Hlavní obsah
Názory a úvahy

V SPD nemají rádi přímou demokracii, i když ji mají v názvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký/ wikimedia commons/ CC BY-SA 4.0 DEED

SPD by nejraději zrušilo senát, což může ohrozit demokracii. To ale jde proti poslání, které mají v názvu. Místo toho by spíš měli podporovat účast voličů u voleb a posilovat své kandidáty.

Článek

Strana Svoboda a přímá demokracie je opoziční hnutí vedené Tomiem Okamurou. Hnutí bylo založeno v roce 2015 po rozpadu minulé strany pod stejným vedením. Zaměřuje se na boj proti migraci a loví převážně mezi vlasteneckými voliči, které přesvědčuje o vnější hrozbě pro naši suverenitu.

Pro stranu, která má přímou demokracii v názvu by měl být senát a prezident nejdůležitějšími posty. Jsou to právě ty pozice, které lidé volí přímo. Jenže názor SPD na senát je takový, že by ho nejraději zrušili.

Argumenty pro zrušení senátu

Hnutí na svém webu uvádí důvody pro zrušení senátu. Hlavním z nich je nízká volební účast v obou kolech voleb. Jenže to není důvod pro jeho ukončení. Volby jsou u nás právem a ne povinností. Každý se tedy může svobodně rozhodnout, jestli jít hlasovat, nebo ne. Nízká volební účast je sice špatná, ale raději než rušit horní komoru by se mělo vyzívat voliče k účasti. Senát totiž již mnohokrát ukázal svojí roli, a to hlavně ve chvílích, kdy měl jinou většinu než poslanecká sněmovna. Z toho důvodu je mu často přezdíváno pojistka demokracie.

Zároveň argumentují vysokými náklady na provoz senátu. To je samozřejmě pravda, protože v době ekonomické krize jsou různé nápady, kde ušetřit. Jenže rušení součástí našeho systému není ideálním řešením. Mohli bychom pak zrušit vlastně vše, protože pro zrušení poslanecké sněmovny, prezidenta nebo krajů lze použít naprosto stejný argument. Naopak by byla na místě změna pravomocí senátu, aby byl praktičtější.

Osobnosti

Aby se politik dostal do senátu, musí mít silnou podporu sám jako osobnost. Velmi málo lidí se rozhoduje na základě stranické příslušnosti daného člověka. Roli spíše hraje to, jak je osoba spjatá s konkrétním regionem. Navíc senátoři se mohou rozhodovat u hlasování tak, aby pomohli svému regionu.

V SPD mají s osobnostmi problém. Nejviditelnějšími jsou Okamura a spoluzakladatel Radim Fiala. Ostatní členové nejsou dostatečně viditelní. O většině z nich slyšíme pouze pokud zrovna do něčeho zabrušují. Hnutí tedy nemá příležitost poslat do boje o senátní posty silné osobnosti.

Okamura v senátu

Samotný Tomio Okamura byl členem senátu v letech 2012 až 2013. Zvolený byl za 80. obvod ve městě Zlín. V senátu dlouho nezůstal, ale nejspíš to nebylo kvůli jeho nechuti k němu, ale kvůli jeho ambicím v poslanecké sněmovně.

Anketa

Jste pro zrušení senátu?
Ano, zrušil bych ho
28,6 %
Ne, vyhovuje mi práce senátu
42,9 %
Ne, ale senátu musí přibít pravomoce
28,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz