Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sovětský svaz se rozpadl poklidně: Konec ruského vlivu ve světě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

I když to současné politické vedení Ruské federace označuje za tragédii, tak rozpad SSSR dopřál svobodu milionům lidem. Konec studené války mimo jiné znamenal uklidnění závodů ve zbrojení.

Článek

V souvislosti s válkou na Ukrajině se představitelé Ruské federace snaží ve svých obyvatelích probudit nostalgii po velké říši. Proto například Vladimír Putin označil konec Sovětského svazu za tragédii. Jenže ve skutečnosti došlo k osvobození milionů lidí, kteří museli žít pod komunistickou nadvládou. Také to znamenalo ukončení vysokého napětí ve světě na několik dalších desítek let.

I přesto, že samotný rozpad komunistického impéria proběhl poklidně, ještě půl roku předtím byly protesty krvavě potlačovány. Například v dubnu roku 1989 v Gruzii proběhlo násilné potlačení mírumilovné demonstrace žádající osamostatnění. Bylo tehdy zabito 21 mladých lidí, převážně vysokoškolských studentek.

Podobný vývoj byl v ázerbájdžánské metropoli Baku v lednu roku 1990, kdy se sovětská armáda pokusila vyřešit pogromy na obyvatele arménské národnosti. Celý incident trval několik dní a zanechal za sebou stovky mrtvých. Celá událost si vysloužila označení „krvavý leden.“

Rozpad východní říše

I přes brutální zásahy státu bylo zřejmé, že současné hranice není možné udržet. Armáda sice byla loajální, ale nebylo k dispozici dostatečné množství vojáků a nebylo tak možné udržovat svaz socialistických republik pohromadě donekonečna. Rozpad tedy začal být nevyhnutelný a celý svět sledoval s obavami další vývoj.

Čím blíže k západu, tím obtížnější bylo potlačovat separatistické tendence. Pobaltské státy žádaly samostatnost již od roku 1989. Ve stejném roce vznikl lidský řetěz spojující hlavní města Litvy, Estonska a Lotyšska. Této akce se účastnilo více než 2 miliony lidí chtějících svobodu a nezávislost.

Litva se v březnu roku 1991 odhodlala k radikálnímu kroku a vyhlásila nezávislost na Sovětském svazu. Vládci v Moskvě se s tím nechtěli smířit a zastavili do vzpurné oblasti dodávky ropy. Sovětské jednotky se pokusily ovládnout litevskou televizi a došlo ke střetům s demonstranty, které si vyžádaly 14 zabitých a stovky raněných.

Litvě se však rozhodly pomoci západní státy v čele s Islandem, který jako první nový stát uznal. Spustilo to řetězovou reakci a dalšími státy, které se osamostatnily, byly Ukrajina a Gruzie. Rychlý vývoj událostí uvedl vládu v čele s prezidentem Gorbačovem do takového zaskočení, že již nebyli schopni reakce.

Pokus o puč

Toho, že se vláda nesnažila rozpadající říši zachránit, využila tajná služba KGB. Nejvíce obávaná bezpečnostní organizace v Sovětském svazu na svou stranu získala část velitelů armády a spolu s jejich jednotkami chtěli převzít vládu. 19. srpna vyrazili vzbouřenci do ulic Moskvy.

I když se jim zpočátku dařilo a dokonce zadrželi prezidenta Gorbačova, kterého odvlekli na jeho sídlo na Krymu, v ulicích hlavního města nebyli příliš úspěšní. Vojáci odmítli proti demonstrantům podporujícím změnu režimu zakročit a většina z nich se k protestujícím přidala.

Puč skončil za dva dny. Zadržení politici v čele s Gorbačovem byli propuštěni a mohli se vrátit do svých funkcí. Organizátoři byli zadrženi a uvězněni. Následně došlo ke zrušení celé KGB. To značně omezilo komunistickou moc nad obyčejnými lidmi.

Ještě v srpnu po neúspěšném pokusu o převrat nezávislost vyhlásil i zbytek pobaltských států Estonsko a Lotyšsko. Oslabení a otřesení politici se rozhodli, že tento krok oficiálně uznají. Díky tomu dokonce došlo k přijetí Litvy do OSN v polovině září 1991.

Poslední dny Sovětského svazu

Situace nekompromisně směřovala k rozpadu celého Sovětského svazu. Ekonomické problémy působily neustále větší rozbroje mezi jednotlivými svazovými republikami. Ty byly motivovány odtržením pobaltských států, Ukrajiny a Gruzie a 15 z nich deklarovalo, že do konce roku vyhlásí také nezávislost.

V čele největší republiky Ruska stanul reformátor Boris Jelcin. Ten souhlasil se vznikem mezinárodní organizace zaštiťující všechny státy žádající samostatnost. 8. prosince bylo vše stvrzeno smlouvou mezi Ruskem, Běloruskem a Ukrajinou. To byl již bod, ze kterého neměl Sovětský svaz cesty zpět.

25. prosince rezignoval prezident Michail Gorbačov a o den později přijal Nejvyšší sovět deklaraci uznávající rozpuštění celého svazu. První den nového roku byla stažena vlajka Sovětského svazu a k nebi vystoupala vlajka Ruské federace. Byl to konec desítky let trvající komunistické vlády.

I když to znamenalo konec studené války a osvobození milionů lidí z područí totality, tak to s sebou přineslo i negativa. Nástupnické státy se potýkaly se stále prohlubujícími se ekonomickými problémy a nepokoji. V každém případě je volání po návratu sféry vlivu Sovětského svazu velmi nebezpečné.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz