Hlavní obsah
Nakupování

Sváteční dny bez odpočinku: Obchody zůstávají otevřené

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

V pátek 5. a v sobotu 6. července si mnoho Čechů užije volno díky státním svátkům. Přestože zákon reguluje otevírací dobu obchodů během dní volna, tento víkend budou obchody otevřené, takže nemusíte spěchat s nákupy.

Článek

V pátek 5. července si mnoho lidí vychutná volný den díky státnímu svátku, kdy si Česká republika připomíná příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Následující den, 6. července, je také státní svátek - Den upálení mistra Jana Husa.

Přestože v Česku platí zákon regulující otevírací dobu obchodů s prodejní plochou nad dvě stě metrů čtverečních během státních svátků, mnoho lidí stále neví, kdy musí být obchody zavřené. Ti, kdo se chystají na prodloužený víkend a plánují nákupy, nemusí spěchat. Během obou červencových svátků budou mít totiž obchody otevřeno.

Den slovanských věrozvěstů

Už osm let platí zákon, který obchodům s prodejní plochou přes dvě stě metrů čtverečních přikazuje mít na státní svátky zavřeno. Existují však výjimky pro tzv. malé státní svátky, mezi něž patří i 5. červenec. V pátek tedy zůstanou všechny supermarkety otevřené.

Den upálení mistra Jana Husa

Otevřeno zůstane i v sobotu 6. července, kdy si připomínáme upálení mistra Jana Husa v roce 1415. Tento den je rovněž považován za malý státní svátek, což znamená, že obchody mohou fungovat jako v běžný pracovní den. Mnoho lidí tento svátek mylně považuje za významný, ale podle zákona se jedná o tzv. malý státní svátek.

Další prodloužený víkend? Až v říjnu

Nejbližším státním svátkem, kdy musí mít obchody s plochou nad dvě stě metrů čtverečních zavřeno, je 28. září, kdy se slaví Den české státnosti. Letos tento svátek připadá na sobotu. Další svátek, kdy budou obchody opět zavřené, je 28. října, kdy si připomínáme Den vzniku samostatného Československa. Tento svátek spadá na pondělí, takže se můžeme těšit na prodloužený víkend.

Proč si svátek nemůžeme užít všichni?

Většina zaměstnavatelů na státní svátky poskytuje svým zaměstnancům volno. Není to však kvůli ochotě firem, ale protože mají povinnost platit bonus ve výši 100 % mzdy za práci během svátku. Samozřejmě existují povolání, která se bez pracovníků neobejdou ani na jeden den, jako jsou zdravotníci, policisté a obsluha kritické infrastruktury. Mezi ně však nepatří prodavačky v obchodech.

Mnoho prodavaček má rodiny a chtějí trávit čas se svými dětmi, protože děti rychle rostou a každá chvíle s nimi je vzácná. Nejde jen o rodiče malých dětí – práce ve velkých obchodních řetězcích je náročná a každý si zaslouží den volna. I kdyby to znamenalo jen odpočinout si s nohama nahoře.

To, že nejsme schopni plánovat své nákupy dopředu a potřebujeme možnost kdykoliv nakoupit, není problém prodavaček. Nakoupit si dopředu na jeden nebo dva dny je něco, co zvládne každý z nás, stačí trochu plánovat.

Každý volno nechce

Existují i lidé, kteří se na směnu ve svátek těší. Já osobně patřím mezi ně. Pracuji ve třísměnném provozu a vždy, když mám směnu během svátku, mám radost z vyšší mzdy. Ale já jsem mladý a bezdětný, takže pro mě je svátek jen lépe placený den.

Většina mých kolegů a kolegyň to má ale jinak. Často se snaží směny ve svátky vyměnit s někým, komu to nevadí, hlavně kvůli rodinám a dětem. Navíc často potřebují sehnat hlídání pro své děti, které mají volný den, ale oni musí do práce.

V Německu jsou obchody zavřené každý týden

Každý, kdo strávil alespoň týden v Německu, si mohl všimnout, že tam mají obchody každou neděli zavřeno. Nikomu to nevadí, ani to nepředstavuje problém. Lidé si prostě nakoupí v sobotu nebo využijí to, co mají doma.

Toto všechno je v Německu stanoveno zákonem. Zákony regulují i otevírací dobu od pondělí do pátku, která je stanovena od 6:00 do 20:00. Otevřené bývají v neděli pouze malé obchůdky, jako pekárny nebo fastfoody, a to obvykle jen omezenou dobu.

Proč bychom něco podobného nezavedli i u nás? Kromě volných svátků bychom mohli zajistit, aby měli zaměstnanci volno i v neděli. Někteří by to mohli označit za zásah do volného trhu, ale musíme se ptát, komu by to skutečně uškodilo – zaměstnancům nebo řetězcům? Zaměstnanci by jistě ocenili den volna a firmy by si také zvykly.

Pokles tržeb by byl jen u věcí, které lidé kupují impulzivně. Lidé by si prostě to, co potřebují, nakoupili v sobotu místo neděle. Nemusíme se ani bát klasického nákupního šílenství před dnem, kdy je zavřeno. Lidé by si postupně zvykli na plánování a promýšlení nákupů.

Myslím si, že na prvním místě by měli mít zastání zaměstnanci a nikoli nadnárodní obchodní řetězce. Německo nám ukazuje, že to jde a nepředstavuje to žádný problém. Vláda by měla přestat podporovat podnikatele a zaměřit se na občany, kterým má možnost ulevit. Bohužel nikdo z politiků, kteří nám zatím vládli, neměl takovou potřebu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz