Hlavní obsah
Názory a úvahy

Podle těchto kritérií předpovídá politolog Lichtman vítěze amerických voleb: Vyhrát by měla Kamala

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lawrence Jackson / Wikimedia commons/ Public domain

Již od roku 1984 zveřejňuje politolog Allan Lichtman své predikce na vítěze voleb. Využívá k tomu odpovědi na 13 otázek a spletl se pouze jednou. Nyní za vítěze označil Kamalu Harrisovou.

Článek

Opět po 4 letech nás letos na podzim čekají volby americké hlavy státu. Po odstoupení dosavadního prezidenta Joa Bidena se proti Donaldu Trumpovi postaví současná viceprezidentka Kamala Harrisová. Souboj to bude jistě napínavý a na výsledky si budeme muset ještě počkat. Zatím nám nezbývá nic jiného než vyjadřovat své názory. To nyní, stejně jako před každými volbami, učinil i přední americký politolog Allan Lichtman.

Ten se za 40 let spletl pouze jednou. Ke svému hodnocení však neanalyzuje veřejné mínění, které podle jeho slov ani nesleduje. Mnohem klíčovější je pro něj 13 otázek, na které si odpovídá ano nebo ne u kandidáta obhajující strany. Pokud by si na alespoň 8 otázek odpověděl kladně, vítězství je na straně obhajujících. V případě, že by na 6 a více otázek byla záporná odpověď, vyhrají oponenti.

Ačkoliv to může znít podivně, spletl se pouze jednou, a to během voleb v roce 2000, kdy těsně zvítězil George Bush nad demokratem Al Gorem. Nyní za vítězku označil Kamalu Harrisovou, která měla potřebných 8 kladných odpovědí. V roce 2020 měl Donald Trump pouze 6 kladných odpovědí.

Allan Lichtman

Politologovi, kterému mnoho lidí přezdívá Nostradamus podle jeho velmi přesných politických předpovědí, se narodil v roce 1947 v USA. V současnosti pracuje na univerzitě ve Washingtonu, ale známý je hlavně díky svým predikcím výsledků prezidentských voleb. Ty zveřejňuje již od roku 1984 a používá k tomu 13 otázek týkajících se dosluhující vlády.

Úspěch ve volbách v polovině volebního období

V americké politice jsou kromě prezidentských voleb důležité i takzvané „midterms“ volby, což představuje volby do Kongresu. Prezidentovu vládu nijak neovlivní, ale přesně ukážou, jaká ve společnosti panuje nálada vůči vládě a opozici. V této otázce kandidátka Demokratické strany neuspěla, protože tyto volby ovládli republikáni.

Kandidát bez stranické opozice

Proces výběru amerického prezidenta začíná mnohem dříve než samotným hlasováním občanů. Nejdříve začíná souboj jednotlivých uchazečů v rámci obou stran, kdy se uchází v primárkách o hlasy svých spolustraníků, kteří je do boje vyšlou. Lichtman vidí sílu kandidáta v tom, že se za ním jeho strana sjednotí a neexistuje vnitrostranická opozice.

I když se po odstoupení prezidenta z volebního klání skloňovalo mnoho jmen Demokratické strany, nominační souboj byl naprosto přímočarý. Za Kamalu se postavily všechny výrazné osobnosti strany, a tak mohla jednoduše získat důvěru straníků, aniž by se jí kdokoliv postavil. To znamená, že v této otázce Kamala uspěla.

Znovuzvolení

Lichtman je toho názoru, že výhodu ve volbách má vždy úřadující prezident, a to nehledě na to, jestli byla vláda úspěšná, nebo ne. Jenže Biden se rozhodl nekandidovat. Proto je na tuto otázku u Trumpa i Harrisové odpověď záporná.

Absence konkurenta třetí strany

I když se v amerických volbách zmiňují hlavně kandidáti Demokratů a Republikánů, nejsou to jediní účastníci. Voleb se účastní většinou ještě jeden nebo dva kandidáti, ale jejich podpora obvykle dosahuje kolem 1 %. I to však může odčerpat hlasy nutné pro výhru. Letošní nejvýraznější kandidát třetí strany byl Robert Kennedy mladší, který však kampaň pozastavil a podpořil Donalda Trumpa. Harrisová se tedy nemusí obávat, že by jí někdo odčerpal potřebné hlasy, protože nikdo s podobným programem nekandiduje.

Silná krátkodobá ekonomika

Zatímco v minulých volbách ekonomika USA klesala, nyní je na tom lépe než kdy dříve. V roce 2020 byla hodnota americké ekonomiky 23,32 bilionu dolarů a klesala, nyní je na hodnotě 27,36 bilionu dolarů. Demokratické vládě se tedy podařilo ekonomiku nastartovat i po světové pandemii a nijak s ní neotřásla ani válka na Ukrajině. V tomto má tedy opět výhodu Harrisová.

Silná dlouhodobá ekonomika

Ani z dlouhodobého hlediska si ekonomika Spojených států nevede špatně. Oproti roku 2006 se zdvojnásobila a od té doby zaznamenali Američané pokles pouze dvakrát – jednou v roce 2009 a podruhé již ve zmíněném roce 2020. Navíc růst ekonomiky za vlády demokratů je stejný, jako byl od roku 2011 do roku 2019. Tudíž i zde je opět výhoda na straně viceprezidentky.

Velká politická změna

Ve volbách v roce 2020 si američtí voliči vybrali změnu. Odmítli další pokračování politiky Donalda Trumpa a zvolili kandidáta Demokratické strany. A změna to byla vskutku velká. Už jen styl vedení země byl diametrálně rozdílný mezi egocentrickým a impulzivním Trumpem a klidným Joem Bidenem, který si na veřejnosti držel emoce na uzdě.

Navíc Demokratické straně se v tomto volebním období dařilo vršit na sebe úspěchy. Podařilo se zabít velitele teroristické organizace al-Káida, přijmout klíčové klimatické zákony, rozšířit NATO o dva státy a Američané investovali velké peníze do vývoje čipů, aby došlo ke zmenšení závislosti na jiných státech v oblasti technologií. Výhoda je zde tedy opět na straně demokratů.

Žádné sociální nepokoje

V současnosti v USA nepanují žádné sociální nepokoje, které by vrhaly na současnou vládu temný stín. Nikdo v ulicích neprotestuje proti nízkým mzdám, nedostatku bydlení nebo špatnému zdravotnictví. Nezaměstnanost se sice mírně zvýšila, ale stále se drží pod 4 %, což je oproti období, kdy nastoupil prezident Biden, velké zlepšení. Tehdy totiž dosahovala téměř 6 %.

Samozřejmě to neznamená, že sociální problémy v USA neexistují. Například prudký nárůst uživatelů drog, zejména extrémně nebezpečného fentanylu, je jistě problém. Jenže to není nic, co by Američany zvedlo ze židle a vyhnalo statisíce z nich demonstrovat do ulic. Kamala Harrisová má tedy další kladnou odpověď.

Žádný skandál

Absence skandálu současné administrativy je další otázka, za kterou mají demokraté plusový bod. Za tuto otázku a její odpověď je však Lichtman často kritizován. Někteří mu vyčítají, že úplně opomíjí aféry kolem prezidentova syna Huntera Bidena. Ten byl shledán vinným z toho, že užíval drogy, i když byl držitelem střelné zbraně.

Ačkoli to vrhá temné světlo na rodinu prezidenta, nejedná se o žádný skandál spojený s administrativou jako celkem nebo některým z jejích členů. Žádný korupční skandál zatím není veřejnosti známý, a proto buď neexistuje, nebo se na něj teprve přijde.

Ať je to jakkoliv, pokud se nic neobjeví do voleb, nemá to šanci ovlivnit jejich výsledek. I když je odpověď kladná, záleží pouze na Trumpovi a jeho týmu, zda se jim podaří udělat z odsouzení syna prezidenta skandál celé vlády. V tom případě by totiž musela být odpověď záporná, a to by znamenalo, že demokraté ztratili klíčovou 8. kladnou odpověď, a vyhrát by měli republikáni.

Žádný vojenský debakl ani úspěch

Lichtman nechal dvě otázky bez odpovědi. První je, zda americká armáda zažila debakl, a druhá, zda američtí vojáci dosáhli nějakého výrazného vítězství. Je to z toho důvodu, že Američané v současnosti nevedou žádnou válku. Nemohli se tak dočkat žádného úspěchu ani selhání.

Charismatický politik

Kamala ve funkci viceprezidentky působila nevýrazně a více než veřejným mítinkům se věnovala práci za zavřenými dveřmi. Jenže ve chvíli svého naskočení do volebního závodu se ukázala jako silná charismatická osobnost. Dokládají to její setkání s voliči, na kterých má rekordní účasti, i ve státech, které tradičně ovládají republikáni. Proto jí i zde dal Lichtman pozitivní odpověď.

Necharismatický protivník

Mnohé jistě překvapí, že Lichtman označil Donalda Trumpa jako necharismatického, ale musíme si uvědomit, že on již také není nejmladší a jeho nejlepší časy jsou již minulostí. Dosud se mu dařilo působit energicky a vitálně, ale nesmíme zapomínat, že to bylo bráno optikou, ve které vedle něj stál o něco starší, sešlý Biden. Navíc přesně to, co Trump používal za rétoriku proti Bidenovi, teď může Harrisová pouze opakovat a bude to na jejího protikandidáta rovněž pasovat.

Anketa

Kdo si myslíte, že vyhraje volby prezidenta USA?
Donald Trump
27,1 %
Kamala Harrisová
72,9 %
Nedokážu posoudit
0 %
Někdo jiný
0 %
Celkem hlasovalo 48 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz