Hlavní obsah
Finance

Žebrota je práce a dá se s ní uživit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Vždy, když jsem v centru města viděl někoho žebrat, tak mi ho bylo líto. To se teď změnilo. Zjistil jsem, že si tito lidé vydělají mnohdy i více než ti, co jim přispívají.

Článek

Vždy, když vyrazím do centra města, tak se mě mnoho kolemjdoucích ptá na nějaké drobné. Rozdělil bych je na dvě skupiny. Ti, kteří něco umí a jsou spíše umělci, a na ty, kteří pod vlivem drog a alkoholu potřebují peníze na další dávku. Vždycky mi jich bylo líto jako těch, kteří v životě neměli takové štěstí. Jenže kolik si vlastně takový žebrák vydělá?

Musíme si uvědomit, že i tito lidé mají v podstatě pracovní dobu, ve které se pohybují ve svých rajónech a prosí lidi o drobné. Samozřejmě vědí, kde se v kolik hodin pohybuje, jaké množství lidí a mohou podle toho místa střídat. Tím se často mění i jejich příběhy, které lidem vyprávějí.

Dříve jsem pravidelně přispíval, pokud jsem u sebe měl drobné a daný člověk nepůsobil dojmem, že za každou dvacetikorunu půjde hned pro lahváče. Většinou jsem jim dal všechny mince, protože jsem jich stejně neměl moc a ani jsem pro ně neměl využití. To se však poslední dobou změnilo, protože hotovost již nenosím téměř vůbec a nemám jim tedy z čeho přispět. Dostává mě to do úsměvných momentů, kdy mi tito lidé ihned radí, kde bych našel nejbližší bankomat, abych si vybral a mohl jim přispět. Mnoho lidí jim nedá drobné ze soucitu, ale pouze proto, aby od nich měli klid.

A sice si většinou můžeme všimnout, že se tito lidé setkávají s ignorací nebo odmítáním od kolemjdoucích, jenže si musíme uvědomit, že ono jim stačí opravdu málo k tomu, aby si vydělali. Minimální hodinová mzda v naší republice je 112 korun a 50 haléřů. A lidé, kteří se rozhodnou přispět, většinou dají alespoň dvacetikorunu, mnohdy i výrazné více.

Tudíž takovému žebrákovi stačí, aby mu dalo alespoň 6 lidí za hodinu dvacetikorunu a hned je na tom stejně, jako lidé pracující za minimální mzdu. Dokonce jsou na tom lépe než lidé s minimálním výdělkem, protože pochybuji, že vyžebrané peníze daní a komunikují s finančním úřadem.

Záleží, co umí

Jak jsem již zmiňoval, rozdělil bych lidi žebrající na ulici o peníze na dvě kategorie. Tou první jsou umělci. Mnohdy lidé objíždějí svět pouze za peníze, které si vydělají svojí tvorbou. Nebo se jedná o lokální umělce pevně spjaté s jedním konkrétním místem. Na straně druhé máme naše místní bezdomovce, pobudy a ztroskotance, kteří v důsledku nepřízně osudu nebo vlastní chybou nedopadli dobře.

V centru města se často ozývá živá hudba. Je to velmi příjemné a krásně to dokresluje tamější atmosféru. Tyto lidi bych žebráky sice nejraději nenazýval, ale bezesporu k nim patří podle způsobu svého výdělku. Kromě hraní hudby se běžně setkáme i s tanečními nebo akrobatickými kousky.

Na druhé straně máme lidi, kteří za námi přijdou většinou s otupělým výrazem a chatrnou historkou o tom, proč potřebují drobné. Někdy ani nevyvíjejí energii, aby peníze dostali a pouze sedí u kelímku, u kterého je cedule s prosbou o peníze. Dříve mi jich bylo opravdu líto a nepřemýšlel jsem nad tím, kolik si mohou vydělat. To se změnilo ve chvíli, kdy jsem narazil na článek o čínském herci, který si takto přivydělává. A přijde si na slušné peníze, které by mu k životu bohatě stačily.

Příběh čínského herce

Lu Ťin-kang se již 12 let pohybuje v Číně po místech, které hojně zajímají turisty. Na první pohled byste si tohoto pána zaměnili s jakýmkoliv jiným potulným žebrákem, který z turistů láká peníze. Jenže rozdíl je v tom, že jde o herce, který nepříznivou životní situaci pouze předstírá.

Jde o herce, který se tolik vžil do role žebráka, že se dá označit za jeho životní roli. Byť se nejedná o herce světového formátu, tak jen jeho příjmy z natáčení a divadla ho živí nad poměry běžných Číňanů.

Přijde si totiž ze své „brigády“ na úctyhodných 70 tisíc juanů měsíčně. Přičemž udávaný průměrný plat v Číně je pouhých 29 tisíc juanů. Jeho měsíční výdělek v přepočtu na české koruny je okolo 225 tisíc korun. To je jistě částka, kterou si většina Čechů jako měsíční výdělek neumí představit.

A také tím boří mojí dosavadní představu o žebrácích a jejich dělení na dvě kategorie. Nedá se říct, že by se jakkoliv lišil od potulných individuí, které chtějí peníze, aby si zlepšily svůj bídný život. Jenže tím, že je to herec a je to pro něj pouze role, bychom o tom mohli mluvit jako o jeho vystoupení, podobné těm, kterými chudí inkasují peníze od kolemjdoucích za hudební či jiná vystoupení.

I žebrání jde z dobou

Uživatelé aplikace TikTok si možná všimli nového trendu, který je nyní populární mezi některými influencery. Jedná se o TikTok battle, který spočívá v tom, že dva influenceři na společném živém vysílání hecují publikum, aby jim posílali peníze. Vítězem se stává ten, který vyžebrá více.

A opravdu je to žebrání, protože ve většině případů zde nejde o nějakou kreativní tvorbu, ale o pouhé pokřikování urážek na toho druhého. Aby to bylo zajímavější, tak je zde prvek toho, že soutěží v několika kolech a pokaždé následuje úkol pro toho, kdo vybral méně.

Někdy jde o neškodné úkoly, jako třeba posypat se moukou nebo oholit si hlavu. Někdy jsou úkoly bizarnější jako například sníst čínskou polévku z boty a další nechutnosti. Občas to však zajde tak daleko, že si ten, co prohrál, trhá zub nebo vyhazuje televizi z okna. Když vezmeme v potaz, že si TikTok bere opravdu velké provize z poslaných peněz, tak nezbývá než se ptát, jestli jim to stojí za to. Bohužel, když pak vidíme drahá auta těchto lidí, tak je odpověď jasná. Ano, vyplatí se jim to více, než chodit do práce nebo tvořit nějaký kreativní obsah na internet.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz