Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nevolit ve volbách do Evropského parlamentu znamená volit komunisty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Volby do Evropského parlamentu se v České republice setkávají s absolutním nezájmem. Díky tomu stačí na zisk postu europoslance opravdu málo hlasů. To dává šanci menším stranám, které mají disciplinované voliče.

Článek

Evropská unie, stejně jako před 5 lety, stojí na křižovatce a její občané mají opět možnost zvolit si své nové nebo staronové zástupce, kteří budou jejich hlas reprezentovat v Evropském parlamentu. Ať už dojde k radikální změně, nebo kurz směřování evropského společenství zůstane stejný, bude to vycházet z přání voličů.

Jenže bohužel ne všech. Mnoho našich spoluobčanů volby do Evropského parlamentu zkrátka nezajímají. Tradičně u nás mají jednu z nejnižších účastí. Důvodů může být hned několik, například složitost problémů mezinárodního charakteru nebo dlouhodobá negativní kampaň proti EU od části politického spektra. Možná se některým k těmto volbám zkrátka nechce a raději vyrazí na výlet.

Jenže tito nevoliči si neuvědomují, že jejich absence u voleb znamená zvýšení šancí pro menší strany. A je úplně jedno, jestli jste liberál a nesnášíte komunisty, nebo jste konzervativec a leze vám na nervy Strana Zelených. Neúčast ve volbách zvyšuje šance pro malé strany, které jsou pro mnohé nevolitelné.

Kdy proběhnou volby do Evropského parlamentu

V celé Evropské unii probíhají volby současně. Ovšem s tím rozdílem, že někde jsou to volby pouze jednodenní, vždy se ale začínají zveřejňovat výsledky, až když se uzavřou volební místnosti v posledním státě.

U nás budeme mít možnost volit dva dny. Začátek voleb bude v pátek 7. června ve 14:00 a možnost hlasovat bude až do 22:00. Ti, kteří to v pátek nestihnou, mají možnost jít volit ještě v sobotu 8. června od 8:00 až do 14:00. Časy jsou identické s ostatními volbami, které u nás probíhají, a není tedy důvod, aby přišlo tak málo voličů, jak je u voleb do Europarlamentu smutnou tradicí.

Občané České republiky si budou stejně jako v minulosti vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Jediná podmínka, kterou Evropská unie po členských státech vyžaduje, je ta, aby byl volební systém poměrový. Mandáty jsou tedy poměrově rozděleny mezi všechny strany, které překonají 5 % hlasů.

Průzkumy ukazují, jakou chybu nevoliči dělají

Průzkumy volebních preferencí se velmi liší podle toho, kdo je prováděl a nebo podle toho, k jakým volbám byly zpracovány. Na první pohled by se mohlo zdát, že je to ovlivněno tím, že některá strana více akcentuje témata na evropské úrovni. Jenže není tomu tak a velmi záleží na disciplinovanosti voličů dané strany.

Například u Komunistické strany můžeme dlouhodobě sledovat, že jejich voliči vždy přijdou k volbám. Sice jejich podpora postupně slábne, a dokonce se nedostali do poslanecké sněmovny, jenže tento trend je dán spíše tím, že jsou zacílení hlavně na seniory, takže jim každým rokem část voličů již nemůže přijít dát hlas, kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

Jenže i pár voličů, kteří přijdou k volbám za každých okolností, stačí, pokud voliči ostatních stran zůstanou doma. A podle průzkumů to vypadá, že se tak opravdu stane a komunisté by mohli zažít comeback, na kterém by mohli stavět i v dalších volbách, které nás čekají, včetně těch sněmovních v příštím roce.

Výzkum agentury STEM/MARK, který probíhal od 28. března do 8. dubna 2024 přisuzuje komunistické kandidátce „Stačilo!“ celkem 6,7 %. Jenže tyto výsledky jsou pouze v průzkumech před volbami do Evropského parlamentu.

V průzkumech do voleb sněmovních jsou šance komunistů stále mizivé. V podobném termínu prováděla svůj průzkum i agentura Median. Konkrétně v době od 5. do 25. dubna. Rozdíl byl však ten, že cílem dotazování nebyly volby do Evropského parlamentu, ale ty do poslanecké sněmovny. Zde měla strana KSČM pouze 3,5 %.

Rozdílem je také volební účast. Voličů komunistů není mnoho, ale volit přijdou. V případě, že účast ve volbách do Evropského parlamentu s jistotou deklaruje pouze 41 % voličů, tak mají komunisté relativně velkou šanci překonat 5 % nutných pro zisk mandátů.

Naopak u voleb do sněmovny je momentálně velmi nepravděpodobné, že by se komunistům podařilo získat posty poslanců. Ochotu přijít k volbám do poslanecké sněmovny vyjadřuje 64,5 % voličů.

A úplně stejné je to u všech stran, které balancují na hraně volitelnosti. V minulých volbách stačilo nejméně získaných hlasů v přepočtu na mandáty hnutí ANO. K zisku jednoho postu europoslance jim v roce 2019 stačilo pouze 83 724 hlasů. Volební účast tehdy byla pouze 28,72 %.

Pro malé strany je velmi jednoduché získat post v Evropském parlamentu, a to hlavně kvůli tomu, že se k tomuto hlasování mnoho lidí nedostaví. Mnoho lidí si stěžuje, že je v Evropském parlamentu mnoho podivných existencí, které označují za „nikým nevolené.“ To může změnit každý z nás tím, že k volbám přijdeme a zabráníme tím extrémistům a všemožným aktivistům chopit se politické moci.

Anketa

Máte v plánu jít k volbám do Evropského parlamentu?
Ano
77,7 %
Zatím jsem o tom nepřemýšlel
2,4 %
Ne, ale názor možná změním
2,4 %
Ne
17,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1104 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz