Hlavní obsah
Sport

Politika do sportu nepatří, proč ji tam tedy Rusko tahá?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Rusové a Bělorusové se od ruské invaze na Ukrajinu neúčastní většiny významnějších mezinárodních soutěží. Teď se to ovšem nejspíš změní, protože by měli dostat možnost soutěžit na olympijských hrách.

Článek

Ruští a běloruští sportovci se od zahájení války proti Ukrajině neúčastní žádné významnější mezinárodní sportovní události. A je to tak správně. Do sportu zkrátka politika nepatří, ale rusové ji neumí oddělit.

Jenže tato situace se nejspíš v polovině tohoto roku změní. Olympijský výbor totiž rozhodl, že se sportovci ze zmíněných zemí budou moci účastnit olympijských her v Paříži. Jejich účast sice bude bez znaků jejich zemí a hymny, i tak nebude možné na tyto sportovce pohlížet jinak než na produkt agresivní politiky jejich režimu.

Ruští sportovci jsou totiž vyšší sociální třídou a běžný život obyvatel Ruska těžko zažijí. Putinův režim je zahrnuje blahobytem právě proto, aby byli ochotní propagovat ruský blahobyt, ve který snad již nemůže věřit nikdo soudný. Takže by jistě nikomu nevadilo tuto komediální vložku oželet.

Navíc ruská účast bude problémem i pro samotnou olympiádu. Protože ji začínají opouštět jejich letití sponzoři a to nejen ti čeští, ale i z jiných koutů světa. Jelikož je tato sportovní událost velmi drahá zábava, tak bez potřebných peněz ji brzy nebude možné realizovat.

Navíc u spousty sportovců z Ruska bylo zjištěno užívání zakázaných látek. Ty měly zlepšit jejich výkony, a tím jim pomoci k lepšímu umístění. To samozřejmě nahrává dojmu nadlidskosti a budování legendy o silném Rusku. Což je opět to, čemu bychom se ve sportu měli vyhnout. Jedná se o politiku budování kultu podvodem.

Politika do sportu nepatří

Řada příznivců ruské účasti na olympijských hrách, ať už v hospodě, nebo na sociálních sítích, používají argument, že politika do sportu nepatří. Tím se snaží říct, že přece nemůžeme bránit nadějným sportovcům v účasti na olympiádě kvůli krokům jejich politiků nebo armády.

A ano, ruští sportovci byli jistě dlouho v nejistotě a nemohli se tolik připravovat. Mohli proto volný čas využít třeba k tomu, aby aktivně vystupovali proti vraždění obyvatel jejich sousední země. Jenže oni tak nečiní buď z důvodu, že se bojí, že by přišli o své vily nebo postavení ve společnosti. Mezi tím jsou však masakrováni ukrajinští sportovci, kteří se jistě na olympiádu těšili stejně jako ti ruští.

Navíc už od dob her v daleké minulosti platilo pravidlo posvátného míru. Toto pravidlo by nejspíš ruští generálové na oko uplatnili, aby měli lepší moment překvapení. Tedy pouze v případě, že by se jím vůbec zabývali. Jakékoliv útočné akce v průběhu olympiády budou plyvnutím na celý odkaz této sportovní události.

Život sportovců v Rusku

Mnohdy narazíme na vyjádření ruských nebo v Rusku působících sportovců o tom, jak je tamní život úžasný. Jenže jejich život se diametrálně liší od běžných lidí. Pokud totiž berete mnohonásobně více než normální obyvatelé, máte zajištěný veškerý luxus. Do toho vám režim téměř snese modré z nebe, a pak o reálném životě ve zdejších poměrech nevíte vůbec nic.

Někteří pouze mlčí a jiní sportovci aktivně slouží a propagují režim. Nesmíme ale zapomínat, že každý, kdo se proti bezdůvodnému násilí nevymezí, tak na něm vlastně spolupracuje. O to víc, když za mlčení nebo podporu mohou žít v přepychu.

Kdo zaplatí olympiádu

Olympijské hry jsou velmi nákladnou záležitostí, která se většině států nevyplatí. Je totiž potřeba vybudovat nová sportoviště, která po skončení her často nemají využití. Proto není možné ji uskutečnit bez dostatečné finanční injekce od sponzorů.

Nejvýznamnějším letitým sponzorem z České republiky, který nechce být nijak oficiálně spojován s hrami, na kterých budou startovat ruští sportovci, je Plzeňský prazdroj. Ten se rozhodl, že peníze určené na podporu Českého olympijského výboru dá českým sportovcům, ať si s nimi naloží, jak uznají za vhodné. Dalšími firmami, kterým se účast Rusů nelíbí a chtějí tlačit na Český olympijský výbor jsou T-Mobile nebo Alpine Pro.

A není to záležitostí pouze našeho českého rybníčku. Britská vláda s velkými mezinárodními sponzory aktivně řeší, aby díky svému tlaku zvrátili rozhodnutí o povolení účasti sportovců, kteří podporují páchání válečných zločinů. Tato jejich snaha trvá již přes rok. Jestli se jejich úsilí vyplatí, se snad brzy dozvíme.

Stejně podvádějí

Navíc, kdo by stál o poměřování sil, které není fér. U ruských sportovců se v posledních letech často podařilo zjistit zakázané látky, které měly pozitivně ovlivnit jejich výkony. Mnohokrát za to již byli sankcionování a mnoho sportovců má doživotní zákaz účastnit se mezinárodních turnajů.

A co víc. Tyto podvody jsou často spojovány s aktivitami ruského státu. Mluví se dokonce o státem řízeném dopingu. To v rozhovoru pro New York Times potvrdila Anna Anceliovičová výkonná ředitelka antidopingového úřadu v Rusku.

Proč by tedy naši nebo jiní sportovci měli prohrávat s podvodníky, kteří své úspěchy a rekordy nezískali čestně. Nikdo z nás by jistě nechtěl soutěžit s někým, kdo podvádí a pomáhat mu tak budovat kult neporazitelnosti.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz