Hlavní obsah
Názory a úvahy

Politická taktika hnutí ANO je nemorální a pokrytecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlada Republike Slovenie, Wikimedia Commons, CC Public Domain 1.0

Otázka přijetí eura i korespondenční volby dokazuje, že Andrej Babiš se místo racionálního uvažování jen slepě řídí průzkumy veřejného mínění. Nepotřebuje totiž nejlepší řešení pro Česko, ale co nejvíce voličů.

Článek

Názorové veletoče jsou v hnutí ANO již zažitou klasikou. Málokdo si přitom možná pamatuje, že v době vzniku se jednalo o subjekt, který cílil spíše na pravicové, proevropské voliče a byl pro přijetí eura nebo korespondenční volbu. Jenže doby se mění a s tím, jak bylo potřeba rozšířit voličskou základnu se Babišova partaj začala přesouvat na mapě politické orientace doleva. V překladu si začala kupovat voliče. Jakmile vycítí vhodné téma v průzkumech veřejného mínění, okamžitě podle toho směřují svou politickou taktiku. A nejvíce perspektivní jsou pro ANO senioři a lidé s nižším vzděláním. Příkladem může být bezhlavé zvyšování důchodů nebo slevy na jízdném. U seniorů byla mise úspěšná, u studentů už nikoliv.

Nedávná názorová otočka u eura

Když se nedávno znovu rozhořela veřejná diskuze o vstupu do eurozóny a korespondenční volbě, hnutí ANO se najednou staví proti. Přitom ještě v roce 2021 bylo zavedení korespondenční volby v programovém prohlášení vlády Andreje Babiše. Ten stejný muž pak v roce 2009 řečnil pro Hospodářské noviny o tom, že Euro musí být klíčové téma.

A na povrch vyplouvají i protichůdná vyjádření dalších politiků ANO, kteří v minulosti hájili euro, ale najednou otočili. Příkladem je poslanec ANO Martin Kolovratník, za což na sociální síti X sklidil značnou kritiku. Očividně přišel rozkaz shora, jak už to v tomto hnutí jednoho muže bývá. Neposlušnost, vlastní názory ani paměť se v hnutí ANO nenosí. Své o tom ví bývalí členové Ivo Vondrák a Tomáše Macury, kteří si dovolili podpořit jiného kandidáta na prezidenta než Andreje Babiše. To samozřejmě nešlo tolerovat a oba museli stranu opustit. K tomu se nabízí otázka, jestli toto hnutí není spíše sekta Andreje Babiše, než politické uskupení…

Získat voliče za každou cenu

Možná se však ptáte, proč takové názorové kotrmelce? Odpověď je jednoduchá - Babiš je mazaný obchodník a pragmatik. Většinu seniorů si už dříve koupil zvýšením důchodů a slevami na jízdné. Nyní se snaží o extrémistické voliče SPD, Trikolóry a jiných protievropských a proruských stran. Tomu přizpůsobil svou rétoriku včetně vztahu k válce na Ukrajině, EU a euru. Ale může být v klidu, protože ví, že jeho průměrný volič nemá paměť, takže změna politického směru nikomu vadit nebude. Stačí sledovat průzkumy a na jejich základě prosazovat jakékoliv názory, klidně založené na hlouposti nebo neinformovanosti lidí. Důležitější než to, že by Euro Česku prospělo je, že by jeho přijetím mohly utrpět Babišovy volební preference. Prosazování nebo vysvětlování nepopulárních kroků od hnutí ANO čekat nemůžeme, k tomu skvěle poslouží coby terč současná vláda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz