Hlavní obsah
Aktuální dění

Po učitelích ukradli dezinformátoři protest i farmářům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kakoula10, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Pražský protest zemědělců skončil předčasně. Většina farmářů odjela znechucena poté, co se na jejich akci proti Green dealu nabalili protivládní a proruští demonstranti. Ti si pro sebe protest ukradli.

Článek

Protesty zemědělců se konají po celé Evropě už týdny. Jejich hlavním důvodem je velké množství byrokracie a regulací ze strany EU, které snižují konkurenceschopnost oproti mimoevropskému dovozu, kde jsou omezení méně přísné. Jiní zase usilují o větší podporu menších a středních zemědělců.

Politická fraška

V tomto duchu se chystali demonstrovat i farmáři v Praze. Nepočítali ovšem s tím, že si protest přivlastní proruští politici a aktivisté pro sebe. A tak se demonstrace za lepší podmínky pro zemědělce změnila v hulákání protivládních hesel a nadávání všem okolo. Mohli jsme také slyšet hesla jako „Čechy Čechům“ nebo „Ať žije Putin“. Na Malostranském náměstí dav primitivů dokonce napadl své odpůrce, kteří na místo přišli s ukrajinskými a evropskými vlajkami. Na místě musela zasáhnout policie. Paradoxem je, že ti stejní lidé, kteří volají po svobodě slova neváhají fyzicky napadnout skupinu lidí s jiným názorem.

Chování demonstrantů na Malostranském náměstí:

Nejde o první ukradený protest

Zemědělci se mohli poučit už z konce listopadu minulého roku, kdy proruská a protivládní scéna infiltrovala protest učitelů kvůli podfinancovanování sektoru. Na pódiu tehdy vystupovaly kontroverzní osoby a extrémisté. Tito lidé tedy neváhají ukrást jakýkoliv protest ke svým potřebám. I za cenu toho, že zničí původní poslání původní protestní akce. Poškozují tím navíc i lidí, kteří nemají s proruskými aktivisty a dezinformátory nic společného.

Zklamaní zemědělci

Organizátor Miloš Malý neskrýval z dnešní akce zklamání: „Když se podíváme na skupinu lidí, kteří tady provolávají protivládní hesla a nadávají všem, tak to není, co my jsme chtěli. My jsme chtěli poklidný protest, chtěli jsme ukázat, že náš protest jsou traktory na magistrále, zemědělci. Ale my jsme tady dnes v menšině.“ Proto se asi 230 demonstrantů i s technikou předčasně vrátilo zpět domů.

Přehlídka populistů

Místo zemědělců jsme viděli přehlídku populistických politiků. Na místě se jako na orloji vystřídali snad všichni čelní představitelé proruské scény, od Jindřicha Rajchla, Zuzany Majerové až po Tomia Okamuru. Nechyběla samozřejmě ani soudružka Konečná z KSČM. Je zajímavé, že se všichni identifikují jako zemědělci. Upozornil na sebe i známý proruský aktivista Ladislav Vrabel, který rovnou prohlásil, že „toto není protest zemědělců.“ A opravdu nebyl, protože většina znechucených zemědělců už byla v tu dobu na cestě domů.

Jak si už nenechat ukrást demonstraci

Lídři antisystémových stran, hnutí a spolků jsou očividně zoufalí a pokud bude příště stávka řidičů fekálních vozů, budou se za ně také považovat. Česká dezinformační scéna je totiž tak roztříštěná, že už nedokáže uspořádat vlastní demonstraci, na kterou by přišli přívrženci všech jednotlivých fragmentů. Proto se nestydí přiživovat na jiných protestech, které dokážou přilákat širší skupiny lidí a následně tyto akce pokládají za své. Jeden chytrý způsob, jak si příště nenechat ukrást demonstraci, by tady však byl. Pokud si demonstrující skupina uspořádá protest zároveň s akcí na podporu Ukrajiny, žádné proruské síly se tam stoprocentně neobjeví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz