Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je dobře, že Svatovítský poklad putoval právě do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Balou46, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Ilustrační foto

S Německem nás pojí dlouhá a hluboká kulturní vazba. Je proto dobře, že jeden z našich největších a nejposvátnějších pokladů, vzácné dědictví českých zemí, putoval právě tam. Nic na tom nezmění ani hysterické protesty populistů.

Článek

Svatovítský poklad je soubor mimořádné historické a kulturní hodnoty. Jedná se o největší chrámový poklad v Česku a jeden z největších v Evropě. Byl pravidelně rozšiřován už dynastií Přemyslovců a díky úsilí císaře a českého krále Karla IV. se více než zdvojnásobil. Nazývá se podle katedrály svatého Víta, v jehož horní sakristii byl po staletí shromažďován. Ještě nikdy však nebyl vystaven v zahraničí. Až dosud. Na svou historicky první zahraniční zápůjčku putoval národní poklad do Drážďan. Výstavu společně otevřeli český prezident Petr Pavel a saský premiér Michael Kretschmer.

Silný symbolický význam

Otevření výstavy proběhlo 15. března - v den výročí nacistické okupace Československa a vstup Adolfa Hitlera do prostoru Pražského hradu. Toto symbolické gesto rozhodně není náhodou. Připomíná totiž, že historie vztahů Česka a Německa, potažmo Prahy a Saska, je mnohem delší a hlubší, než válečná období 20. století. Saská vojska do roku 1866 saská vojska stála na straně Prahy. Výstava se tímto gestem distancuje také od politického smýšlení.

Foto: Packare, CC0, via Wikimedia Commons

Relikviářová busta svatého Vojtěcha darovaná Vladislavem Jagellonským, která je součástí výstavy

V Německu máme kulturní kořeny

Katedrála svatého Víta se za vlády Karla IV stala císařským královským dómem, který hrál důležitou roli v rámci Římské říše německého národa. V dobách, kdy český král patřil k těm nejvýznamnějším kurfiřtům světské moci. Odpovídá tomu i výběr exponátů vystavených v Drážďanech. Běžný smrtelník ještě nikdy nemohl vidět tak velkou část pokladu našeho dómu sv. Víta. Rozsah výstavy poukazuje nejen na duchovní orientaci, ale také hlubokou kulturní zakořeněnost našeho národa v německy mluvících zemích.

Vystaven je i meč svatého Václava

Mezi vystavenými předměty je nejen korunovační kříž s ostatky Kristova umučení, ale také dva meče, které ukazují, že západní civilizace se musela bránit – je to meč svatého Štěpána a meč sv. Václava. K vidění jsou v Drážďanech také různé typy relikviářů, významná díla zlatnického umění či obrazy a sochy. Například relikviářová busta svatého Vojtěcha darovaná Vladislavem Jagellonským, takzvaný nostický plenář, který je znám i jako relikviář svatého Kříže.

Foto: Museum of the castle's history, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Svatováclavský meč

Německo je pro Česko prioritou

Vztahy s Německem musí být pro Česko prioritou. Je to dáno historicky, geograficky, politicky, kulturně i ekonomicky. Sdílíme také členství a spolupráci v důležitých organizacích jako je EU, NATO, OBSE a OSN. Pro Českou republiku představuje Německo jednoho z nejdůležitějších a nejbližších partnerů, v oblasti zahraničního obchodu pak stojí dlouhodobě na prvním místě. Je proto správné, když vztahy dále utužujeme gesty, jako je zapůjčení mimořádně velké části Svatovítského pokladu.

Vyvarujme se nacionalistických tendencí

Negativní ohlasy, které se objevily ihned po zahájení výstavy, jsou jen marnou snahou o vyvolání nacionalistické hysterie. Právě nacionalismus je však mor národů a stál i za obdobím zhoršených česko-německých vztahů v 19. a 20. století. Nacionalismus je skutečná hrozba pro svobodu a demokracii. Může také vážně ohrozit velký projekt sjednocené Evropy. Nenechme proto znovu ohrozit naše společné soužití s Němci.

Anketa

Souhlasíte s historicky prvním zapůjčením Svatovítského pokladu do Německa a v tak velkém rozsahu?
Ano
25,7 %
Ne
74,3 %
Celkem hlasovalo 1443 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Svatovítský poklad

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz