Hlavní obsah
Lidé a společnost

Trest smrti je příliš nebezpečný na to, abychom ho znovu zavedli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Trest smrti u nás soudci nemohou ukládat od roku 1990. Mnoho lidí je pro jeho opětovné zavedení. Jenže to není adekvátní trest v civilizovaném světě.

Článek

Trest smrti je hojně diskutované téma napříč společností. Někteří argumentují tím, že za určité zločiny není vězení dostatečné a zločinci by měli být potrestáni trestem nejvyšším. Jenže jsou tu i lidé, kteří to považují za nepřiměřené.

Problém v nevratnosti

Dnešní technologie vnesly světlo do řady historických případů. Testy DNA prokázaly nevinu řady lidí, kteří byli odsouzeni k trestu smrti. Pokud se ukáže, že někdo byl ve vězení neprávem, je to nepříjemná situace, ale dá se zaplatit odškodné. U vykonaného trestu smrti není možné vrátit odsouzenému život.

Neefektivita

I když se to zdá jako levnější varianta, není tomu tak. Takové případy jsou posuzovány delší dobu a navíc stejně odsouzený stráví několik let ve vězení kvůli všemožnému odvolávání. Celkové náklady jsou vyšší než na celoživotní tresty. V USA stojí jedno odsouzení k smrti 24 milionů dolarů. Není tedy výhodné ani z ekonomické stránky.

Morální otázky

Morální stránka trestu smrti budí dilema. Řada lidí si nemyslí, že by státy měly mít právo usmrcovat své občany a to ani po spáchání závažných trestných činů. Navíc tím stát páchá ten samý zločin, za který odsuzuje zločince.

Dá se předpokládat, že odsouzení k doživotí je horším trestem než trest smrti. Trest smrti má odsouzený jednoho dne za sebou a víc nic není. Přitom odsouzený na doživotí musí být v některých případech i desítky let izolován od společnosti pouze s vlastním svědomím.

Navíc ve státech, které mají zavedený trest smrti hrozí jeho cílené zneužití pro řešení politických nebo ekonomických sporů. Vrátit se k tomuto trestu by otevřelo možnost jeho opětovného zneužití stejně jako v 50. letech minulého století.

Trest smrti není dostatečným odstrašením

Zastánci trestu smrti tvrdí, že je dostatečné odrazující. Když se podíváme do demokratických států, které mají trest smrti stále v platnosti, uvidíme, že jejich kriminalita není výrazně nižší než v jiných zemích. Japonsko ani USA rozhodně nejsou bez kriminality, a to ani té, za kterou hrozí hrdelní trest.

Dá se tedy říci, že trest smrti je zbytečný z několika důvodů jako je nevratnost, neefektivita, morální dilema nebo nejistota efektu odstrašení. Otázka zavedení trestu smrti zůstává ve veřejném prostoru i přes silné argumenty proti jeho zavedení.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz