Hlavní obsah
Názory a úvahy

Trump odmítá další debatu: Nebojí se oponentky, ale sám sebe

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tia Dufour; Official White House Photo/ Wikimedia commons/ Public domain

Zdálo se, že v první debatě, která se odehrála mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou, se současné viceprezidentce podařilo dostat se svému protikandidátovi pod kůži. Dokázalo to, že největším oponentem republikánů je jejich vlastní kandidát.

Článek

Zažili jsme první debatu mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou. Šlo sice již o druhou prezidentskou debatu, ale té první se účastnil ještě dosluhující prezident Joe Biden, který mezi debatami odstoupil z voleb a nahradila ho právě jeho viceprezidentka. V první debatě se blýsknul právě Trump, který vedle Bidena působil výrazně energičtěji. Jenže vedle o téměř 20 let mladší Harrisové působil slabě a staře.

Ačkoliv exprezident nepůsobil jinak než v první debatě, tentokrát je jeho výkon hodnocen výrazně hůře. On sám sice tvrdí, že podle jeho interních průzkumů jasně zvítězil a jeho dominanci po celou dobu sledovala celá Amerika i svět, tomu však nejspíše nemůže věřit ani nikdo z jeho týmu, ani jeho skalní příznivci.

Stanice ABC, na které se debata uskutečnila, si nechala provést dva průzkumy. První probíhal před samotným duelem, kdy byli Američané dotazováni, u koho očekávají lepší výkon v debatě. Zde to bylo vyrovnané a oběma kandidátům věřilo shodně 50 %. Jenže po debatě, kde se televizní stanice dotazovala na vítěze, již 63 % označilo za vítězku Kamalu Harrisovou.

Strategie, která na Trumpa platí

Harrisová sice Trumpa v celé debatě doslova válcovala, ale nešlo o její dominanci v ekonomických nebo sociálních tématech. Od těch totiž oba kandidáti utíkali, a vesměs tak pokládané otázky moc neřešili. Veřejnost se tedy nedočkala žádných zásadních odpovědí na své problémy.

Viceprezidentce se však podařilo dostat exprezidenta do situace, kdy se musel obhajovat a bránit svým prohřeškům z minulosti. Během prvního funkčního období Donalda Trumpa jsme viděli, že je vznětlivý a horkokrevný, čehož jeho soupeřka obratně využila. Díky tomu, že měl Trump nutkání reagovat na útoky, nezbyl mu prostor na vysvětlování svých plánů.

Nejspíše přesně z tohoto scénáře měl Trumpův tým obavy. Je velmi pravděpodobné, že by podnikatel Trump mohl v ekonomických tématech dominovat a svou oponentku v přímém přenosu „vyškolit“. Jenže on místo toho obhajoval svou minulost, a Harrisové tak stačilo o budoucnosti říci celkem málo, aby vzbudila dojem, že ona je kandidátkou pro budoucnost a její oponent se topí v minulosti.

Jenže již mnohokrát v minulosti jsme viděli, že Donald Trump nedokáže emoce udržet na uzdě a útoky pouze nepřejde. Zatímco Harrisová se smála označení, že je marxistka, a jinak na to nereagovala, Trump se na druhou stranu neustále musel obhajovat a vysvětlovat svou minulost.

Zlom přišel zhruba po půl hodině, kdy si Harrisová rýpla do předvolebních setkání svého protikandidáta. Označila je za nudná a řekla, že z nich lidé odcházejí předčasně. V tomto momentu neměl Trump reagovat vůbec, nebo měl říci, že to není pravda, a věnovat se otázkám.

Jenže exprezidenta to očividně rozčílilo a měl potřebu reagovat agresivně a říci něco podobného o své sokyni. Obvinil ji z toho, že na své akce musí příznivce dovážet a ještě jim za to platit. Ať je pravda na jakékoliv straně, Trump se nechal vyprovokovat a nepůsobilo to státnicky ani diplomaticky, přestože si Harrisová začala.

Skvělá práce moderátorů

Proti dvěma kandidátům nebyli moderátoři v oslabení a debaty se účastnili rovněž dva. Hlavním důvodem bylo, aby byli schopni kontrolovat jednotlivé výroky a v případě nepřesností je uváděli na pravou míru. To se samozřejmě stalo terčem kritiky především ze strany příznivců Donalda Trumpa, kterého museli opravovat celkem ve 13 případech.

Ať si o tom myslíme cokoliv, snad se všichni shodneme, že voliči by se neměli rozhodovat na základě lží, a proto je správné vyvracet nepravdy v přímém přenosu. Navíc si za toto může Trump sám, protože se nechal úplně zbytečně strhnout k nepravdivým útokům.

V souvislosti s potraty například Trump prohlásil, že v některých státech pod vedením demokratických guvernérů je možné zabít dítě po narození v rámci potratu, nebo že její kandidát na funkci viceprezidenta Tim Waltz schvaluje potraty v 9. měsíci těhotenství.

Potratová politika jednotlivých států je však jednoduše dohledatelná informace, stejně jako názory na toto téma, které má Waltz. Jednoduše to ukazuje skutečnost, že Kamala Harrisová není největší soupeřkou Donalda Trumpa, protože jeho největším soupeřem je on sám.

Další debatu Trump nechce

Po debatě kandidátka demokratů jednoznačně řekla, že se již těší na další debatu. Jenže tomu nejspíše učinil přítrž Trumpův tým. Exprezident v krátkém příspěvku na sociálních sítích oznámil, že debatu vyhrál a je zbytečné dělat další, protože by vyhrál i tu. Trump však připustil, že možná své rozhodnutí ještě změní, pokud by se debatovalo na stanici, která k němu bude přátelštější.

Myslím, že Trump by sám o sobě do další debaty klidně šel, ale brání mu v tom jeho vlastní tým, který se bojí, že se opět nechá strhnout k nesmyslným útokům, které pouze uvrhávají Trumpa do minulosti. Kandidátovi republikánů se totiž v průzkumech podařilo stáhnout náskok své oponentky a jejich vzájemná debata nejspíš nebude pro Trumpa příležitostí pozitivní.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz