práce s lidmi samozřejmě není pro všechny. Řada technicky zdatných jedinců bude potřeba k údržbě a servisu strojů. I oni však budou muset projít rekvalifikací, aby uměli správně manipulovat s novými technologiemi.

Většina lidí však bude muset změnit své celkové zaměření pracovního života. Lidé nesmějí mít strach ze změny. Mohlo by se jim tím dokonce ulehčit od namáhavé práce a tím zlepšit jejich životy.

Situace v sociálních službách je kritická

Kapacity sociálních zařízení u nás jsou fatálně podhodnocené. Nejenže chybí personál, ale není ani dostatek zařízení, kde by bylo možné poskytnout potřebným adekvátní péči. To znamená, že čekací listiny na místa v domovech pro seniory jsou nekonečné.

Máme u nás okolo 2,2 milionu seniorů a pouze něco málo přes 100 tisíc lidí pracujících v sociálních službách. Navíc trend ve společnosti je takový, že seniorů přibývá a přitom do sociálních služeb se personál nehrne, spíše naopak.

Kvůli tomu jsou nově přijatí klienti již ve velmi špatném mentálním i fyzickém stavu. Mnoho z nich již přichází jako ležáci, které je potřeba krmit a vykonávat u nich veškeré úkony. Není to o tom, že by si na svou práci ošetřovatelé stěžovali, ale bohužel únava je všudypřítomná, protože se tato nenahraditelná práce stává stále těžší.

Z vlastní zkušenosti vím, že není nic neobvyklého, že na jedné směně v domově pro seniory bývají maximálně 3 až 4 pečovatelé. Takový počet umožňuje opravdu pouze základní péči, jako je krmení, přebalování a další hygienické úkony. Kdyby přibyli na každé oddělení v domovech pro seniory další zaměstnanci, bylo by možné se klientům více věnovat.

Je tedy reálná možnost, že by se i obor, kde není možné lidský kontakt nahradit stroji, mohl zlepšit díky modernizaci průmyslu. Reálně není důvod, aby lidé vykonávali těžké práce v průmyslu, když je potřeba lidského faktoru v jiných oblastech života. Pouze se nesmíme bát změny.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz