Hlavní obsah
Finance

Rovná společnost je mýtus: Platy mužů převyšují výdělky žen

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

I když žijeme v tom nejsvobodnějším světě, který tu kdy byl, nesmíme usínat na vavřínech a stále bychom měli bojovat za doladění rovnosti všech lidí. Například výplaty žen stále výrazně zaostávají nejen za mužskými, ale i za celostátním průměrem.

Článek

Z historického hlediska žijeme v době, ve které jsou nejmenší rozdíly mezi lidmi bez ohledu na pohlaví. Ženy mají stejná práva jako muži, což by před 150 lety bylo nemyslitelné. Jenže bohužel stále není postavení mužů a žen stejné, jak by mělo být. Nejhorší situaci čelí ženy na trhu práce. V pracovním životě je mnoho žen stále hůře hodnoceno než jejich mužští kolegové.

Sice hodně slýcháme o tom, že žijeme ve světě, kde má každý stejná práva a příležitosti, ale v realitě tomu tak není. Platy sice rostou neustále mužům i ženám, ale stále je mezi nimi propast, která se za posledních několik let nezměnila. Tento problém totiž politiky nezajímá, a to ani ženské zástupkyně lidu.

Jediný, kdo na problém upozorňuje, je pár feministek a aktivistů, pod jejichž příspěvky se vždy slétne výkvět naší české internetové moudrosti s otázkami typu „A co ještě by ženy chtěly?“ Na to lze odpovědět velmi jednoduše. Stačí rovné podmínky mezi lidmi nehledě na pohlaví.

Není to o tom, že by měly být ženy tlačeny na pozice, na které nestačí. Každý jsme individuální a naše schopnosti by měly definovat to, jakou práci můžeme získat a kolik za ni můžeme chtít peněz. Jenže toto téma je vystavováno takovému bagatelizování a zjednodušování, že část společnosti je na něj už alergická.

V životě každého muže jsou ženy důležité. Ať už naše matka, manželka, přítelkyně, sestra nebo dcera, z úcty k nim bychom měli všichni chtít, aby se situace zlepšila a ženy nebyly na druhé koleji. Objektivně není důvod bránit komukoliv v čemkoliv na základě pohlaví.

Možná se většina konzervativců bojí toho, že by se objevila nějaká žena, která by byla lepší než oni a vzala jim práci. Jenže na tom přece nezáleží, protože se stejně tak může objevit nějaký muž, který bude pro zaměstnavatele výhodnější než vy. Ego by však nejspíše lépe sneslo muže, který muži vezme práci, než aby byl nahrazen ženou.

Vývoj platů v závislosti na pohlaví

Průměrná mzda následně rozdělená podle pohlaví nám jasně ukazuje nejen to, že ženy měly průměrný plat vždy pod úrovní celkového průměru, ale i to, že se rozdíly mezi pohlavími nezmenšují, ale právě naopak prohlubují.

V roce 2018 byla průměrná mzda v České republice 33 684 korun. Průměr u žen byl však pouze 29 627 korun. Muži si pak v průměru přišli na 37 007 korun. Ženy tedy průměrně měly o 4 tisíce menší plat než celostátní průměr a oproti mužům dostaly průměrně méně o 7 380 korun.

V roce 2020 byla průměrná mzda v České republice 41 667 korun. Průměr u žen byl však pouze 34 899 korun, zatímco muži si vydělali 43 785 korun. Ženy tedy měly svůj plat nižší téměř o 7 tisíc než celostátní průměr. I rozdíl mezi průměry pohlaví se prohloubil na 9 tisíc korun.

V roce 2022 byla průměrná mzda v České republice 43 413 korun. Průměr u žen byl však stále nižší a to pouhých 38 861 korun. Muži si v průměru přišli na 47 239 korun. Kdo by čekal, že se podmínky žen budou zlepšovat v průběhu let, tak je na omylu. Oproti celostátnímu průměru ženy zaostávaly o 4 a půl tisíce, zatímco muži měli v průměru více opět o 9 tisíc.

Těžká práce neznamená lepší peníze

Běžně se setkáváme s argumentem, že ženy přece nezvládnou tak náročné práce jako muži. Ano, to je sice pravda a muži díky tomu, že mají lepší genetické předpoklady pro tvorbu svalové hmoty, mohou opravdu vykonávat těžší povolání. Jenže tento argument neplatí a nikdy tomu tak nebylo.

Protože to, že někdo dělá těžší práci, neznamená, že má více peněz. Ano, většina žen by asi nebyla dobrými dřevorubci, horníky nebo například skladníky. Jenže to rozhodně nejsou zrovna ta nejlépe placená povolání. Často jsou mnohem lépe placení ti, u kteří sedí v klidu v kanceláři.

Náročnost práce tedy nemá vliv na to, zda je dobře placená. Argumentovat, že ženy část prací nechtějí nebo nemohou vykonávat kvůli fyzické námaze, je naprosto mimo téma. U mužů je jedno, zda je silný nebo slabý, ale vždy je možnost získat dobře placenou práci. Mělo by tomu tak být i u žen.

Zbořme stereotypy

Problém je i v tom, že některá povolání jsou vnímána tak, že je může vykonávat pouze jedno určité pohlaví. Sáhněme si do svědomí a odpovězme si na jednoduché otázky. Dovedeme si představit ženu zdít na stavbě nebo naopak muže jako porodního asistenta? Mnoho lidí to nedokáže a když je něčeho podobného svědkem, tak jim to připadá zvláštní, přitom by to měla být volba jedince nehledě na pohlaví.

Navíc pro muže je mnohdy snadnější dostat přidáno. Je totiž na ně stále nahlíženo jako na živitele rodiny, což již v dnešní době nemusí být pravda. Málokdy se stane, že oba partneři mají stejně, a označovat pouze jednoho za živitele není fér, protože stejně již není možné z průměrné mzdy utáhnout celou domácnost.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz