Hlavní obsah
Aktuální dění

Pekelná dovolená na Rhodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

V dnešních dnech můžeme pozorovat množící se zprávy o požárech na řeckém ostrově Rhodos. Rozhodně to není ojedinělý incident v posledních letech a nám se nezbývá než se ptát: shoří nám postupně celá planeta?

Článek

Aktuální dění v Řecku

Na turisticky oblíbeném ostrově v Řecku se již několik dní šíří rozsáhlé požáry. Oheň se zatím nedaří zkrotit a už začal ohrožovat i rekreační resorty. Kvůli tomu bylo potřeba evakuovat tisíce turistů, mezi kterými jsou i čeští občané. Evakuace probíhá chaoticky se zapojením autobusů, lodí i nákladních aut, které turisty odváží do bezpečí, mnohdy i na jiné ostrovy nebo pevninskou část Řecka.

I když se podaří zachránit všechny návštěvníky a obyvatele ostrova, škody budou veliké. Poškozená nebo úplně zničená budou oblíbená města a resorty. Obyvatelé tím ztratí nejen svá obydlí a většinu věcí, co nestihli evakuovat, ale přijdou i o hlavní příjem ostrova. I kdyby byly resorty opravené do příští sezóny, bude nejisté jestli se návštěvníci budou ochotni napřesrok opět vrátit. Navíc plameny zdevastují přírodu. Nejde samozřejmě pouze o to, že ostrov již nebude tak „pěkný“. Chybějící rostliny nebudou zadržovat vodu, a to může vést k nedostatku vody, ztráty biodiverzity a erozi půdy.

Situace ve světě

V posledních letech jste možná zaznamenali zprávy o požárech ze všech koutů světa. Mnoho takových událostí je pro nás ze vzdálených koutů planety, jako je Amerika, Kanada, Austrálie nebo například Čína. Samozřejmě i vzdálené požáry nás ohrožují, i když to není akutní ohrožení života a majetku, je to problém z dlouhodobého hlediska. Stále častěji ale můžeme zaznamenat tyto přírodní katastrofy i na místech nám bližších.

Všichni máme jistě stále v živé paměti požáry v Českém Švýcarsku. Dnes je tomu rok od rozsáhlého požáru, který postupně zasáhl 1600 hektarů národního parku. V tomto smutném výročí bychom měli zpozornět a zamyslet se nad riziky, které spalující plameny znamenají nejenom pro rostliny a zvířata, ale pro celou naší civilizaci.

Příčiny a následky

Každý požár má nějaký původ, může se jednat o lidské zavinění, ať již úmyslné zapálení, odhozenou cigaretu nebo i například o zanechanou skleněnou láhev, která může udělat efekt lupy. Jsou i přírodně vzniklé požáry nejčastěji po úderu blesků. Lesní požáry tu samozřejmě byly i před fenoménem globálního oteplování, ale tento jev plameny výrazně podporuje, protože ve vyprahlém prostředí se plameny šíří rychleji.

V určitém úhlu pohledu jsou požáry i prospěšné pro přírodu. Požár zlikviduje invazní druhy poškozující les a vyčistí prostředí od odumřelých rostlin. Požár za sebou nechává spáleniště, kde jsou uvolněné živiny důležité pro obnovu ekosystému. I přesto je však důležité upozornit, že požáry jsou hrozbou. Nezbývá než poděkovat všem hasičům, díky kterým je možné požáry uhasit.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz