Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stáří není nic, co by si automaticky mělo zasloužit obdiv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Od mládí je nám vysvětlováno, že k seniorům musíme přistupovat s úctou a respektem. Je to ale naprostá hloupost. Člověk si musí respekt zasloužit svými činy, ne k němu dospět.

Článek

Obecně se senioři považují za lidi, ke kterým máme mít respekt. Je to dáno hlavně tím, že se předpokládá, že tento stát budovali. Ale není přece pravdou, že všichni se aktivně podíleli na vývoji společnosti. Stejně jako v dnešní generaci i v každé minulé byli lidé, kteří kradli, zabíjeli nebo například aktivně sloužili totalitnímu režimu.

Nedává tedy žádný smysl, abychom měli respekt automaticky ke každému starému člověku. V několika posledních letech jsou důchodci stavění na pomyslný piedestal. Politici se předhání, kolik jim kdo přidá a mezi tím odepisují dnešní mladou generaci.

Mýtus o budování státu

Řada lidí i politiků argumentuje ve prospěch důchodců tím, že vybudovali vše, co si dnes můžeme užívat. Ale byla to právě generace dnešních devadesátníku, kteří dopustili, aby se náš stát propadl do totalitní diktatury.

Je pravdou, že v dobách komunismu se u nás rozvíjela energetická síť v podobě vodních a jaderných elektráren a podobných projektů. Ale to se dělo po celém světě. Máme tedy být vděční, že naše minulé generace nezůstaly jako opice na stromech a držely se světového trendu modernizace? Argument o budování státu je zcela nesmyslný. Hlavně to dělali pro sebe, aby se jim lépe žilo, a to, že to poslouží i následným generacím, bylo až druhořadé.

Arogance k mladým lidem

Mnoho našich spoluobčanů v důchodovém věku vyloženě pohrdá dnešní mladou generací. Není to fér už jen kvůli tomu, že mladá generace se dnes potýká s mnohými úskalími, která starší lidé odmítají pochopit. Ať už jde o zrychlení dnešního světa, kdy to, co se stalo ráno, je večer již zastaralé, nebo o to, jaký vliv na nás mají sociální sítě. Mnoho lidí zastává názor, že by mladou generaci dovedla k rozumu práce na poli a vojenská povinnost. Což rozhodně není to jediné a už vůbec ne nejlepší řešení.

Navíc, proč má moje generace něco budovat, co nás dostane ještě do větších dluhů a nebude to ekonomicky výhodné? Bylo by úžasné postavit v každém kraji dostatek obnovitelných elektráren. Problém je v tom, že se na některých místech prostě nevyplatí a navíc je náš stát v dluhu. Většinu státního rozpočtu je pouze na pokrytí důchodů. Mladým jde ze státního rozpočtu absolutní minimum a paradoxně do něj nejvíc přináší. Stát měl v roce 2022 výdaje na důchody více než 590 miliard korun. Jejich placení je samozřejmě povinností státu, ale neustálé křičení, že valorizace není dostatečná a chtějí více, je nemístné.

Obdiv si zaslouží každý, kdo něco dokázal

Je jedno, jestli je člověk starý nebo mladý. Pokud dokázal něco, co si zasloužil úctu, určitě si respekt společnosti získá. Ovšem nemůže tou zásluhou být pouze věk. Nechci tu všechny důchodce zneuctívat, většina z nich si zaslouží velký obdiv. Ale zároveň je mezi nimi spousta vrahů, zlodějů, hulvátů nebo těch, co mlátili lidi obušky po hlavách. Neměli bychom tedy respekt vyžadovat automaticky pro všechny seniory, všichni nejsou hodní.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz