Hlavní obsah
Aktuální dění

Ruská armáda útočí na ukrajinský New York

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kharkivian/ Wikimedia commons/ CC BY-SA 4.0

Ruská armáda zintenzivnila útoky na Ukrajinu, včetně zásahu dětské nemocnice v Kyjevě. Tento nárůst brutality vyvolává otázky o záměrech ruského velení. Boje u města New York ukazují eskalaci konfliktu, zatímco Ukrajina čelí rostoucím ztrátám.

Článek

Ruská armáda opět zvyšuje intenzitu útoků na ukrajinské území. Byli jsme svědky bestiálního raketového útoku na dětskou nemocnici v centru Kyjeva. Rusko podobné cíle zasahuje stále častěji a je opravdu nepravděpodobné, že by se jednalo o pouhou náhodu. Každý, kdo počínání Rusů schvaluje nebo podporuje, by se měl podívat na záběry pacientů dětské onkologie, které obletěly svět.

Tolik civilních cílů zasažených v takto krátkém časovém horizontu dělá tvrzení o omylu nebo selhání techniky opravdu nepravděpodobnými. Kdo by mohl věřit chabým historkám o nacistech ukrytých v nemocnicích? Přesto však zůstává mnoho lidí v Rusku i u nás, kteří toto podporují a schvalují.

Jaké monstrum musí být člověk, aby nařídil útoky na nemocnici, a ke všemu dětskou? To už ukrajinské děti netrpěly dost? Musí přicházet o další kamarády a rodiče? Ruská propaganda samozřejmě přispěchala s tvrzením, že měla informace o skladu munice v nemocnici, ale to je těžce uvěřitelné.

Ze strategického hlediska je to však pro Rusy výhodná taktika. Část ukrajinské armády se kvůli tragickým škodám musí držet v zasažených městech daleko od bojové fronty. To Rusům uvolňuje cestu k úspěchům na bojištích. Zrovna to vypadá, že tyto raketové útoky měly uvolnit cestu u ukrajinské obce New York.

Vývoj fronty u New Yorku

Ofenzíva, kterou Rusové spustili na jaře v severní části Ukrajiny směrem na druhé největší město Charkov, se zastavila a Ukrajincům se daří je postupně vytlačovat z míst, která obsadili. Bohužel tím pro Ukrajinu pozitiva na bojišti nejspíše končí, protože kvůli zastavení charkovské ofenzívy museli stáhnout jednotky z jiných částí země.

Toho Rusové využili k útoku v centrální části bojové fronty u města New York, které se shodou okolností jmenuje stejně jako americké velkoměsto. Toto město je velmi blízko hranic Ukrajiny se separatistickou Doněckou oblastí, ale celou dobu války zde byla aktivita velmi nízká.

Nejspíše to bylo dáno tím, že na začátku války Rusové plánovali obsadit klíčové cíle na Ukrajině a rychle ji ovládnout. A tímto směrem není mnoho strategických cílů. Díky nízké aktivitě v této části nebylo pro vojenské vedení Ukrajiny důležité držet zde bojové jednotky ve velkém počtu.

Navíc kvůli občanské válce, která v roce 2014 začala mezi Ukrajinci a proruskými separatisty, byl New York opevněn, stejně jako další ukrajinská města podél hranic se separatistickými republikami.

Rusové využili personálních problémů ukrajinské armády v této oblasti a zaútočili. V současnosti se naplno rozjíždí bitva o toto město. Ukrajina si nemůže dovolit ztratit toto město, které může tvořit dobrou obranou pozici, byť ve výsledku nemusí být tak důležité. Ztráta tohoto města by však mohla Rusům otevřít nebráněnou cestu dále do ukrajinského vnitrozemí.

Proto je pravděpodobné, že ukrajinská armáda nařídí přesun dalších jednotek do tohoto města. V následujících měsících tedy nejspíše uvidíme další krvavou bitvu podobnou té, kterou jsme sledovali například u Bachmutu. Ztráty a utrpení budou enormní na obou stranách.

A zde bude vždy výhoda na straně Rusů, kteří mají více vojáků a jejich vedení se nebojí je posílat na smrt ve velkém. Proto pravděpodobně Rusové budou schopni útočit i v dalších místech, kde si všimnou, že ukrajinská obrana oslabila.

Ukrajinci by neměli přistupovat na taktiku brutality na civilistech

Mnoho lidí razí životní filozofii „oko za oko a zub za zub.“ Proto by se nabízela možnost odvety za útok na dětské nemocnice v podobě útoku na ruské dětské nemocnice. A možná se o tom i někde v generálním štábu baví, protože frustrace a naštvanost musí být obrovská.

Přesto by se měli dále držet dosavadní taktiky v podobě zasahování pouze vojenských cílů, v souladu s tím, jak chtějí ukrajinští spojenci z NATO. Ukrajinci v průběhu války, kterou Ruská federace rozpoutala v roce 2022, ukazují, že jsou schopni vést válku podle alespoň základních konvencí. Kdyby se Ukrajinci dopouštěli stejných zvěrstev, další západní pomoc by nebyla tak jistá, jak je dnes.

A možná přesně toho chtějí Rusové dosáhnout. Vyprovokovat Ukrajinu k páchání činů, které by se daly považovat za válečné zločiny. Kromě omezení západní pomoci by také došlo k tomu, že by ruská propaganda mohla lépe ospravedlňovat své další teroristické útoky.

Ostatně maďarský premiér Viktor Orbán po návštěvě Moskvy zmiňoval, že bychom se měli připravit na to, že válka bude stále brutálnější v několika dalších měsících. Bohužel se zdá, že válka jen tak neskončí. Ukrajina je stále ochotná se bránit a Ruská federace je stále ochotná útočit.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz