Hlavní obsah
Názory a úvahy

ODS zůstane sama jako kůl v plotě: Důsledek politického kanibalismu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ben Skála/ wikimedia commons/ Attribution-ShareAlike 4.0 International

ODS postupně kanibalizuje své koaliční partnery a brzy zůstane samotná jako kůl v plotě. V politice totiž není hlavní vyhrát, ale mít s kým složit koalici. Občanští demokraté však kopírují trajektorii hnutí ANO.

Článek

Občanská demokratická strana je odsouzena svým chováním a politickým vývojem k tomu, že na politické scéně skončí v izolaci. Může za to stejné chování ke koaličním partnerům, jaké jsme viděli u hnutí ANO během minulých dvou volebních období. Postupná kanibalizace svých politických partnerů. Poprvé se jim to vymstilo nyní v krajských volbách. Průzkumy volebních preferencí ukazují, že tento trend bude sílit.

Od roku 2013 do roku 2021 nám vládla koalice hnutí ANO a Sociální demokracie. I když na začátku tohoto vládnutí byla Sociální demokracie silnějším subjektem, Andrej Babiš díky svému marketingu dokázal vysát většinu jejích voličů. Jenže to se jim vymstilo po sněmovních volbách 2021, kdy se Sociální demokraté těsně nedostali do parlamentu a hnutí ANO muselo do opozice.

Tehdy to pro ODS v čele s Petrem Fialou znamenalo otevření cesty k moci. Jenže nyní se dostali do naprosto stejné situace. Před krajskými volbami se pozornost stočila k nefunkční digitalizaci stavebního řízení, padající na hlavu Ivana Bartoše. I když má za sebou řadu úspěchů v oblasti digitalizace, opozice i jeho koaliční partneři na předsedovi Pirátů nenechali nit suchou.

I tyto útoky ze všech stran mohou za fatální neúspěch Pirátské strany. Někteří jejich voliči k volbám nepřišli a někteří se rozhodli volit jinou z koaličních stran. Na první pohled by se mohlo zdát, že ostatní vládní strany si mohou mnout ruce. Přišli o potenciálního konkurenta a získali pár hlasů navíc.

Kraj Vysočina

Nejvíce se tato situace promítla v kraji Vysočina. Zde nemají vládní strany většinu a nemohou tedy sestavit koalici na základě vládního půdorysu, což by pro ně mohlo být jednoduchou a logickou volbou. Jenže Pirátská strana zde získala pouze 4,55 %. Kdyby přesáhla volební kvórum, měli by reálnější šanci vytvořit těsnou většinu.

Jenže kvůli tomuto těsnému výsledku by vládní strany musely získat na svou stranu alespoň dvě strany z trojice SPD, koalice STAČILO! nebo Sociální demokracie. Což s jejich předvolební rétorikou namířenou proti vládě není pravděpodobné. S největší jistotou se zde stane hejtmanem kandidát hnutí ANO.

Koalice SPOLU přestane dávat smysl

ODS je ve volební koalici SPOLU dominantní stranou. To je vidět na předvolebních průzkumech jednotlivých stran, kde si samostatně vede lépe než TOP 09 a KDU-ČSL dohromady. Je pouze otázkou času, kdy straníkům z Občanské demokratické strany dojde trpělivost být pouhým výtahem k moci.

V aktuálních průzkumech se TOP 09 pohybuje těsně pod 5% hranicí zvolení, což stále může být v rámci statistické chyby. U Lidovců jsou preference ještě horší a dlouhodobě se pohybují kolem 2 až 3 %. I zde se jistě projevuje upozadění za nejsilnější vládní stranu. Proto je konec této koalice v budoucnu pravděpodobný.

Záleží na tom, zda opětovné osamostatnění ODS proběhne pod Petrem Fialou, nebo to bude zároveň konec současného premiéra. Pokud by v čele strany zůstal, měl by velkou šanci pohltit část zbylých voličů svých partnerů. Pokud by ho však v pozici předsedy někdo vystřídal, záleželo by na tom, kdo to bude.

I když jsou momentálně ODS a ANO úhlavními nepřáteli, jedná se spíše o antipatii předsedů. Obě strany se v mnohém programově shodují a například hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba je takové spolupráci otevřený. Navíc možná brzy budou tyto dvě strany hlavními silami v parlamentu.

Kromě hnutí ANO a ODS mají totiž podle průzkumů jistotu vstupu do sněmovny pouze Starostové. Situace Pirátů je nyní značně nejistá a dokud nebudou mít nové vedení, není možné usuzovat, jestli se dostanou do parlamentu. O ostatních stranách s šancí, jako SPD, Přísaha nebo STAČILO!, bude hrát roli až kampaň a to, kdo na svou stranu přetáhne více nespokojených voličů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz