Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zvyšování věku odchodu do důchodu je chyba

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Vláda se rozhodla přijít s důchodovou reformou. V rámci ní by mělo dojít ke zvýšení věku odchodu do důchodu. Je to chyba hned z několika důvodů.

Článek

Je dobře, že má vláda odvahu učinit změny v důchodovém systému. Ten náš aktuální je z dlouhodobého hlediska neudržitelný a v budoucnosti bychom se mohli dostat do situace, kdy by nebylo možné provádět investice kvůli důchodům. Absence státních investic by nás uvrhla do stagnace a celkovému zhoršení životní úrovně všech.

Jenže jakékoliv změny jsou pro občany bolestivé a nepříjemné. O to víc, když změny přicházejí takto pozdě. Tato vláda, která je extrémně nepopulární, možná zahazuje své šance na znovuzvolení, aby do budoucna zlepšili ekonomické podmínky v našem státě. To se dá označit za státotvorné chování.

Jenže její rozhodnutí je podle mého názoru špatné. Pokud by prošla důchodová reforma v podobě, v jaké ji schválila vláda Petra Fialy, bude docházet k postupnému zvyšování věku odchodu do důchodu. Záviset to bude na průměrné době dožití. Jenže je rozdíl mezi průměrným věkem dožití a věkem dožití ve zdraví.

Jak bude probíhat nový výpočet věku odchodu do důchodu

Věk odchodu do důchodu se bude nově vypočítávat na základě průměrného věku dožití. Podle ministrů by měli lidé v důchodu strávit 21 let a 6 měsíců. Je tedy možné, že by se mohl věk odchodu do důchodu i snižovat, což je sice nepravděpodobné, ale podle stávajícího návrhu možné.

Lidé by se měli dozvědět, kdy budou moci přestat pracovat minimálně 15 let předem. To by jim dalo jistotu, kdy jim stát umožní jít do penze. Dříve se důchodový věk považoval za čas, kdy si bude možné užívat našetřené peníze a volný čas. To už teď neplatí. Nyní je penze dobou, kdy se průměrný člověk může soustředit na léčbu svých nemocí.

Dožití ve zdraví

Vláda kalkuluje s průměrnou dobou dožití. Ta je u mužů 77 let a u žen 83 let. Jenže ono je sice hezké předpokládat, že všichni budeme do konce života šťastní, zdraví a plný sil a jednoho dne zalehneme ke spánku a už se neprobudíme.

Jenže takto to nefunguje. Průměrný Čech tráví své poslední chvíle života v péči - ať už zdravotnické nebo sociální. Je to dáno tím, že již několik let před smrtí se u lidí začínají projevovat nemoci.

Tento ukazatel je nazýván průměrný věk dožití ve zdraví a měla by na něj brát vláda zřetel. U mužů je tento věk 62 a u žen 64 let. Je tedy velmi pravděpodobné, že mnoho z nás půjde do důchodu nemocných již za současných pravidel. Zvyšování tohoto věku je tedy tragický omyl a vláda by měla hledat jiné řešení.

Samozřejmě netvrdím, že by měl stát zajistit, abychom ve stáří měli dost sil a zdraví, to je na každém z nás. Nemyslím si, že je spokojený život seniorů něco, co by měl stát garantovat. Ale jsem toho názoru, že by měl stát dbát na to, aby občané neumírali v kancelářích nebo někde za pásem v důsledku nemocí spojených se stářím.

Slyšel jsem vtip o tom, jaký občan je pro stát nejlepší. Je jím člověk, který kouří a přiměřeně pije alkohol. Dále má alespoň 3 děti, které řádně vychovává a u toho chodí do práce a platí daně. A tím nejlepším pro stát potom je, když tento občan zemře nějakou náhlou smrtí těsně před důchodem. Doufám, že tento vtip zůstane pouze vtipem a nestane se z něj realita.

Kde je alternativa?

V demokratické zemi je normální, že část politiků vládne a ta druhá část říká, jak by to dělala, kdyby vládli oni. Pak jsou volby a politici se předhání ve vysvětlování svých řešení problémů, kterými občané trpí.

Jenže to se neděje. Je tu vláda, která přináší špatná řešení a vedle ní je populistická opozice, která problém popírá. Hnutí ANO alespoň konečně odhodilo levicovou masku a ukázalo, kým ve skutečností je - populisticky oligarchickou stranou jejímž jediným cílem je dostat své lidi co nejvýše. A to za cenu lží a manipulací.

Kde je nějaká skutečná levicová strana, která zvládne nabídnout alternativní řešení? Bohužel žádná taková strana u nás není. Všichni politici, kteří jsou v opozici - ať už v parlamentní nebo neparlamentní, sice na vládu útočí s tím, že jejich řešení je špatné, ale sami žádnou alternativu nepřinášejí.

Alternativa existuje

A přitom alternativa existuje. Jen je možná již příliš pozdě vydat se cestou, která bude pro běžné občany citlivá. Řítíme se totiž do katastrofy jménem Husákovy děti. Tyto velmi silné ročníky by mohly během 10 až 20 let začít odcházet do důchodu a silně tím zatížit náš sociální systém. Řešením je dostat stejný nebo vyšší počet lidí do pracovního systému jako z něj odejde.

Jak to udělat? No stejně jako Gustáv Husák - podpora mladých rodin, výstavba dostupného bydlení, zrychlení doby studia některých oborů, zajištění dostupné péče o děti a v neposlední řadě nejen motivovat mladé lidi zakládat rodiny, ale umožnit jim k tomu vhodné podmínky. Bude to sice drahé řešení, ale za to funkční do budoucna.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz