Hlavní obsah
Sport

Neúčast Ruska na MS v hokeji je vítězstvím morálky a důležitým gestem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Rusko bylo po zásluze potrestáno za agresi na Ukrajině a na mistrovství světa v hokeji v Česku si nezahraje. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) jej navíc z MS v hokeji vyloučila i pro příští rok.

Článek

Od 24. února 2022, kdy Rusko zahájilo svou invazi na Ukrajinu, uplynul už 1 rok a 111 měsíců. Vypadá to ale, že ruská agrese se stále neblíží ke konci a s tím ani obnovení původní územní celistvosti Ukrajiny. Ruský diktátor Putin se rozhodl válčit, dokud nedosáhne svých zcestných cílů. Civilizovaný svět však tuto agresi nenechal bez odezvy, a kromě rozsáhlých hospodářských sankcí se Rusko spolu s Běloruskem nemůže účastnit ani většiny sportovních událostí, včetně mistrovství světa v hokeji. Ruskou sbornou tak neuvidíme nejen na letošním turnaji v Česku, ale ani na akcích pro další sezonu 2024/25. Bělorusko přijde i o účast v olympijské kvalifikaci, nahradí ho Maďarsko.

Ruští sportovci jako bezpečnostní hrozba

Oficiální odůvodnění ze strany hokejové federace bylo, že zákaz účasti ruských hokejistů plyne z obav o bezpečnost všech účastníků. To je však jen jeden z aspektů. Dalším důvodem je bezesporu ten morální. Proč by ruští sportovci mohli volně závodit, jako by se nic nedělo, když kvůli ruské invazi na Ukrajině nemohou tamní obyvatelé už téměř dva roky normálně žít a mimo jiné i ukrajinští sportovci umírají pod ruskými bombami? V neposlední řadě je pak bojkot ruských sportovců důležitý, aby byl zachován jednotný postup vůči Rusku. Pokud by některá omezení či sankce polevily, mohl by se tento jednotný postup rozpadnout, což by si Rusko vyložilo jako svůj úspěch. Ruský zločinný teroristický režim musí dostávat jasný signál, že zabíjení a koloniální snahy o rozpínání civilizovaný svět nebude tolerovat.

Foto: Montage created by Hoben7599, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ruská invaze na Ukrajinu - montáž událostí z roku 2022

Sport jako politický nástroj

I když právě s bojkotem ruského sportu zaznívají výzvy k oddělování sportu od politiky, v Rusku je trend zcela opačný. Zločinný režim Vladimira Putina aktivně využívá sport jako prostředek k prosazování své agresivní politiky. Někteří ruští sportovci otevřeně podporují válku proti Ukrajině, pronášejí projevy ospravedlňující ruskou ozbrojenou agresi nebo dokonce dostávají vojenské hodnosti. Na některých ruských stadionech KHL jsou zase plakáty s písmeny Z, podporující invazi na Ukrajinu. Sportovci nechyběli ani na moskevském stadionu Lužniki, kde se v březnu 2022 odehrálo podpůrné shromáždění u příležitosti ruské invaze na Ukrajinu. Tak jako jiní diktátoři navíc na své image sportovce pracuje i sám Putin, který pravidelně pózuje fotografům při nejrůznějších sportovních aktivitách.

Rusko nikomu chybět nebude

Občas zaznívá, že bez Ruska bude mistrovství světa v hokeji poloviční a ostatní týmy nebudou mít dostatečnou konkurenci. Když se však podíváme na statistiky, zjistíme, že je to hloupost. Za posledních 5 let získalo Rusko jen jednu medaili na hokejovém mistrovství, a to pouze bronzovou. Něco jiného by bylo, kdyby chyběla Kanada nebo USA. Neúčasti Ruska si však nikdo ani nevšimne. A spolu s tím navíc předejdeme hrozbě dopingu, kterým jsou ruští sportovci proslulí. Nepotřebujeme vidět ani scény ruských hokejistů, kteří se zřejmě stále nenaučili prohrávat. Nedávno například neunesli prohru s Běloruskem na lokálním turnaji a odmítli převzít ceny.

Buď válka na Ukrajině, nebo souboj na ledě

Rusko si tedy bude muset vybrat, zda chce dále válčit na Ukrajině a nebo bojovat ve sportu. Jedno je však jisté. Po ruských sportovcích se nikomu nestýská. Jediný, kdo jejich neúčast nese hodně těžko, je samotné Rusko. Zejména jeho vládnoucí politická reprezentace, která sport používá jako svůj propagandistický nástroj. Neúčast Ruska navíc dává prostor dalším zemím, které by se jinak do nejvyšších sportovních soutěží nedostaly.

Anketa

Mělo by se podle vás Rusko a Bělorusko účastnit mistrovství světa v hokeji?
Ano
31,2 %
Ne
67,9 %
Je mi to jedno
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 841 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz