Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zažije vláda v evropských volbách studenou sprchu? Neberte průzkumy vážně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Evropský parlament/ Wikimedia commons/ CC BY 2.0 DEED

Evropskou unii již tento týden čekají volby do Evropského parlamentu. Nejen, že se možná změní směřování celého spolku, tyto volby mají potenciál otřást i naší domácí politickou scénou.

Článek

Tento týden, konkrétně v pátek 7. a sobotu 8. června, proběhnou volby do Evropského parlamentu. Dosavadní průzkumy favorizují hnutí ANO a v závěsu o několik procent je koalice SPOLU sdružující několik vládních stran. Vláda Petra Fialy by vítězstvím upevnila svoji pozici na domácí scéně. Jenže výsledek může být pro premiéra katastrofou.

Tyto volby mají zpravidla velmi nízkou účast občanů. Minulé volby do Evropského parlamentu přilákaly pouze 28,72 % voličů, což je oproti sněmovním volbám opravdu propastný rozdíl. I když u lidí nemají takovou popularitu, nejsou o nic míň důležité než ostatní.

Vláda Petra Fialy má velmi nízkou důvěru občanů a často proti ní vidíme různě velké protestní akce. Vítězství by vládním politikům upevnilo pozici a dodalo potřebnou vzpruhu. Jenže je pravděpodobné, že nejsilnější volební subjekty nezískají tolik, co jim přisuzují průzkumy. Možná dojde i k přepsání voličské mapy.

Pro Andreje Babiše i Petra Fialu by volební debakl znamenal těžké chvíle a mohl by značit konec jednoho z nich v politice. Andrej Babiš je v horší pozici. Jemu stačí, aby nevyhrál. Průzkumy ho favorizují, a kdyby neuspěl, tak by definitivně ztratil auru vítěze, kterou se mu kolem sebe daří už roky vytvářet.

Fialova pozice je o něco komfortnější. S tím, že SPOLU skončí 2., se počítá na základě průzkumů. Jenže jde o to, jak moc daleko bude od hnutí ANO a jak moc za nimi budou další strany. Koalice buď může zůstat mezi těmi silnými, nebo se může ztratit mezi ostatními trpaslíky naší politiky.

Andrej Babiš má však na své straně výhodu, která se opakuje ve většině voleb do Evropského parlamentu. Voliči vládních stran většinou necítí potřebují přijít k těmto volbám. Myslí si totiž, že to domácí politiku nemůže nijak ovlivnit. Naopak voliči opozice se k nim dostavují ve velkém počtu, aby mohli vládě vystavit pomyslné vysvědčení.

Průzkumy sice mluví ve prospěch nejsilnější opoziční strany, ale situace v Evropských volbách je nevyzpytatelná a většinou vítěz není ten, kterého favorizují výzkumné agentury zabývající se náladami ve společnosti. Lidé se totiž mnohdy rozhodují impulzivně a mnozí nakonec k volbám vůbec nedorazí. Výsledky se tedy mohou lišit i o více než 10 %.

Volby do Evropského parlamentu 2004

Hned první volby, které proběhly i u nás, přinesly tuzemské politické zemětřesení. U vlády tehdy byli Sociální demokraté, za které byl předseda vlády Vladimír Špidla. Tehdy byl premiér v podobné, možná i v horší pozici, než je dnes současná vláda.

Tehdy byl v průzkumech Špidla dokonce až třetí s předpovědí 17 %. Před ním byli komunisté s 18,5 % a výzkumům vévodila ODS, které bylo předpovídáno rekordních 39,5 %. Překvapením byl výsledek Sdruženi nezávislých kandidátů „Evropští demokraté,“ kterým bylo odhadováno pouze 4,5 %.

ODS nakonec nepotvrdila předpokládanou výhru a nakonec získala 30 %. Komunisté si oproti průzkumům polepšili na 20 %. Špidlův výsledek 9 % byl však tragický. Sociální demokraté ho v čele vlády později nahradili. Výsledek Evropských demokratů byl naopak pozitivní, získali 11 %, tedy více než dvojnásobek jejich preferencí.

Volby do Evropského parlamentu 2009

Několik měsíců před těmito volbami se podařilo Sociálním demokratům vyslovit nedůvěru vládě Občanských demokratů. Sebevědomá ČSSD kralovala v průzkumech s 38 % a druhá byla ODS vzpamatovávající se z nástupu úřednické vlády s podporou 29 % lidí.

Občané však neocenili pád vlády v době předsednictví Rady Evropské unie a voliči Sociálních demokratů nakonec nepřišli v tak hojném počtu, jak se očekávalo. Paroubkův výsledek byl 22 %, což pro stranu deroucí se k moci nebylo milé překvapení. Naopak zdecimovaná strana pod vedením Miroslava Topolánka vyhrála volby s 31 %. Debakl však zažila i strana Zelených, které průzkumy věštily 7 %, ale konečný výsledek byl pouhá 2 %.

Volby do Evropského parlamentu 2014

Během voleb do Evropského parlamentu byl již na vzestupu do pozice nejsilnějšího politika Andrej Babiš. Tehdy bylo jeho hnutí ANO slabším koaličním partnerem ČSSD pod vedením Bohuslava Sobotky. Babiš se tehdy snažil lovit voliče hlavně u svého vládního partnera, který dlouhodobě nezvládal naplňovat volební průzkumy.

ANO tehdy aspirovalo na výsledek 33 %. Zatímco Sociální demokraté zaostávali na 23,5 %. Tehdy začal otevřený souboj Sobotky s Babišem, který přerostl v řadu bizarních situací, jako byly osobní urážky a vyhrožování pádem vlády.

Obě strany však zažily volební šok, který byl tehdy pro ČSSD lepší na skousnutí. Sobotkova strana sice nedosáhla na úroveň průzkumů a získala pouze 14 %, ale vítěz voleb Andrej Babiš neměl s 16 % tak výrazný náskok. Kdo překvapil byli naopak Piráti, kteří se z odhadovaných 2,5 % dostali na 5 % a získali svého zástupce. Dalším překvapením byla koalice TOP 09 a Starostů, kteří měli v průzkumech 9 %, nakonec získali 16 % a přeskočili tak Sociální demokracii.

Volby do Evropského parlamentu 2019

I v průběhu těchto voleb byli u vlády Sociální demokraté a hnutí ANO. Jenže pozice Andreje Babiše se zlepšila a již měl ve vládě většinu a zastával post premiéra. Proto se snažil, aby jeho místo zůstalo neotřesitelné a ještě chtěl získat další politický vliv díky europoslancům.

V průzkumech před těmito volbami mu bylo opět připisováno drtivé vítězství s 29 %. Menší koaliční partner Sociální demokracie měla pouhých 9 %. Podle průzkumů měla na druhém místě skončit ODS s 16 %.

Drtivý úspěch hnutí ANO však znovu v evropských volbách nedorazil a Andrej Babiš opět zůstal pod očekáváním se ziskem 21 %. Druhá ODS skončila s 15 % v rámci statistické chyby oproti průzkumu. Šok však přišel pro Sociální demokraty, kteří se již řadu voleb víc a víc propadali. Zisk 4 % jim totiž nestačil ani na jednoho zástupce.

Průzkumy nemusíte brát vážně

I dnes vidíme řadu průzkumů k nejbližším volbám, ale neměli bychom je brát příliš vážně. Zatím ve všech volbách nejsilnější strany nedosahovaly na výsledky, které jim průzkumy přisuzovaly. Klidně je možné, že hnutí ANO nebude první, a nebo že některá strana přeskočí vládní ODS.

Vše záleží na tom, kolik lidí přijde nakonec odevzdat svůj hlas. Navíc už některé minulé volby do Evropského parlamentu přály menším stranám a osobnostem, které díky akcentování konkrétního problému mohou zmobilizovat dostatek voličů k tomu, aby mandát získaly, i když jim to průzkumy nepředpovídaly.

Volby do Evropského parlamentu přejí malým stranám

Díky malé volební účasti není pro menší strany těžké získat požadovaných 5 % pro zisk mandátu europoslance. Ať už pro nejrůznější osobnosti veřejného života nebo pro politické podnikatele je lákavá možnost zisku důležitého a dobře placeného místa.

Proto pokud zvažujete, zda k volbám přijít, tak si uvědomte, že vaše neúčast může znamenat snížení potřebného počtu hlasů a našimi zástupci se mohou stát i lidé ze stran pohybujících se v normálních volbách kolem 3 %. A takovou šanci mají strany ze všech koutů politického spektra. Je tedy pravděpodobné, že pokud volit nepřijdete, tak vás bude zastupovat i někdo s pro vás radikálními názory.

Udělejte si čas a vyjádřete svůj názor u volební urny, ať je jakýkoliv, protože pouze v takovém případě bude možné, aby Evropský parlament jednal podle vůle většiny obyvatel unie. Demokracie je nejsilnější, když výsledky reflektují co největší počet voličů, ale nesmíme zapomínat, že stačí pouze jeden hlas k tomu, aby volby byly platné. Nenechte za sebe rozhodovat druhé a přijďte k volbám.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz