Hlavní obsah
Názory a úvahy

Premiér nezvládá řídit ani vlastní stranu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ben Skála/ wikimedia commons/ Attribution-ShareAlike 4.0 International

Petr Fiala je v čele Občanské demokratické strany od roku 2013. Úspěšně stranu dovedl až do vlády, které sám předsedá. Jenže vnitřní problémy ODS postupně vystupují na povrch.

Článek

Petru Fialovi se podařilo po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 nahradit Andreje Babiše v čele vlády České republiky. Jenže vláda začala dělat řadu kroků, které nebyly sociálně citlivé a ani se jim dlouhodobě nedaří voličům své činy vysvětlovat. To vedlo k tomu, že je současné vedení státu extrémně nepopulární.

Kampaň vedená proti vládě ze strany parlamentní i neparlamentní opozice je zdrcující a ukazuje to, že je v době krize nutné s veřejností mluvit a vysvětlovat své kroky. Jenže se zdá, že na komunikaci celý vládní aparát rezignoval. Ačkoliv se alespoň ministr vnitra Vít Rakušan rozhodl vydat na debatní turné, tak se spíše snažil upevnit pozici jeho vlastní strany než celé vlády.

I když se Petr Fiala snaží působit neochvějně a je považován za toho, kdo udržuje mír mezi pěti vládními stranami, jeho vlastní strana ODS se začíná otřásat. Tyto otřesy mají několik důvodů a premiér se zjevně nesnaží ani jeden vyřešit. Pokud se v podzimních krajských volbách nepodaří koalici SPOLU zvítězit, tak by to mohlo přepsat politickou mapu před parlamentními volbami v roce 2025.

Koalice SPOLU

Když se Petru Fialovi před minulými parlamentními volbami podařilo sjednotit pravicové strany do jednotné koalice, byl to pro něj obrovský úspěch. Koalice následně ve volbách zvítězila a sestavila vládu. Jenže nyní tuto spolupráci již mnoho členů ODS nevnímá pozitivně.

Důvodem jsou preference dvou menších koaličních stran, kterými jsou TOP 09 a KDU-ČSL. V průzkumech, kde jsou strany posuzovány nikoliv v koalici ale samostatně, to totiž vypadá, že jejich podpora není dostatečná. Často se tyto dvě strany pohybují někde mezi 3 až 5 %.

To by jim nestačilo, aby v nedávných Evropských volbách získaly mandát poslance v Evropském parlamentu. A i přes to se jim podařilo získat po jednom zástupci. Jenže to bylo právě na úkor ODS. Ta v Evropském parlamentu naopak oslabila. Sice koalice získala stejně mandátů jako ODS v minulých volbách, ale ty se rozdělily mezi 3 strany.

Jediná koaliční strana, která neprohrála, je TOP 09. Ta měla po volbách v roce 2019 dva europoslance a tyto dva mandáty si udržela. Zato KDU-ČSL má nyní ze 3 poslanců Evropského parlamentu pouze jednoho.

Nejbolestivější je však výsledek pro ODS, která ze 4 mandátů obhájila pouze 3. Není to taková ztráta jako u Lidovců, jenže Občanští demokraté tratili právě na úkor koaličních partnerů. A členská základna Fialovi strany to pochopitelně nese nelibě.

Někteří volají po konci koalice a jiní zase chtějí změnu v systému tvorby kandidátky. To, co vyneslo Petra Fialu do pozice předsedy vlády, může být tím, co mu ukončí politickou kariéru. Vidíme, že v KDU-ČSL naprosto rezignovali na zlepšení svých preferencí a u TOP 09 se zase zdá, že jim vyhovuje jejich balancování na hraně volitelnosti.

Obě strany totiž vědí, že dokud bude existovat koalice SPOLU, tak své zástupce budou mít vždy. To se nelíbí osobnostem v ODS, protože to vnímají jako parazitování na jejich vlastní práci. Myslím si, že situaci by vyřešilo, kdyby se tyto tři strany sloučily, nebo se koalice dříve či později rozpadne a Lidovci s TOP 09 stáhnou s sebou do propadliště dějin i Petra Fialu a možná i celou ODS.

Vnitřní problémy ODS

Může se zdát, že za všechny problémy nejsilnější vládní strany ODS můžou koaliční partneři nebo špatná komunikace, ale i samotní Občanští demokraté mají své kostlivce ve skříni. Ke všemu se s těmito problémy nehodlají vypořádat, ale jednotlivým členům stany nevadí o nich veřejně mluvit. A jak jsme viděli u Sociálních demokratů, tak je toto cesta mimo politické výsluní.

Poslední kauza, která se veřejně probírala, je spojená s kontroverzním řeporyjským starostou Pavlem Novotným. Sice je to pouze řadový člen ODS, který působí na regionální úrovni, zároveň jistě není moc lidí, kterých by o něm neslyšelo. Jeho chování je často absurdní a záměrně vyvolává kontroverze. Navíc se vždy rád rozpovídá o mezinárodní politice.

V aktuální kauze Novotný nevkusně napadl hudebníka Felixe Slováčka přes jeho nemocnou dceru. Novotný reagoval na fotku Slováčka s předsedkyní KSČM tím, že mu dá rok a půl pokoj než mu zemře nemocná dcera a následně proti němu vytáhne do mediální války.

Nechutný útok ještě prostřednictvím dcery s rakovinou se setkal s vlnou kritiky veřejnosti, politiků i členů ODS. Dokonce se spekulovalo, že hned po volbách do Evropského parlamentu bude Novotný vyloučen ze strany. A zde opět vidíme praní špinavého prádla na veřejnosti a neschopnost premiéra udržet spolustraníky na uzdě alespoň před volbami.

Novotný a Fiala jsou přátelé a jedním s jejich společným koníčků nejspíš bude sběr žlutých karet, které premiér pravidelně předává svému spolustraníkovi jako znamení, že příště již budou mít jeho činy vážné následky. Na Novotném vlastně vůbec nezáleží, protože je to Fiala, který nepohodlným spolustraníkům často vyhrožuje následky, aniž by je byl někdy schopný nebo ochotný naplnit.

Kombinace všech faktorů jako nízká popularita, špatná komunikace, nespokojenost v ODS a řešení sporů veřejně může být tím, co by mohlo Petru Fialovi zavřít dveře před dalším potencionálním úspěchem ve volbách 2025. Nejspíše nevědomě je takto zvyšována šance opozice na návrat do vládních lavic.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz