Hlavní obsah
Aktuální dění

Další zločinec z řad Pohraniční stráže jde za střílení do lidí konečně před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pudelek (Marcin Szala), CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Po Sametové revoluci jsme se bohužel nevypořádali se zločinci komunistického režimu. Je proto dobře, když jsou za své skutky obviněni alespoň nyní. Pozdě, ale přeci. Je nepřípustné, aby dožívali s pocitem, že jejich činy byly v pořádku.

Článek

Před několika dny podala státní zástupkyně obžalobu proti plukovníkovi Janu Muzikářovi. Konkrétně je obviněn pro zločin zneužití pravomoci úřední osoby kvůli zraněním a usmrcení několika lidí, kteří se snažili o přechod československé hranice. Konečně se tím opět rozvířily vody v boji za spravedlnost pro pozůstalé.

Angažovaný komunista

Muzikář nebyl rozhodně žádný svatoušek. Naopak se jednalo o spolehlivého kádra, který podle policejních dokumentů neváhal požadovat od příslušníků pohraniční stráže bezchybný výkon ochrany státních hranic i za cenu použití těch nejzazších prostředků. Dále také „v ideologické práci věnoval pozornost provádění marxisticko-leninské přípravy vojáků z povolání“ a „sám se plně angažoval za politiku KSČ.“ U jednotek Pohraniční stráže působil prakticky celou kariéru. Nastoupil v roce 1955 a vypracoval se až do funkce náčelníka štábu a prvního zástupce náčelníka Hlavní správy Pohraniční stráže a ochrany státních hranic.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Pohraničníci v roce 1985

Většina pachatelů unikla trestu

Díky tomu, že zločiny příslušníků Pohraniční stráže i dalších represivních složek komunistického režimu zůstaly v minulosti většinou bez potrestání, nabývají pachatelé mylného dojmu, že jejich činy byly naprosto v pořádku. Zásadně se ovšem mýlí. Morálně se jedná o zavrženíhodné a odporné činy, většinou navíc spáchané na vlastních spoluobčanech. Je proto dobře, že zaprodanci rudé ideologie se opět dočkali soudní obžaloby a spravedlivého procesu. Je to nutné morální zadostiučinění pro jejich oběti.

Zrůdní dozorci Alois Grebeníček, Ludvík Hlavačka nebo soudce vykonstruovaných procesů Karel Vaš se vyhnuli trestu, i když žili ještě dlouho po roce 1989. U Vaše chtěli z tohoto důvodu vzít spravedlnost do svých rukou oběti jeho represí, generál Miroslav Kácha a plukovník Pravomil Reichl. Atentát se ale nezdařil, protože Raichl dostal infarkt myokardu a zemřel.

Foto: Art Jarka, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Památník určený obětem komunismu v Klatovech

Další komunisté by měli následovat

Doufejme, že zástupce náčelníka Pohraniční stráže Jan Muzikář nebude posledním, kdo se dočkal soudní obžaloby. Někteří, jako například Milouš Jakeš nebo Lubomír Štrougal, se trestu vyhnuli svou smrtí. Je tedy potřeba co nejrychleji dostat k soudu i další pachatele rudého zla, kteří ještě žijí. Za své jednání si kromě hlubokého společenského opovržení zaslouží i exemplární tresty. Jinak se stane, že bývalí komunističtí zločinci zemřou s pocitem, že se ničeho špatného a protiprávního nedopustili. A to nesmíme dopustit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz