Hlavní obsah
Aktuální dění

Vláda je jako manželství, ta naše míří do poradny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ben Skála/ wikimedia commons/ Attribution-ShareAlike 4.0 International

Vládní jednota je sice hlavně svazkem z rozumu, ale nyní se otřásá v základech. Členům koalice dochází trpělivost se stranou Starostů. Tím posledním problémem je jmenování zmocněnce pro přijetí eura.

Článek

Koaliční strany momentálně míří k takzvanému dohadovacímu řízení kvůli samolibému kroku ministra pro Evropské záležitosti Martina Dvořáka. Ten vytvořil post zmocněnce pro přijetí eura. V řízení si mají představitelé koaličních stran vyjasnit svá stanoviska. Funkce vznikla bez předešlé konzultace mezi ministry, a jelikož jednotlivé strany mají na společnou evropskou měnu různé názory, tak se jim nelíbí styl ministrovy komunikace.

Není to však v poslední době ojedinělý přešlap vládních činitelů ze Starostů. Ti se rozhodli na sebe upozornit a vyjít ze stínu jednotné vlády. Sám předseda Vít Rakušan na svých debatách s občany často překvapí ostatní ministry včetně premiéra. Dvořákův krok je tedy nejspíše poslední kapkou.

Je jisté, že všechno toto vystrkování růžků Starostů má za cíl oslovit vládní voliče, které vláda naštvala, aby volili v následujících volbách právě je. Voleb totiž tento rok bude opravdu mnoho. Konkrétně nás čekají ty do Evropského parlamentu, do krajských zastupitelstev a do senátu v jedné třetině obvodů.

Vládní koalici se první polovinu mandátu dařilo řešit spory za zavřenými dveřmi. Samozřejmě konflikty byly, ale nedostávaly se do médií. Občané tedy mohli mít dojem, že je vláda absolutně jednotná. Jenže volební preference se neodvíjí podle plánu vládních představitelů, a proto se někteří snaží na sebe upozorňovat.

Naštěstí nehrozí rozpad vlády, protože ve vládním prohlášení je ukotveno, že v případě třecích ploch přichází na řadu takzvané dohadovací řízení. Na něm se představitelé koaličních stran sejdou a vyjasní si další postup. Doufejme, že pro stabilitu vlády někteří ministři ustoupí ze své cesty vyvolávání konfliktů a vláda si přestane vzkazovat důležité rozhodnutí přes média.

Potřebujeme ministra pro Evropu?

Na rozdíl od vlády Andreje Babiše má vláda Petra Fialy ministra pro evropské záležitosti. I když to může vypadat pouze jako trafika pro jednu z koaličních stran, tak tomu tak není. Jednak post vznikl pro účely Českého předsednictví Evropské unie. Za druhé potřebujeme někoho, kdo bude aktivně pracovat na integraci s našimi sousedy na kontinentu.

Navíc je lepší, když se agenda náročnějších ministerstvech rozdělí na ministerstva dvě, než aby vznikaly ministři bez portfeje, kteří byli dříve běžní. Ti totiž neměli na starosti v podstatě nic, kromě hlasování na jednáních vlády. To byly uměle vytvořené posty, ale ministr pro evropské záležitosti tímto určitě není.

Přijetí eura je věc, ke které jsme se zavázali vstupem do unie. A do současnosti pro tento zásadní krok nikdo nic hmatatelného neudělal. Proto je pouze dobře, že konečně to bude někdo aktivně řešit. Jenže tento krok přichází pozdě a je nepravděpodobné, že něco vyřeší do konce volebního období.

Úředník po kterém zbyde brožura

Petr Zahradník, který tento post obsadí, nebude mít jednoduchou pozici. I když jde jistě o schopného ekonoma, tak se bude prvně muset s celou problematikou detailně seznámit. To znamená zhodnotit jednotlivé možnosti vývoje našeho hospodářství a porovnat je s kritérii pro přijetí eura a následně dle toho vytvořit časový rámec postupů, abychom dosáhli společné měny. To v překladu znamená přečíst a zpracovat stovky až možná tisíce stran dokumentů.

Jen zorientovat se v aktuální situaci bude možná trvat měsíce. Není totiž tak jednoduché mít tento krok na starosti, jak se občanům může zdát. Lidé často po shlédnutí jediného videa od svého oblíbeného politika získají představu, že konkrétnímu problému rozumí a mají vyhraněný názor. Bohužel, zodpovědní lidé s funkcemi jsou svázáni tím, že si nesmějí dovolit chyby. Ještě k tomu, když ve funkci není politik, ale je do ní dosazen odborník z oboru.

Proto by mě velmi překvapilo, kdyby po zmocněnci pro přijetí eura zbylo něco více než pouhá brožura. V ní sice možná bude stanovený reálný časový harmonogram a kroky pro přijetí společné měny, jenže co s ní bude po konci volebního mandátu? Pokud by zvítězila opozice, tak je pravděpodobné, že výsledky dvouleté práce někdo smete ze stolu. A i pokud by se stávající koalice nebo její část udržela u vlády, tak vůbec není jisté, že by se tímto směrem dále ubírali. Bohužel zřízení tohoto postu přišlo pozdě a spíše to připomíná snahu o marketing než o konstruktivní politiku.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz