Hlavní obsah
Názory a úvahy

Petr Fiala se plete v tom, že volby vláda jednoznačně vyhrála

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ben Skála/ wikimedia commons/ Attribution-ShareAlike 4.0 International

Premiér Petr Fiala i předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se prohlašují za vítěze senátních voleb. Částečně mají pravdu oba. Záleží pouze na úhlu pohledu, ze kterého na výsledky nahlížíme.

Článek

Tento rok byl velmi bohatý, co se týče volebních klání. Nejdříve proběhly na jaře volby do Evropského parlamentu. Následovaly volby do krajských zastupitelstev a současně s nimi i první kolo voleb do třetiny Senátu. Již je za námi i druhé kolo výběru zastupitelů v horní komoře parlamentu. Jména nových senátorů známe, ale jak se zorientovat v tom, když Petr Fiala i Andrej Babiš tvrdí, že zvítězili?

Ono totiž někdy v politice výhra nemusí být klíčem k úspěchu. Senát je navíc složitější v tom, že je obměňován každé 2 roky o 1/3 senátorů. Jejich mandát trvá 6 let a postupné obměňování má zajistit, aby plně odrážel vůli lidu. Jednotlivé senátory volí občané jasně vymezených okrsků.

Lidé tedy často nevolí s ohledem na konkrétní stranu, ale rozhodující je osobnost kandidáta. Pak již záleží pouze na nich samotných, zda budou respektovat stranickou příslušnost, nebo se vedení vzepřou. Jelikož má mnoho kandidátů podporu více různých stran, které mezi sebou mnohdy navzájem soupeří, je velmi složité určit opravdového vítěze.

Vláda trochu vyhrála

Petr Fiala má pravdu v tom, že v absolutních číslech zvítězila vláda. Vládní strany získaly 15 senátorů a opoziční hnutí ANO pouze 8. Jednoduchá matematika – 15 je více než 8. Jenže v reálu je to složitější. To, co může premiér označit za výhru, je udržení většiny v horní komoře.

To je pro vládu určitě důležité, protože kdyby většinu ztratili, velmi by se ztížil legislativní proces. To by pro ně jistě rok před volbami do sněmovny nebylo příjemné a mohlo by to výrazně snížit jejich schopnost pracovat pro občany a prosazovat svůj vládní program.

Navíc stále je samotná ODS nejsilnějším subjektem v Senátu, kde drží 18 křesel. Jenže oproti minulému volebnímu období přišli o 5 křesel. V roce 2018 totiž Občanská demokratická strana získala 10 křesel a nyní jich bylo pouhých 5. To znamená, že se o polovinu pohoršili.

ODS tedy vítězem těchto voleb určitě není. Druhý nejpočetnější klub tvoří Starostové. Do jejich senátorského klubu nyní patří 17 senátorů. Ti si nepolepšili, ale ani nepohoršili. Obhajovali 5 míst v horní komoře z roku 2018 a nyní jich rovněž získali 5. Jsou na tom tedy stejně jako ODS, ale na rozdíl od nich o žádné mandáty nepřišli.

Pokud sečteme senátory za ODS i Starosty, mají dohromady 35 senátorů. Když k tomu přičteme 12 senátorů za KDU-ČSL a 7 senátorů za TOP 09, matematicky vidíme, že vláda má jasnou většinu 54 křesel z celkových 81. Jenže kromě TOP 09 se žádné ze stran nepodařilo získat více senátorů, než měly ve stejných okrscích ve volbách roku 2018.

Ve finálním součtu ODS 5 senátorů ztratila. Starostové svých 5 mandátů udrželi stejně jako lidovci své 2. TOP 09 si polepšila, protože obhajovala pouze 1 mandát a získala 2. Vláda tedy udržela většinu, ale spíše než za výhru by se to dalo politicky označit za neprohru. Navíc pro samotnou ODS je to prohra.

Andrej Babiš se může usmívat

Dlouhou dobu byly senátní volby považovány za něco, o čem samotný předseda ANO Andrej Babiš tvrdil, že to jeho hnutí neumí. Na rozdíl od dolní komory parlamentu, kde má nejvíce členů jako jeden subjekt. V horní komoře jsou totiž až na 3. místě a ke všemu ještě ho sdílí s lidovci, s nimiž mají shodně 12 senátorů.

Jenže před těmito volbami mělo hnutí pouze 5 senátorů. Povedlo se jim tedy jako jediným získat výrazně více, než měli předtím. Oproti volbám v roce 2018 si navíc polepšili velmi výrazně. Minule totiž na stejných místech získali pouze 1 jediný mandát.

Kdo tedy vyhrál?

Vláda jako koalice má tedy prostor k tomu, aby se označila za vítěze. Senát je stále jejich a mají zde pohodlnou většinu. Navíc samotná ODS zůstává nejsilnější, a je tedy pravděpodobné, že Miloš Vystrčil zůstane předsedou Senátu, což je jednou ze 4 ústavních funkcí. Jenže vzhledem ke ztrátám je to pro vládu velmi hořké vítězství.

Naproti tomu hnutí ANO sice není nejsilnější silou v Senátu, ale výrazně si polepšilo. Dlouho platilo, že Senát zůstává v rukou současných vládních stran. Jenže nové trendy ve společnosti jasně ukazují, že tyto doby jsou pryč. Je velmi pravděpodobné, že kdyby se senátoři měnili všichni, byl by výsledek pro vládu velmi nepříjemný.

Rekordní volby

Senátní volby sice nejsou mezi občany tolik oblíbené jako ty prezidentské, ale fungují na stejném principu. Každý, kdo splní podmínky pro účast v těchto volbách v daném okrsku, se uchází o hlasy voličů v prvním kole. Z toho postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Jedinou výjimkou jsou okrsky, kde jeden kandidát získá hned v 1. kole více než 50 % hlasů.

Nyní se to stalo hned v 5 případech. Z toho 2 kandidáti byli za vládní strany, další 2 byli zvoleni za hnutí ANO a jeden za ČSSD s podporou ANO. I v tomto ohledu se dařilo více opozici. Mluvit tedy o vítězství vlády je minimálně nepřesné, a pokud se jí nepodaří do příštích voleb nominovat výrazné osobnosti, jejich ztráty budou pokračovat.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz