Hlavní obsah

Stávkují už i policisté: Pomoc dostaneme (snad), ale pokutu nejspíše ne

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jarda 75/ Wikimedia commons/ CC BY-SA 4.0

Stát má směrem k občanům hned několik povinností, které od něj očekáváme. Jednou z takových věcí je bezpečnost, kterou zajišťuje policie. Jenže počet policistů se neustále snižuje a kvůli špatnému platovému ohodnocení se nedaří stavy doplnit.

Článek

O problémech policie od politiků příliš mnoho neslyšíme. Jenže naše policejní sbory se potýkají s nedostatkem personálu, což je dáváno do souvislosti s nedostatečným finančním ohodnocením. Kvůli nedostatku lidí údajně hrozí pozdní příjezdy k akutním situacím, což může vést ke zbytečným ztrátám na životech občanů. Kvůli přehlížení této situace se policisté rozhodli stávkovat.

Situace je podle strážců zákona nejhorší za posledních 20 let. Podle policejního prezidenta chybí ve službě téměř 6 tisíc policistů. Vše navíc zhoršuje nutnost byrokracie a evidování provedených úkonů ve službě. Policisté si někdy musí vybírat, zda budou v terénu a budou se jim hromadit hlášení, nebo budou papírovat na úkor hlídkování.

Kromě vyplňování formulářů však policii zaměstnává i spolupráce s dalšími subjekty. Například s exekutory, se kterými musí řešit dlužníky, nebo musí kontaktovat lidi, kteří nereagují na výzvu ke kontrole České správy sociálního zabezpečení. K některým úkonům je totiž oprávněná pouze Policie České republiky.

Stát není konkurenceschopný

Největším problémem je to, že stát není schopný konkurovat svou nabídkou pracovních příležitostí soukromému sektoru. Uchazeči na pozici policisty musí nejdříve projít policejní školou, kde plní jednak fyzické zkoušky, ale vyučuje se i právo. Po složení patřičných zkoušek je nástupní plat 30 tisíc hrubého.

Navíc kariérní růst je pro policisty pouze velmi pomalý. Dříve by sice měli po nějaké době v terénu možnost povýšení, ale dnes je situace taková, že to není možné, protože by je neměl kdo nahradit. To se samozřejmě projevuje i na zvyšování finančního ohodnocení za jejich práci.

Sice v roce 2023 byl průměrný hrubý plat policisty po 3 letech 43 tisíc korun, což představuje navýšení o 13 tisíc za 3 roky, ale stále i po několika letech služby byli policisté pod úrovní průměrné mzdy. Průměrný plat u policie jako celku byl v minulém roce 56 tisíc hrubého, ale do toho se počítají i pracovníci s vyšší hodností.

Tento problém je sice napříč celým státním sektorem, ať už jde o policisty, zdravotníky nebo sociální pracovníky. Problém u policistů však podkopává základní funkce státu, mezi které patří právě bezpečnost. Pokud ji není Čr schopný svým občanům garantovat, značí to stát v úpadku.

Doba příjezdu se prodlužuje

Nedávno médii prolétla zpráva, že 4. září volal na policii muž, který tvrdil, že po něm po cestě z hospody někdo střílí. Bohužel jediná hlídka v okolí již řešila jinou situaci, a proto musela být na místo vyslána jiná až ze vzdáleného města. Celkový čas mezi oznámením a příjezdem byl 38 minut.

V tomto případě se jednalo pouze o vzduchovku, ale kdyby to byla automatická útočná puška, možná bychom měli další národní tragédii. Pokud ani ke střelbě není policie schopná dorazit v krátkém čase, vyvstává otázka, jak jsme schopni čelit řadě dalších akutních ohrožení lidských životů.

Další zkušenost ze západu Čech je taková, že se policisté k vykradené garáži dostavili až po 3 hodinách. Sice se nejedná o akutní ohrožení, ale takovou prodlevou zcela zaniká možnost chytit pachatele v okolí, což v podobných případech výrazně snižuje možnost dopadení v budoucnu.

Nejedná se o to, že by policisté nechtěli správně vykonávat svou práci, ale zkrátka nemají dostatečné personální zajištění. Na věci nic nemění ani to, že ministr vnitra Vít Rakušan rozhodl o tom, že policisté a hasiči každý rok dostanou přidáno 1 500 korun až do roku 2027.

Protest policistů

Bohužel policisté patří ke skupině zaměstnanců, kteří nemohou na stát nebo zaměstnavatele tlačit tím, že oznámí protestní den, během kterého zkrátka nepřijdou do práce. To by nejspíše vedlo v ten den k rapidnímu zvýšení kriminality a k zbytečným smrtím v důsledku trestné činnosti.

Kvůli zoufalé situaci se rozhodl Martin Červenka, vedoucí obvodního oddělení policie v Písku, založit webovou stránku „Konec Policie České republiky“. Zde informuje o současné situaci a kvůli lhostejnosti úřadů se rozhodl vyhlásit formu protestu, která proběhne mezi dny 4. až 8. listopadu.

Podle Červenky se k tomuto nápadu kladně vyjadřují tisíce policistů napříč republikou. Policisté sice do práce přijdou, ale situace, které se dají řešit domluvou nebo pořádkovou pokutou, vždy vyřeší domluvou a pokuty dávat nebudou. Červenka ještě avizoval, že v tyto dny proběhne více forem protestu, ale zatím je nechtěl specifikovat.

Jedním z hlavních úkolů státu je zajistit svým občanům bezpečnost. Pokud toho není schopen, je označován za zhroucený stát. Politici by si měli uvědomit situaci na trhu práce a zvýšit mzdy nejen proto, aby jim státní zaměstnanci neutíkali, ale aby se jejich řady rozšiřovaly. Pouze tak budeme moci mít funkční stát.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz