Hlavní obsah
Finance

Proč jsou fyzické peníze na ústupu a co nás čeká dál: Od mušlí po NFC čipy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Dá se říct, že drobné v našich kapsách dozvonily. Budoucností peněz nejsou fyzické bankovky, ale NFC čipy v našich chytrých zařízeních. Hotovost se stává stále míň potřebnou.

Článek

K dnešní podobě peněz muselo lidstvo urazit dlouhou cestu. Dříve neexistovalo nic jako platidlo nebo měna a veškeré obchody měly podobu směny zboží za jiné zboží, byly to takzvané bartery. To mělo své výhody. Každá komodita měla pouze takovou hodnotu, jak jí bylo ve společnosti potřeba. Trvalo tisíce let, než vznikla první platidla.

Důvod vzniku peněz není úplně jasný a již vždy zůstane v jisté míře spekulací. Odborníci předpokládají, že šlo o potřebu uchování hodnoty a zároveň, aby bylo možné určit hodnotu bohatství. Také mohlo jít o společenský tlak vytvářený příchody cizinců, u kterých nebylo možné za službu nebo zboží očekávat v budoucnu protislužbu.

Z počátků se používaly nejrůznější ekvivalenty, jako například mušle, zvířecí zuby nebo šátky v závislosti na dané kultuře. Pak už byla rychlá transformace měny do podoby vzácných kovů. Nejčastěji se využívalo stříbro a zlato. Už je to více než 5 tisíc let, co vznikla platidla, která neměla fyzickou podobu.

V Babylonu vznikla 3 000 před naším letopočtem první banka. Nejednalo se však o místo ukládání tehdejšího platidla, ale o úschovnu takzvaných komoditních peněz. Těmi byla například sůl nebo různé druhy obilovin. Zkrátka vše, co bylo potřeba k běžnému životu a do městských oblastí se dopravovalo obtížně.

Díky systému takové úschovny bylo nutné vytvořit písmo, kterým se do hliněných destiček zaznamenávaly účetní záznamy. Ty následně mohly fungovat jako šeky. Například dva obchodníci mezi sebou mohli uzavřít obchod spočívající v pouhé výměně destiček a oba si následně danou komoditu mohli vyzvednout na pobočce této banky.

Peníze, tak jak je známe dnes, jsou vynálezem nepříliš starým. K papírovým bankovkám a kovovým mincím se postupně přidal před pár desítkami let i systém platebních karet. Díky propojení světa pomocí digitálních technologií je taková platba tím nejrychlejším a nejvíce pohodlným způsobem platby.

Digitální měna

Rozvoj moderních technologií je nezastavitelný a je pouze otázkou času, kdy od fyzických peněz lidstvo ustoupí úplně. Již dnes se dá s penězi v aplikacích dělat mnohé, například z korun udělat euro na pár kliknutí. Navíc čím dál víc se očekává, že technologické firmy brzy představí systém, který z každého chytrého zařízení vytvoří platební nebo příjmový terminál.

Čím více je přirozené, že většina podniků akceptuje platby online, tak osobně nepovažuji za nutné nosit u sebe hotovost. Nemusím se ohlížet na to, kolik jsem si zrovna s sebou vzal peněz a veškeré zboží a služby zaplatím pohodlně přiložením některého ze svých zařízení, které mají NFC čip.

Už dávno nemusí jít ani o platební kartu. Její digitální podoba se dá nahrát do většiny chytrých zařízení, ať už jde o hodinky, telefon nebo tablet. Pro mě tedy po vzniku digitálních dokladů úplně odpadá potřeba mít u sebe peněženku. K ničemu ji totiž nepotřebuji a zároveň nejsem vázán na hotovost, kterou bych měl zrovna u sebe.

Zneužitelnost systému digitální měny

Zastánci hotovosti často argumentují tím, že dojde ke ztrátě svobody. Všechny platby totiž budou dohledatelné v systému. A já jim nerozumím. Když přemýšlím nad tím, kam chodím nakupovat a co si tam pořizuji, tak mě nenapadá jediná věc, která by měla někoho z vlády nebo snad z tajných služeb zajímat.

Teoreticky, s trochou fantazie po přečtení románu 1984, by se dalo uvažovat nad tím, že data o nákupu nezdravých položek, jako jsou cigarety nebo alkohol, by přiměla pojišťovny zvýšit danému jedinci poplatky. To by bylo sice pro jednotlivce nepříjemné, ale pro systém zdravotní péče naopak skvělé. Je přece logické, že pokud někdo poškozuje záměrně a vědomě své zdraví, tak by měl nést následky.

Další obavou je sledování. A to by bylo opravdu možné, protože by se jedinec dal sledovat pomocí míst, kde platí. Musíme si však uvědomit, jak moc je jedinec nedůležitý. Například u mě, koho by vlastně zajímalo, že jsem byl v pátek večer v jednom podniku a z něj jsem se přesunul do dalšího a následně jsem jedl v bistru u zastávky.

Pokud člověk není v evidenci hledaných osob, nebo pokud není podezření, že páchá trestnou činnost, opravdu není důvod, aby ho kdokoliv z policie nebo tajných služeb sledoval. Opak je u lidí, kteří jsou kriminálníci a zde by to mohlo výrazně pomoci k jejich dopadení a zastavení jejich škodlivé činnosti.

Pozitiva digitální měny

Řada zločinů a aktivit kriminálníků funguje pouze díky fyzickým penězům. Banky totiž monitorují převody a již nyní jsou schopné odhalit podivné transakce. To zjednodušeně znamená, že si drogy kartou nekoupíte. Stejně tak si neobjednáte vraždu nebo jiný zločin pomocí platby kartou.

Korupce by byla také minulostí. Fyzické peníze přijmout jako úplatek je celkem jednoduché. Horší by to měli korupčníci, když by peníze neexistovaly. Drahá auta nebo šperky by akorát budily pozornost okolí a následně úřadů. Je podle mě jisté, že fyzické peníze zmizí, ale bude to postupný proces způsobený tím, že už je zkrátka nebudeme potřebovat.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz