Hlavní obsah
Aktuální dění

Proč lidem tolik vadí nová víčka lahví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jakub Coufal

Už před několika měsíci byla řada lidí překvapená při otevření některých svých oblíbených nápojů. Víčko zůstalo připevněno k láhvi a nikdo nechápal, k čemu to slouží.

Článek

Několik firem u nás již zavedlo nový typ víček, která jsou napevno připevněná k celé lahvi pomocí plastového kroužku kolem hrdla. Část populace to nepřijala a mnohdy se setkáme se spoluobčany, kteří nepromarní jedinou chvíli ke kritice této inovace. Bohužel si tito lidé neuvědomují veškeré přínosy, které to bude mít.

Ekologie

Jednou z motivací k vytvoření nového druhu uzávěru byla snaha o eliminaci nesprávně vyhozeného plastového odpadu. Mnoho víček skončilo buď neroztříděno, nebo rovnou pohozeno někde v přírodě. Plastové uzávěry jsou jedním z nejčastějších odpadů v mořích kolem evropského kontinentu.

Plast z víček se ale po recyklaci používá na něco jiného než pet lahve. I když obojí je plast, uzávěry jsou vyrobeny z hustšího typu. Recyklovaná víčka můžeme najít v různých druzích instalatérských trubek. Jejich recyklace je tedy více než žádaná.

Zdraví

Mnoho z nás se v poslední době setkalo s pojmem mikroplast. Plastové částečky menší než 5 milimetrů se uvolňují z odhozeného plastu. Kvůli zatím nedokončenému výzkumu vlivu na člověka se zatím nedají přesně určit dopady na lidské zdraví. Ovšem ze zkoumání u vodních živočichů to pro náš další vývoj moc optimisticky nevyznívá. Mezi pozorované nežádoucí účinky konzumace mikroplastů patří například přenos bakterií a karcinogenních látek.

Za vším stojí Evropská unie

Firmy, které již zavedly tuto novinku, jsou vlastně napřed. Podle nové schválené evropské legislativy budou muset všechny společnosti vyrábějící pet lahve od léta roku 2025 tuto novinku aplikovat. Evropský parlament se rozhodl na základě škodlivosti pro přírodu a živá stvoření. Rozhodnutím se nesnaží spasit celou planetu, ale pouze udržet stávající kvalitu života na našem území. Jelikož momentálně není legislativa platná, všechny nápoje s tímto víčkem jsou pouze z přesvědčení konkrétních firem.

Jde to i jinak?

Připevněná víčka ovšem nejsou jedinou možností, jak zabránit ztrácení víček. Pokud by bylo zavedeno zálohování pet lahví stejně jako je tomu u lahvových piv, zmenšilo by se znečištění přírody. Samozřejmé je, že by se daly vracet pouze obaly s uzávěrem. V takové situaci by byla eliminace plastového odpadu i zpětně na již odhozené lahve a víčka, které by jistě někdo posbíral, stejně jako lahve od piva, s vidinou peněz. Bohužel, narozdíl od okolních států jako je Německo, Dánsko a Slovensko se možnosti vracet lahve nejspíš ještě nějakou dobu nedočkáme.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz