Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konání akce dezinformační scény v budově arcibiskupství je ostudné selhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Draceane, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Dominik Duka patří do zvláštního myšlenkového světa, a to nejen v rámci katolické církve. Tento známý ultrakonzervativec nejnověji neváhal pošpinit ani Arcibiskupský palác a zneuctit odkaz kardinála Berana.

Článek

Miloš Zeman se očividně čím dál více propadá do spirály podezřívavosti a bludů. Dokazuje to kniha, kterou si nechal napsat od Luboše Procházky a Radima Panenky. Zeman se totiž domnívá, že byl během své hospitalizace v pražské Ústřední vojenské nemocnici na podzim 2021 obětí spiknutí, kdy se ho prý někteří lidé snažili odstranit z Hradu. Nad těmito fantasmagoriemi, které nově dostaly knižní podobu, už se snad ani nikdo nepozastavuje.

Za pozornost však stojí akce, která souvisela se křtem tohoto veledíla. Dorazil totiž například bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář, expremiér Jiří Paroubek, bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák nebo europoslankyně Kateřina Konečná z KSČM. Nechyběla také herečka Jiřina Bohdalová či hudebník Felix Slováček. Na akci ministroval také kardinál Dominik Duka, který už zřejmě naplno propadl svým obavám o osud tradičních hodnot. Nevadí mu proto ministrovat pochybným figurkám ze světa proruské scény.

Pošpinění odkazu perzekvovaného kardinála

Naprosto šokující je ale fakt, že Zemanův dýchánek se konal na Arcibiskupství pražském. A co hůře, přímo v sále kardinála Berana. Přesně toho kardinála, který byl roky tvrdě perzekvován komunistickou totalitní mocí. Duka tímto gestem poplival jeho památku i odkaz. Kardinál Beran by se zřejmě v hrobě obracel, kdyby věděl, že do sálu nesoucího jeho jméno byla pozvána představitelka režimu, který jej věznil, mučil a týral.

Duka ztratil soudnost

Kardinál Dominik Duka knize požehnal a napsal k ní také doslov. „Napsal jsem ho, protože kdo zná alespoň trochu dějiny naší republiky, ví, že ke konci života postihla nemoc T. G. Masaryka, podobný osud měl i prezident Emil Hácha nebo Ludvík Svoboda. Nemoc může postihnout každého člověka a musí být respektována,“ řekl podle ČTK Duka.

Srovnává ovšem nesrovnatelné. Jím citovaní prezidenti na rozdíl od Zemana úmyslně nesabotovali prezidentské povinnosti ani Ústavu. Zeman navíc kromě zdravotní indispozice vykazoval také znaky sluhy ruských a čínských zájmů. Útočil na zpravodajskou službu vlastní země a bagatelizoval jakékoliv upozornění na bezpečnostní ohrožení naší země plynoucí z východu. Toto chování logicky vyvolávalo otázky, zda je Zeman způsobilý vykonávat funkci a jestli jeho mandát ve skutečnosti nevykonává někdo jiný v pozadí.

Foto: David Sedlecký, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Miloš Zeman na invalidním vozíku

Reakce arcibiskupství je alibistická

Mnozí běžní občané i církevní představitelé mohli být akcí přirozeně rozhořčeni. I vzhledem k počtu ohlasů proto arcibiskupství vydalo k události prohlášení. Pokud bychom čekali, že se od Duky a jeho sebranky distancuje, čekali bychom marně. Arcibiskupství naopak přišlo se zcela alibistickým a ostudným postojem. Prohlásilo, že Duka je člověkem, který zůstává svým přátelům věrný bez ohledu na jejich momentální popularitu. Jeho účast na akci zároveň respektuje.

Vedení české katolické církve tedy plně respektuje fakt, že se v jejich domě schází lidé kolaborující s Ruskem a nepřátelští dezinformátoři. Dokazuje to snahu alibisticky vybruslit z celé kauzy a zároveň smutný stav ve vedení církve. Je to přitom právě katolická církev, kdo by měl usilovat o ctění pravdy a demokracie. Místo toho hostí nenávistné akce reprezentující přesný opak.

Selhání církve a arcibiskupa

Je ostudným selháním, že se podobná akce konala v Arcibiskupském paláci. Otazníky dopadají i na hlavu současného arcibiskupa Jana Graubnera. Jak je možné, že dopustil konání této akce ve svém domě? Největším paradoxem však je, že Duka neváhá hostit jedince, kteří se proti katolické církvi neváhají chovat nepřátelsky a nemají k ní žádný vztah. Pokud bude církev spojována s podobnými zástupci dezinformátorů a proruských sil, na společenském kreditu jí to nepřidá. Duka i další církevní představitelé by se tak měli zamyslet, jestli jsou pro ně přednější osobní zájmy, nebo společenský kredit a pověst katolické církve.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz