Hlavní obsah
Názory a úvahy

Za socialismu bylo draho: Některé potraviny stály mnohem víc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jože Gal/ Wikimedia commons/ Public domain

Když se podíváme na ceny za socialismu, kdy mnoho běžných věcí stálo méně než 1 Kčs, tak to může působit, že bylo levněji. Pokud se však podíváme na to, kolik by ty věci doopravdy nyní stály v přepočtu na Kč, tak zjistíme, že bylo velmi draho.

Článek

Často slýcháme od pamětníků, že za socialismu se žilo lépe. Že dnešní doba je horší a dříve byl život jednodušší. Částečně je to pravda, lidé se nemuseli starat o politiku a tím, že byl menší výběr produktů, nemuseli tolik přemýšlet nad běžnými věcmi, jako byl například nákup. Jenže porovnání cen před sametovou revolucí nám ukazuje, že tvrzení, že bylo levněji, není pravda.

Navíc vše bylo zahaleno oparem nesvobody a cenzury, kterou nastolovala komunistická diktatura. Bezesporu se dá říci, že lidé byli skromnější a když něco nebylo k dostání, tak to zkrátka zvládli bez toho. Produkce totiž byla centrálně plánována a neodpovídala tedy poptávce. To mnohdy vedlo k absurdním situacím, jako například když byl dostatek kečupu, ale nebylo možné ho prodávat, protože nebyla víčka.

To, že mnozí toto období označují za lepší časy, je způsobeno nostalgií. Přece jenom je to již více než tři desítky let od pádu socialismu a lidé, kteří na toto období vzpomínají, byli tehdy mladí a zdraví, zatímco nyní již většina naplno pociťuje stáří a nemoci. Proto se dá chápat, že s láskou vzpomínají na dobu, kdy na tom byli po fyzické stránce lépe.

Navíc mnohým v nových demokratických pořádcích, jak se říká, „ujel vlak“. Doba vlády komunistické strany se totiž dá přirovnat ke konzervě. Nových technologií bylo málo a společnost se vyvíjela pouze velmi pomalu. Pokud se však podíváme na změny, kterými jsme prošli jenom za posledních 15 let, je to větší pokrok než za celou dobu komunismu.

Jenže porovnání měny a platů tehdy a dnes nám ukazuje, že si lidé mohli koupit nejenom méně, ale že většina základních věcí byla výrazně dražší, i když samozřejmě existuje zboží, které bylo levnější. Obecně se však dá jednoduše spočítat, že v roce 2020, kdy začala válka na Ukrajině a došlo k enormnímu zdražování, bylo stále levněji než v roce 1989.

Měna a platy

Musíme si uvědomit, že dříve jsme měli jinou měnu, a to korunu československou, ze které se následně stala koruna česká. Peníze za socialismu byly silnější a za 1 Kčs se dalo koupit více než za 1 Kč. To však neznamená, že byli lidé bohatší, protože měli nižší platy. Stokoruna z roku 2022 by představovala v roce 1989 částku 1 290 Kčs.

Průměrná mzda v roce 1989 byla 3 170 Kčs, zatímco v roce 2022 byla 40 777 Kč. Na první pohled to vypadá, že aktuálně vyděláváme 13× více, ale ve skutečnosti to znamená, že lidé by za svoji práci dostali v průměru o cca 3000 Kč méně. Silná měna automaticky neznamená, že méně je více, a je nutné si spočítat, kolik si za své peníze mohli lidé dovolit.

Základní potraviny

Hladká mouka je surovina, kterou máme doma všichni a je potřebná k pečení nebo obalování řízků. V roce 1989 stálo jedno kilo 4,20 Kčs, což by mělo odpovídat 54 Kč v roce 2022. Jenže před dvěma lety stála hladká mouka v průměru 22 korun. To znamená, že za socialismu byla dražší o 150 %.

V současnosti se mnoho lidí rozčiluje nad zdražováním rohlíků. Na konci socialismu se dal jeden pořídit za 40 haléřů, což odpovídá ceně 5,10 Kč. Ve skutečnosti však stál pouze 2,60 Kč, tedy byl o 50 % levnější. Naopak chléb stával 2,80 Kčs, což by mělo odpovídat 36 Kč, ale v obchodech byla v roce 2022 cena 44 Kč.

Nejvýraznějším zlevněním si prošla zrnková káva Standard, která v roce 1989 stála 24 Kčs za 100 g. Zde se cena vizuálně v podstatě nezměnila, protože v současnosti se dá pořídit za 26 Kč. To však znamená, že tato káva zlevnila o 1 080 %. Za takto masivní pokles ceny může nárůst konkurence po otevření našeho trhu zahraničním společnostem.

Alkohol a tabák

Představme si, že si uděláme posezení s přáteli u nás na zahradě a nakoupíme 20 lahvových piv, litrovou láhev tuzemáku a k tomu si vezmeme ještě krabičku cigaret Sparta. V roce 1989 bychom za piva utratili bez záloh 50 Kčs, za tuzemák 100 Kčs a za cigarety 14 Kčs. Dohromady bychom tedy utratili 176,50 Kčs.

To by znamenalo, že v roce 2022 by stejný nákup měl stát 2 110 Kč. Jenže průměrná cena lahvového piva v tomto roce byla 11,20 Kč a za plnou přepravku bychom zaplatili 224 Kč. Za litr tuzemáku 240 Kč a za cigarety Sparta 136 Kč. To znamená, že by nás takový nákup stál pouze 600 Kč a byl by tak více než třikrát levnější než za socialismu.

Automobil

Zatímco na novou Škodu Favorit 136 L bylo v roce 1989 potřeba našetřit celkově 27 měsíčních příjmů, tento automobil tehdy stál 85 000 Kčs, v roce 2021 bylo možné pořídit novou Fabii 1.0 TSI z roku 2017 za částku odpovídající 9 měsíčním příjmům. Což znamená, že stála 371 000 Kč, tedy byla o 65 % levnější než za socialismu.

Spotřebiče

Běžně dostupný vysavač v roce 1989 měl příkon 1 800 W a dal se pořídit za 1 350 Kčs. Nyní se běžně prodávají vysavače s příkonem 2 200 W za cenu 4 100 Kč, což znamená zlevnění o 320 %. Ještě větším zlevněním prošly barevné televizory, které v roce 1989 stály 13 000 Kčs, zatímco nyní stojí v průměru 12 000 Kč, což znamená zlevnění o 1 270 %.

Levněji nebylo

Takto by se dalo pokračovat donekonečna. Jedna z mála věcí, která byla dříve levnější, bylo bydlení a energie. Také je zajímavostí, že i když jsou nyní restaurace a kavárny v průměru levnější, v roce 1989 byla o 10 % levnější svíčková, což bych já i mnoho dalších jistě ocenilo. O něco levnější byly i vstupy do kina nebo divadla. I když se ceny vizuálně zdají nízké za komunismu, je nutné je vnímat v kontextu platů a celkového vývoje cen.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz