Hlavní obsah
Bydlení

Náš vysněný domeček: (Hodně) těžké začátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Jonáš

První rok života na vesnici nás dobře vyškolil. Naše odolnost se zvedla z nuly na sto skoro bez mrknutí oka.

Článek

Jasně, je to náročné. Žít s miminkem ve starém domě, kde není všechno podle vašich představ a každou chvílí se něco po…, to není pro každého. Ale já jsme byl vždycky duší skaut. A moje žena, ta je zase srdcem venkovská holka.

No a co všechno se v prvních měsících pokazilo? Tak třeba auto, to přestalo jezdit pár týdnů po porodu. A jelikož k nám jezdí autobus asi jen 4× denně, k doktorům s miminkem nás musela vozit tchyně s tchánem. (Paráda. Ti, co nám „radili“, tedy spíše silně apelovali na to, abychom barák nekupovali, protože to nebudeme zvládat, nám pak zachraňovali pozadí. Ještě, že je máme, i když názory máme odlišné. Jen moje ego trochu utrpělo.) Nové auto se nám povedlo pořídit až za 2 měsíce.

Každou chvílí nám vypadly pojistky, a protože pojistkové skříně máme 3 a některé špatně dostupné, nahazování byla vždycky sranda. Záchod jsem opravoval během měsíce 4×, sprcha tekla slabým proudem. Voda nám praskla 2× (nemyslím tu plodovou) a kamna bouchla 1×, přesně 24. 12.

Když už jsme u toho, tak první Vánoce byly vážně „sranda“… Přečíst si o nich můžete v mém článku: Jak jsem si myslel, že se vychovávají děti, a jaká je realita - první Vánoce

Foto: Jakub Jonáš

Studna

Co se týká topení, tak to jsme tedy vychytané vážně neměli. Jen za tu jednu zimu jsme museli dřevo i brikety dokupovat několikrát a utopili jsme v tom cirka 50 tisíc. Kamna jsme vyměnili hned asi v březnu, ovšem vydržela nám 2 týdny, poté jsme se pokusili je reklamovat (neúspěšně) a kupovali jsme do třetice. Tentokrát už to pro nás byla opravdu pálka, ale výkonem za to rozhodně stojí. Tipovali jsme to na špatný komín, a tak kominíci u nás byli 4 různí a každý tvrdil něco jiného. Podle jednoho máme špatný komín, ale nic s tím sám dělat nebude, podle druhého je komín v pořádku.

Inu, nějak jsme ty začátky zvládli. Trvalo nám to opravdu zhruba rok bydlení, než jsme se pořádně aklimatizovali. (A otužili).

Ale zkušenosti, ty nám už nikdo nevezme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz